Penušavci u raznom ruhu

Penušavci u raznom ruhu

Kakva je zapravo čaša za penušavac, bilo da je šampanjac u pitanju ili neka druga varijanta mehurića?

Penušavci su tokom decenija menjali idealni oblik suda iz koga će zagolicati noseve, a jedina istina glasi – ne pijte ga iz boce, dokle god ste još na nogama!

Legenda kaže da je prva namenska čaša za šampanjac, ona široka u obliku kupa, napravljena prema obliku grudi Marije Antoanete. Savremena varijanta iste čaše pominje model grudi Kejt Mos, koja je navodno pozirala kristal-majstorima za Dom Pérignon verziju čaše.

Inače, oblik čaše vremenom se menjao pod pritiskom vinskih stručnjaka, pri čemu je očigledno da je penušavac nestašan, jer nikako da mu nađu idealno okruženje. U suštini bitka se vodi oko dileme da li staklo ili kristal i da li široka plitka kup čaša ili duguljasta uska flauta?

varijante kup case
Varijante kup čaše

Generalno, prva široka i plitka čaša za penušavo vino izrađena je zvanično u Engleskoj 1660. godine, mada se sličan oblik nalazio i pedesetak godina ranije. Iako mogu izgledati fantastično, nažalost takve čaše nisu dobre za izgled penušavca ni njegove arome. Kratak put mehurića od dna do površine umanjuje sjaj, a velika aeracija brzo otvori vino i još brže izvetri. No, ko će baš satima pijuckati jednu čašu... Istovremeno, neka starija i strukturnija vina mogu imati koristi upravo od takve široke čaše. Jer, kako napominje penzionisani vinar Dom Perignona Rišar Žofra (Geoffroi) veliki šampanjac ima veliki i složen buke koji traži širinu i prostor, dok se jeftini fiz može izgubiti u tako prostranoj čaši poput mršavih nogu u lepršavim pantalonama!

Na drugoj strani, flauta nije rađena po uzoru na neki deo anatomije supruga Marije Antioaneta, kralja Luja XVI. Ovaj oblik čaše danas se smatra prikladnim za nazdravljanje i velika slavlja, idealne je veličine i savršeno diže mehuriće i raspoloženje. Da li je onda to prava čaša za penušavce?

lala3
Lala u tri oblika

Lala u tri oblik- Kada je u pitanju aperitiv, šampanjac obično poslužujemo u flauti, ali kada gosti naruče vintidž Champagne, radije ga ponudim u većoj širokoj čaši – kaže Džejmi Anderson, desna ruka šefa somelijera u pariskom hramu gastronomije La Réserve. – I dalje većina gostiju preferira flautu, ali je istovremeno i sve više onih koji traže veću i širu čašu, što se dešava i u SAD.

Šira čaša, ali ne tako široka kao kup, evidentno brže i bolje otvara arome vina, ali samo kad je obod blago zakrivljen ka unutra. Sa druge strane, flauta bolje prikuplja arome na nosu i drži ih duže od široke čaše. Zato je svojevremeno nađeno kompromisno rešenje, rođena je čaša lala ili tulipan.

flauta
Nenadmašna u čuvanju mehurića, elegantna flauta

Oblik cveta lale spojio je najbolje od prethodnika, dubinu da prikaže raskoš pokretnih mehurića i sposobnost da izrazi sve druge komponente vina u smislu aroma i tekstura. Prilično blizu savršenom za sva penušava vina uz jednu jedinu manu – oblik čaše nije nimalo intrigantan i zato se akcenat proizvođača prebacio na polje materijala. Vrhunska tulipan čaša zahteva vrhunski kristal i ručnu izradu, a to košta. No, ko ima za Dom ima i za čašu!

Može se reći da je pravi život ovaj oblik čaše započeo tek 2008. godine kada je veliki broj proizvođača staklene galanterije prihvatio savete somelijera iz najčuvenijih restorana. Četiri godine kasnije, new wave lala-čaša proizvođača Riedel, odobrena kao Le Joseph čaša od strane čuvenog proizvođača šampanjca Krug, doživela je čast da ime dobije prema Žozefu Krugu koji je Krug kuću osnovao 1843. godine u Remsu.

varijante kup case
Pojačava aromatski doživljaj vina, široka kup čaša 

Kao posebnu alternativu, u slučaju da nemate u svom bifeu odgovarajuće tulip čaše, ili kvalitetnu burgundsku vinsku čašu koja je podjednako dobra za blanc de noir i roze penušavce, šampanj aristokratija oprostiće vam upotrebu takozvane tappering varijante, što je zapravo ona čaša što se sužava ka vrhu i kakvu najčešće možete sresti u osrednje bogato opremljenim restoranima. Ipak, Benoa Gez (Gouez) glavni podrumar Moët & Chandon preporučuje i ovaj stil čaše većeg gabarita, a u tome se slažu gotovo svi proizvođači šampanjca iz A selekcije:

- Ako nemate u posedu Riedel čašu Moët & Chandon Grand Vintage slobodno koristite širu tappering varijantu kako bi s uživanjem uvukli kompletnu aromu penušavca u nos.

Staklo ili kristal? Odgovor glasi – koliko vam je dubok džep? I šta ćete poslužiti u čaši, preskupi šampanjac ili veseli penušavac? Sve je OK, a odluka je na vama.

Naravno, postoje i plastične čaše za šampanjac, pa i one s ugrađenim led diodama koje emituju raznobojnu svetlost, ali smo takođe sigurni i da ste čuli za dečiji šampanjac! 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama