Srpski barrique iz Vranja

Srpski barrique iz Vranja

Bačvarska radnja Barrique Đorđević nalazi se u Vranju, a njen vlasnik Zoran Đorđević jedan je od najagilnijih proizvođača drvenih sudova za vino i rakiju u Srbiji. Zoran sa sinom Milanom, redovan je izlagač na velikom broju najznačajnih vinskih sajmova ovog dela Balkana, a njegova barik burad od vrhunske hrastovine, domaćeg kitnjaka medunca, kaže, imaju doživotnu garanciju i zadovoljavaju i najprobirljivije vinare, od Kalifornije, preko Švajcarske, do Severne Makedonije.

Iskustvo se prenosi kroz tri generacije u radnji Barrique osnovanoj pre više od pola veka u okviru svojevrsne primenjene umetnosti bez koje se pojedine vrste vina, pa ni vrhunska rakija ne može ni zamisliti.

Barrique Djordjevic 17

 Zoran godišnje proizvodi oko 400 barika od 225 litara, ali radi i veće bačve, od 300 i 500 litara koje su u trendu zbog manjeg uticaja drveta na vino. Ipak, ovaj vredni Vranjanac globalno preferira manju burad iz objektivnih razloga:

- Uvek ćemo prvenstvo dati klasičom bariku koji se najviše traži, troši i najbolje ide u prodaji. Sa strane gledišta proizvođača, jednostavno se ne isplati forsirati novi trend jer ne možemo da postignemo cenu. Na primer, kada smo jedne godine kupili i platili određenu količinu drvene građe milion dinara, izvukli smo ukupno 75 barika od 500 litara, da bi naredne godine, od iste količine hrasta proizveli čak 180 barik buradi od 225 litara. Ako se zna da takvo bure staje cirka 360 evra, a ono od 500 litara 650 evra, pri čemu je ovo veliko dosta teže napraviti i na njemu zbog veličine moraju da rade dva čoveka, jasno je zbog čega nam je klasični barik miliji.

Barrique Djordjevic 1
Prisutni na velikom broju vinskih manifestacija u regionu, braćni par Zoran i Roza Đorđević

Interesovanje za burad ovog proizvođača je ogromno jer mnogi njegov proizvod upoređuju sa znatno skupljim francuskim barikom, a da je kvalitet izvrstan govori podatak da oko 150 barik buradi svake godine odlazi u Kaliforniju i Švajcarsku, ali i to da svoja vrhunska vina u njima odležava poznati skopski vinar Toni Brzanov. Kad su srpski proizvođači u pitanju, Toplički Vinogradi poseduju preko 200 Đorđevićevih barika, vinarije Aleksić, Despotika redovni su naručioci velikih količina, a Rnjak redovno osvaja značajna svetska priznanja vinima odgajenim u ovom hrastu.

Koja je tajna srpskog hrasta u izvedbi Barrique Đorđević?

Srpski hrast naglašava note badema, oraha i vanile, otkriva voćne arome, a pored toga što daje jak karakter vinu i rakiji, uspostavlja ravnotežu između raznih aroma, pojačava ugodne, duge, slatke, glicerinske, elegantne, a istovremeno i one blage, naknadne.

Barrique Djordjevic 17

- Otac mi je pričao da je kao dete voleo da posmatra i prati rad starih majstora, a onda je, negde 60-ih godina prošlog veka, i sam počeo da pravi burad. Dovoljno je da kažem da se u to vreme sve radilo manuelno, međutim, napredak tehnologije u mnogome je olakšao proces proizvodnje – seća se Zoran. – U potrazi za kvalitetom naglasak stavljamo na analizu mesta porekla hrastovine, kao i vrstu hrasta. Po mom mišljenju, za sve sorte vina najbolji je kitnjak medunac koji raste na nadmorskoj visini od 400 do 600 metara. Ali, vinarima ipak često predlažemo adekvatan tip hrastovine za različite sorte vina.

Kad se na sceni najavljuje neki nov, ambiciozan vinar, Zoran primenjuje sofisticiran pristup. Izbor barika pravi se u skladu sa nasadima vinove loze daleko pre sadnje, jer dok su nasadi u prvoj godini, daske se suše pa će burad biti gotova baš kada i prvi rod.

- Tako se to radi. Hrast i vino zajedno počinju svoj put dok se ne ukrste u vrhunskom barik vinu tek posle tri godine. S obzirom da je bure prirodna ambalaža, udeo pintera je značajan, a vreme sazrevanja i čuvanja u takvoj ambalaži, srazmerno je stremljenju ka što boljem rezultatu. Sve to naravno pod uslovom da je enolog proizveo „pravo vino“. A pošto mogu da garantujem kvalitet svojih proizvoda, dobitna kombinacija je dobro vino u mojim buradima –  objašnjava ovu filozofiju Đorđević.

Barrique Djordjevic 30

Iako je kvalitet srpske hrastovine identičan francuskoj, kako mnogi tvrde, domaći vinari često posebno ističu francusku i američku burad u svojim podrumima pa se neminovno nameće pitanje da li su i u čemu strana burad bolja? Zoran ne smatra da je reč o trendu kod vinara niti isticanju sopstvene moći, već o brendovima koji su svima poznati niz godina.

- Kao što su ljudi individue sami za sebe, tako je iz mog ugla i svako bure posebno na svoj način. A što se tiče kvaliteta naših buradi i onih iz inostranstva, tu ne postoji nikakva razlika jer se pojedine italijanske firme snabdevaju srpskim hrastom pa je u tim slučajevima kvalitet buradi potpuno isti! Takođe, u našim buradima odseda merlo, crnogorski vranac, kaberne sovinjon i još puno poznatih vina čiji uspesi na svetskoj sceni potvrđuju kvalitet srpskog hrasta i stručnost naših radnika. A sa cenom smo itekako konkurentni Francuzima, Italijanima i Amerikancima.

Barrique Djordjevic 23

Tokom proizvodnje Zoran i njegovi radnici prate put hrastovine od šume do gotovog bureta. Nabavku sirovine i preradu vrše sami i na taj način garantuju da je duga od najkvalitetnijeg drveta. Svaka se iz balvana cepa (struže) posebno i na taj način konstrukcija vlakana ostaje neoštećena, a duga prvoklasna. One sazrevaju na otvorenom prostoru najmanje dve do tri godine.

- Vremenski uslovi, stalna promena temperature, vetar, letnje i zimske padavine odstranjuju kontaminate i suvišni tanin. Tokom proizvodnje duge savijamo predgrejavanjem, nakon čega ih palimo na vatri naloženoj od istog drveta. Vreme tretmana, odnosno intenzitet plamena uobličuje u drvetu one arome koje prilikom sazrevanja dopunjavaju karakter vina i rakije.

Barrique Djordjevic 32

Nakon izlaganja vatri dobija se konačni oblik bureta, a posle brušenja, na burad se stavljaju  pocinkovani obruči i svako bure isporučuje u zaštitnom pakovanju. Prema tvrdnji gazda Zokija, južnomoravski okrug ima otprilike dva do tri pinter majstora, a i Vojvodina otprilike toliko. Za ostatak Srbije nema podatak, ali veruje da ni tu nema više od 2-3 majstora. Na kraju zaključuje:

- Ime obavezuje. Krajnji proizvod našeg truda nije samo bure, već kvalitetno vino koje sazreva u njemu i izlazi pred poznavaoce koji prepoznaju ulogu hrasta. Biti bačvar danas znači imati dragocen zanat u rukama, a dragocen je iz razloga što je pinter majstora u Srbiji sve manje i sa tendencijom opadanja. Svaki posao ima svoje prednosti i nedostatke, a ovaj je posao i pored napredovanja tehnologije ostao težak i zahtevan, kako psihički, tako i fizički. Što današnje generacije, budimo realni, po svaku cenu izbegavaju. Ali, tvrdim vam, može se živeti od ovog zanata pod uslovom da je u pravim rukama.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh