Misija spašavanja vinograda

Đeko i Eben u najstarijem vinogradu Južne Afrike Đeko i Eben u najstarijem vinogradu Južne Afrike

eko Engelbreht (Jaco Engelbrecht) pasionirani je vinogradar iz obalske oblasti Južne Afrike koji poslednjih 11 godina daje konsultantske usluge u više od 100 tamošnjih vinarija. Nedavno je na svom blogu opisao iskustva s jednim od najstraijih vinograda Južne Afrike, a baš tu priču je poznati vinski kritičar i publicista Džejmi Gud (Jamie Goode) nazvao „Najbolja vinska priča godine“.

„S Ebenom Sadiem iz porodične vinarije Sadie u Svartland regionu počeo sam da radim 2017. godine“, piše Džeko. Seća se kako su se njihovi stavovi o vinogradarskoj kulturi, filozofija i strast uskladili jedne večeri u Ebenovom podrumu dok su sedeli na vrhu bačvi i razgovarali. Saradnja je krenula mesec dana kasnije rešavanjem stvarnih problema u vinogradu.

1
Vinograd 2017. godine

- Eben me odveo u 'T Voetpad, jedan od njegovih vinograda u Kapteinsklofu kod Piketberga, u srcu Svartlanda. To je verovatno najstariji vinograd u Južnoj Africi, još s kraja 19. veka, a naziv u prevodu znači „Pešačka staza“. U njemu se nalaze sorte palomino, šenin blan, semijon i semijon gris, a u stara vremena bilo je tu i drevne sorte aleksandrijskog muskata (Muscat d 'Alexandrie). Vinograd je bio pun praznina, tamo gde su vinove loze uginule proteklih decenija. Tada, međutim, nismo ni slutili da smo na početku razorne suše koja traje do danas, suše koja neće testirati samo našu pamet i emocije, već i umešnost vinogradarenja i sposobnost prilagođavanja. Jer, padavine ne da su se prepolovile, već su se spustile ispod kritične granice od 250 mm/godišnje, što je najmanja količina vlage s kojom možete komercijalno obrađivati ​​vinograde.

2
Vinograd u zimu 2019. godine

Džeko, koji je u poslednjih desetak godina radio u više od hiljadu vinograda, kaže da do tada nije video takav vinograd. Atmosfera u 'T Voetpadu i oko njega je čarobna, što se prenosi i na vino. A vinova loza iskrivljena kao nijedna druga na koju je naišao u Južnoj Africi, dok Eben tvrdi da je slične video u Španiji, gde se „ruke“ semijona uvijene poput vadičepa pružaju naviše prema suncu.

Međutim, kako je udarila suša, mnogi čokoti su počeli da umiru ili su već bili mrtvi. Bilo je potrebno krenuti u akciju spašavanja vinograda. Prvo su ustanovili plan upravljanja vinogradom, u nadi da će istrajnim radom uspeti da pomognu lozi da preživi teška vremena. Za početak krenuli su sa popunjavanjem praznina novim lozama, jer je onim starim bila neophodna sveža mlada krv da održi duh čitave priče. Nisu nameravali da čitav vinograd popune odjednom, već postepeno u periodu od šest godina. To bi im omogučilo da se posebno brinu za sve nove čokote, a kada sve konačno bude popunjeno, deo novih loza će već imati šest godina starosti.

7
Krajem zime 2019. slama ima dodatni efekat

Sčedeći izazov bio je vrlo otporan korov. U tom smislu vinograd su podelili u tri dela, a kultivaciju sprovodili ručno, viljuškama i lopaticama. Suša je bila užasna i donela izuzetno nizak rod, ali to nije bilo ništa prema onome što je iskusne vinogradare čekalo naredne jeseni kada su ubrali – nula grožđa!

- Pored suše, ptica, babuna i srndaća nismo imali nikakve šanse. Ovo je vjerovatno prvi put da sam doslovno zaplakao u vinogradu, a gledajući preko ramena mogao sam videti Ebena s istim emocijama. Bili smo slomljeni. Naporan rad, brojni sati provedeni u tom vinogradu bez ikakve nagrade. Došao je trenutak da se vratimo za sto i razmotrimo šta i kakao dalje – seća se Džeko.

8
Pojedini čokoti u vinogradu 'T Voetpad stari su i 150 godina

Tako su prošle godine uradili bogato zatravnjivanje u redovima. Biljna masa mešanih trava odlično je napredovala i pokazala se dragocenom. Ta mešavina lupina i drugih korisnih zelenih biljaka pojela je sav korov i kasnije postala odlična bio-masa, učvrščujući azot u zemlji, a mnogo je pomogla i prekrivka od slame duž samih čokota. Usvojen je organski pristup sa lisnim hranjenjem i gnojivima, a strategija je bila dodavanje „mikro doza“ s ishranom na bazi morskih algi, kako ne bi stimulisali samo rast, već i zdravlje ove specijalne zelene nadstrešnice za loze.

9
Kako se prilagoditi suši, Even Sadi

I rezultati su izvanredni! Jako dobar rast, zdrave nadstrešnice i puno grožđa. Početkom decembra prošle godine (U Južnoj Africi je to najtopliji period godine) mrežama je prekriven čitav vinograd i podignuta žičana ograda kako bi se grožđe zaštitilo od ptica i grabežljivaca. Konačno, 22. januara došao je dan za bebru u 'T Voetpadu. Džeko opisuje svoja osećanja kao uzbuđeno-nervozna. Nije mogao da bude prisutan zbog obaveza u drugim vinogradima, ali je popodne tog dana primio poruku na Whatsapp od Ebena: Voetpad = 3 tone! Hvala što ne odustaješ!

- To je verovatno najbolji tekst koji ću dobiti na mobilni i pročitati ove godine. Radost i uzbuđenje se ne mogu opisati. Mislim da ćete ovo shvatiti samo ako ste opsednuti vinogradarstvom poput mene. Jedva čekam da se bavim ovim vinogradom i ove godine – završava Džeko svoju avanturu u najstarijem vinogradu Južne Afrike.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama