Grožđe jače od gvožđa

Grožđe jače od gvožđa

Dok Dragan Vasić, vlasnik vinarije Janko iz Smedereva nestrpljivo iščekuje odluku koja će srpska vinarija biti proglašena za najbolju ove godine u Beču, o čemu odlučuje žiri nadmetanja AWC, on vredno završava novu berbu, sprema brojne novitete koje otkrivamo u podrumu, ali i kuhinji nadaleko čuvenog gurmana Janka.

Da je bilo nešto pozitivno proročko u čuvenoj anegdoti kad su Tita svojevremeno pitali šta da se radi u Smederevu i sugerisali da to bude grožđe, a on razumeo „gvožđe“ i aminovao stvar, pa je tako podignuta čeličana, danas je dokaz vinarija Janko. Ova savremena vinarija je i dalje No.1 po značaju Decanter priznanja u Srbiji, a sad i kandidat za najbolju vinariju Srbije u izboru AWC Vienna sa četiri zlatne i pet srebrnih odličja.

janko 49

Za to vreme, berba 2019 odmiče na najbolji mogući način. Iako se sa zadnjih redova vinograda u Ralji odakle dolazi kaberne fran koji smo probali dok su ga vredne ruke brale, vidi čitav kompleks čeličane, čini se da grožđu taj ‚‚komšiluk" ni najmanje ne smeta. Naprotiv, odatle je i kaberne za najbolje ocenjeno srpsko vino svih vremena Zavet Stari 2011. A ove godine, izuzetno zdravo grožđe samo je novi prilog ovoj tezi, pa i činjenica da u velikom delu regiona ovogodišnja berba pomalo kasni dok je Janko svoja bela vina odavno smestio u podrum, a crvena berba samo što nije gotova. Još će samo neko vreme čari miholjskog leta uživati loze prokupca i kabernea na Zlatnom brdu, najčuvenijem vinogradarskom lokalitetu Smedereva.

janko 7

- Od ove berbe imam novog konsultanta, to je Jelena Koković . Završila je master u Bordou, radila jednu berbu u Kaliforniji, dve u Hercegovini, a živi u Novom Sadu. Prethodnu berbu sam uradio sam i bela vina mogu da radim sam, ali mi za crvena treba konsultant pošto želim kvalitet još da podignem. Konkretno, želimo da zajedno malo umirimo crvena vina koja imaju previše alkohola iako se to ne oseća - priča Janko dok pijemo svežu i mineralnu Smederevku 2018 iz čije gotovo uljaste strukture vrcaju zelene jabuke.

Očito je da kao pravi hedonista Janko mnogo razmišlja o novitetima, kako u podrumu, tako u kuhinji. Kaže da ove godine ima fantastična bela vina, rizling, sovinjon, šardone, smederevku. Za beli sovinjon tvrdi da će biti na nivou onoga iz prošle godine koji je upravo osvojio zlato u Beču. Odmah vadi telefon i pokazuje fotografiju ovogodišnjeg rizling-grožđa koje prosto bode oči koliko je zdravo.

janko 0

- Hoću da imam dobar rajnski rizling. Svi prave šardone jer se lako proda, sovinjon blan je sve popularniji, dok za to vreme na rizling niko ne obraća pažnju. Ali doći će vreme da vinoljupci nauče šta treba, pa kad svrate, reći će: daj jedan dobar rizling! Teško je raditi sedam belih etiketa, ja za šardone četiri puta prolazim kroz vinograd da bih napravio dva različita šardonea, onaj u drvetu i klasični. Pritom, kad sam počeo da radim penušavo vino, dok sam pravio osnovu, otkrio sam da šardone ima tiolskih nota kao sovinjon. To mi se aromatski sviđa, pa danas u klasični šardone dodajem 15 do 20 procenata vina spremnog za penušavac što mu daje na svežini i širini aroma.

janko 16

Drugo otkriće probamo potom u podrumu iz ogromne bačve. Ovaj proces pa i čitavu novu liniju Janko naziva BBB ili ‚‚barik-bačva-boca". U tom postupku gde je kaberne sovinjon iz ove vinarije kao neko zamorče, vino prvo godinu dana odležava u bariku, otprilike toliko u velikoj bačvi, da bi ga čekalo par godina u boci.

Cabernet Sauvignon 2017 sa najboljeg položaja Zlatno brdo u početku nudi miris crvenih i crnih bobica ali se zatim naglo otvara. Velika je retkost osetiti toliko zrelih i bogatih aroma u vinu starom samo dve godine uz 16 procenata alkohola i prefinjene tanine, te jako dugu završnicu punu čokolade i duvana. Čokolada se naslućuje već na mirisu novog merloa Testament 2017 koji takođe odležava u bačvi. Nešto je grublji od kabernea na nepcu, ali će sve to on besprekorno poslagati u slojeve za dve-tri godine.

- Prodaja znači egzistenciju, ali ja nisam neko ko se bavi vinarstvom zbog para - objašnjava Vasić. - Ostvaren sam u svemu što sam radio i ovo čime se bavim je posvećenost, moja strast i emocija. Iskren da budem, ne vidim nikoga ko u tome uživa koliko ja. 

janko 7

Još jedna premijera: svinjska rebra u ljutom smederevskom sosu, kako ih Janko zove. I sam prvi put oprobava recept mesa koje se topi u slatko-kiselkasto-ljutom dresingu. Testament mi se zbog viših kiselina čini boljim parom, možda zato što se u kaberneu apsolutno uživa bez ičega. Ali slažemo, se, ovaj zalogaj iz mesa izvlači neku treću dimenziju, slast, što jeste cilj pravilnog uparivanja.

janko 27

Pred odlazak otvorićemo i Vrtlog 2017, zelenkast po boji, zreo po mirisu i sa živim kiselinama, koji je jako napredovao poslednjih godinu dana u boci. Prednjače zeljasti, herbalni tonovi na mirisu i baš će on ići iduće godine na Decanter. Ipak, ono što oduševljava u svim ovim vinima je čistoća i sortnost aroma dok je uticaj drveta toliko elegantan, kao da vina i nisu bila u njemu.

- Počeo sam da koristim drvo mnogo pametnije nego ranije. Bela vina idu u bačve od 500 litara, za Vrtlog najmanje dva, tri ili četiri puta korišćen hrast i nikad nova. Šardone ide u kombinaciju novih i korišćenih. Takođe, ima smisla pustiti sovinjon da obavi fermentaciju u bariku i onda ga vratiš u tank. Drvo prosto ne da aromama da pobegnu. Recimo, imam sovinjon iz 2012. koji je još uvek veoma svež.

janko 26

Dok uživamo u rebarcima i vinima, Janko najavljuje i kulturno-umetnička dešavanja u vinariji koja je zapravo idejno osmislila supruga Jelena. A kad će nova vina na tržište?

- I merlo i kaberne sa Zlatnog brda koji je već sad gotovo spreman, će u prodaju tek za tri, možda četiri godine. Nemamo mi šta da žurimo sa ovim vinom jer ono nije nešto na čemu ćemo da zaradimo, ali će biti veliki iskorak, kao prvi čisti kaberne iz vinarije Janko. Vidite, volim da kuvam i želim da spremim dobar zalogaj isto kao vino. Time hoću ljudima kažem: Eto to sam ja i to me razlikuje od drugih. I kad me neko pita zašto imaš 15 etiketa, kažem: „Ja sam vinar, ne biznismen!“

Rokenrol i vino kod Janka

Pop-rock žurka je najavljena za 18. oktobar u 20:00 h u vinariji Janko. Sviraće Najda iz grupe Smak, a ko se na vreme prijavi dobija celovečernji program sa ozbiljnom večerom i osnovnom ponudom vina u neograničenim količinama za ukupno 3.000 RSD.

- Bili smo u Sokobanji na jednoj takvoj žurci i bilo je fenomenalno. Jeleni se jako svidelo i sad je to bila njena želja da krenemo sa programima i biće njena aktivnost. Ako se projekat pokaže dobro, nastavljamo 28. oktobra koncertom koji moji prijatelji iz Aranđelovca organizuju. Dolazi čovek iz Švedske, ozbiljan umetnik na usnoj harmonici, biće to vrhunski doživljaj.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama