Pet zanimljivosti o pino noaru

Pet zanimljivosti o pino noaru

Pino noar, crni pino ili crni burgundac kako ga zovu u našim krajevima (zato što vodi poreklo iz Burgundije), važi za jednu od najviše uzgajivanih sorti grožđa. Osim za proizvodnju sortnih vina, koristi se i u brojnim kupažama, a jedna od poznatijih je u kombinaciji sa šardoneom i pino menijem pri spravljanju penušavaca.

Takođe, pino noar važi i za veoma zahtevnu sortu, kako u vinogradu tako i u procesu proizvodnje. U Srbiji postoji dvadesetak vinara koji proizvode vina od ove sorte, a među najcenjenijima su Mamouth vinarije Jelić, Pinot Noir Lastar, Trijumf Noir Aleksandrović, Podne fruškogorske vinarije Hopovo, Pinot Noir Virtus, Pino svetih ratnika vinarije Botunjac...

Što se regiona tiče, skrenuli bi vam pažnju na Burgundac crni Vukoje iz Hercegovine, Opoka Pinot Noir Marjan Simčič iz Slovenije, te Pinot Noir Kamnik i Pinot Noir Domaine Lepovo iz Makedonije.

Pinot noir grapes 1900

Inače, najcenjenija vina od sorte pino naor u svetu danas dolaze iz Burgundije u Francuskoj, Sonome u Kalforniji, Vilamit doline u Oregonu, Novog Zelanda, Australije, Južne Afrike i doline Rio Negro u Argentini.

S obzirom na to da s radi o veoma popularnoj sorti, evo pet zanimljivosti koje možda niste znali:

1. Pino noar je hiljadu godina stariji od kaberne sovinjona
Ova sorta spada među najstarije sorte grožđa na svetu koje se i dalje redovno koriste za proizvodnju vina još od vremena Rimskog carstva.

2. Pinoi pripadaju istoj porodici
DNK istraživanje sprovedeno na sortama pino noar, pino griđo i pino blan pokazalo je da ove tri sorte dele identičnu genetsku pozadinu. Mnogi vinski stručnjaci tvrde da su pino griđo i pino blan samo mutacije po pitanju boje nastale u „očinskoj“ sorti – pino noaru.

02
Pino blan, pino gris i pino noar

3. Nemačka je jedan od najvećih proizvođača pino noara
Možda deluje iznenađujuće, ali Nemačka je na trećem mestu po proizvodnji vina ove sorte, odmah nakon Francuske i SAD. U Nemačkoj je poznata pod imenom Spätburgunder, a najpoznatiji nemački pino noar dolazi iz doline reke Ahr, iz regiona Baden na jugozapadu zemlje i doline reke Nae.

4.Šardone i pino noar su rođaci
Ove dve sorte su zapravo u srodstvu. Šardone je jedna od čak 21 sorte nastale spontanim ukrštanjem sorti pino noar i gotovo izumrlog gouais blanc. To je ujedno i razlog zašto se pino noar i šardone često uzgajaju zajedno na istom zemljištu i obično se obe sorte mogu naći u isom regionu. Ekvivalentan primer ovoga bi bilo uzgajanje sorti sovinjon blan i kaberne sovinjon u regionima kao što su Bordo u Francuskoj i Napa u SAD.

5. Pino noar može sadržati puno tanina
Budući da daje vina lakšeg tela u odnosu na merlo ili kaberne sovinjon, pino noar je na glasu kao vino sa znatno nižim taninima. Ipak, u poslednje vreme javljaju se i pinoi sa izraženijim taninima, vina dobijena iz vinograda sa znatno redukovanim rodom koji se zatim presuje u vinariji kao ceo grozd, zajedno sa peteljkama.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama