Bruka od mamurluka i povratak u osam koraka

Bruka od mamurluka i povratak u osam koraka

Popilo se sinoć? Desi se. Od samog pogleda na broj praznih boca, prevrnutih i ne ispijenih do dna čaša, na i oko stola, glavobolja se dodatno pojačava. Raso? Limun? Aspirini? Ko beše ima onaj recept za dozivanje svesti?

I vino u svom sastavu ima alkohol, ali za razliku od žestokih pića koji se brzo vezuju, deluju direktnije i ostavljaju teže posledice, vino podrazumeva veću količinu tečnosti, ‚‚kabastiji” unos i tim pre postoji mogućnost da ćete najveći deo izbaciti iz sebe sa pojavom prvih jačih simptoma pijanstva (muka, vrtoglavica).

mamurluk 2

Ta veća količina i sporiji unos zapravo su dobra stvar kod preterivanja sa vinom jer će vam dati priliku da se makar relativno kontrolišete i zaustavite na vreme. A ako ste ipak prešli granicu, (ne)popularnu vinsku glavobolju teško da ćete izbeći. No, ovde govorimo o slučaju kad je granica drastično pređena, šta onda? Da probate neki ‚‚bapski” lek i pomoć, tj preporuku prijatelja? Razmislite, svi smo različiti, možda vama ne prija nešto što druge leči, i zato, kako bi bilo krenuti od nekih sasvim jednostavnih postupaka?

Glavobolja, osećaj iscrpljenosti, zavijanje u stomaku, nezasita glad, prekomerna osetljivost na mirise iz okoline, otečeno telo, sve su to pokazatelji vašeg unutrašnjeg „kompjutera“ da ste zreli za mali servis. A uzrok nije kilometraža, već loše gorivo, tj. višak unetog vina prethodne noći. Kako se što pre uljuditi i spremiti za novi radni dan i pobede?

mamurluk 10

Prvi korak je ustati rano. To vam neće samo omogućiti bolji uvid u dnevne prohteve i planove, već dati priliku da izdvojite dobrih 15-20 minuta za kafeinski pit-stop (o kom će biti više reči na kraju teksta). Takođe, kad ste budni, metabolizam se ubrzava i pre će odstraniti neželjene ostatke prethodne noći iz organizma.

U vodi je spas. Momentalno se naterajte da popijete barem dve čaše vode, a ako vas glava već boli ubacite lagani analgetik u vodeni tetman. Samo ne zaboravite da je vaša jetra sada u punom pogonu i da joj aspirin, kafetin, brufen neće prijati. Zato uzmite minimalnu dozu, čisto da pripomognete glavi, ili reskirajte i medikament popijte tek kad ste probali sve druge korake. A kad je o vodi reč, ne zaboravite: pijte čašu svakih narednih sat vremena; ako ste već pili kafu, dodatna voda je obavezna; ako osećate neprijatnost i nadutost, smućkajte kašičicu sode bikarbone u čaši vode, zapušite nos i progutajte; probajte da izbegnete kafu, pijte toplu vodu ili herbalni čaj, sve je bolje od kafe po svaku cenu.

Mamurluk 12

Šok za organizam. Naterajte sebe na džoging desetak minuta ili na dužu brzu šetnju. Neka krv prostruji i potera toksine napolje!

Voda ponovo ali ovog puta za spoljašnju upotrebu. Zamračite atmosferu, prigušite svetla i stanite ispod mlaza vode. Nikako vruće, neka bude jedva mlaka, da vas razmrda i razbudi čula. Dok se mlazovi slivaju niz kožu razmišljajte o tome kako vam upravo i uspešno odstranjuju negativne recidive protekle noći. Ne koristite previše mirisne kupke, vaš čulni sistem još nije izbaždaren na normalu, pa ga ne treba iritirati.

mamurluk 3

Osećaj gladi se javlja. Ovsene pahuljice, proteinski šejk, lagana goveđa salata ili blaga kisela supa, pravi su izbor. Iz sve snage bežite od masne hrane, pogotovo bilo čega što sadrži alkohol, pa čak i u obliku voća, ma kako privlačno to izgledalo u ovom trenutku i ma koliko to zahtevao vaš organizam. To je trik vašeg hipotalamusa koji još uvek „pliva u alkoholnoj rapsodiji“ i iz sveg glasa zaziva jaja, slaninu i prženice. Setite se: piti alkohol da se ubije alkohol (klin se klinom izbija) samo je mit. Istina, postoje izuzeci koji potvrđuju pravila, ali vama nije sad do te igre... U slučaju da imate iritaciju sluzokože od alkohola cimet može pomoći. Štapić cimeta u herbalnom čaju, tačnije njegovi jaki tanini, umanjiće negativne uticaje alkohola.

Mamurluk 12

Muzika. Ambijentalna muzika bez mnogo pevanja najbolji je izbor, samo da nije preglasna! Neophodno je fokusirati se na melodiju i ritam, postaviti muzikom zid prema spoljnom svetu kako bi se odbranili od stresa jer ste momentalno veoma ranjivi.

Poslednji korak, kafe-pauza. U jednom trenutku umor će postati nesnosan. Tada popijte kafu i nađite bezbedno mesto da odremate 15-20 minuta. Ovo je vrlo moćna ‚‚medicina” i baš zato se radi tek kad su sve druge iskorišćene. Takođe, možete popiti i tabletu protiv bolova koja će tokom kafe-pauze proraditi baš kako treba da se probudite osveženi i k’o novi.

Mamurluk 4

Ah da, postoji još jedan važan segment. Obećajte sebi da ćete piti odgovornije. Mnogi se hvale kako vremenom, posle više ovakvih noći postaju otporniji na alkohol. To nije tačno! Poštujte svoja prirodna ograničenja, ne gurajte preko limita. Ako preskočite neku čašu, ne znači da je vino bačeno. I ne mora se svaka boca iskapiti do dna. Bude načeto vino dobro i posle nedelju dana u frižideru.

nazad na vrh