Vinski put Plantaža

Vinski put Plantaža

Malo je vinarija u svetu tako obdarenih prirodnim čudesima u neposrednoj blizini kao što su to Plantaže 13 juli. A za vrhunska vina i specijalne dodatke koji će privući reke vinskih turista, postarali su se vredni i mudri ljudi iz ove crnogorske kompanije.

Postoje mesta kao što je Las Vegas, velelepni grad kockarnica u srcu pustinje. Diznilendi širom sveta privlače i male i starije, a Azurna je obala i dalje vrhunski spoj nobles ponude i pogleda na Sredozemno more. No ono što nudi vinski put Plantaža, oduševljava i najzahtevnije putnike vinoljupce.

Ride through the vineyard

Vinograd Ćemovsko polje, sa više od 2.300 hektara površine pod lozom, ujedno je najveći evropski vinograd u celini, poseban i zbog toga što je smešten u samo srce jedne evropske prestonice, Podgorice. Skadarsko jezero, nacionalni park i najveće jezero na Balkanu, poznato po kriptodepresiji i životinjskom i biljnom svetu nalazi se u neposrednoj blizini, a već ta saznanja su dovoljna da privuku pažnju putnika. No tek tad kreću iznenađenja koja će se naravno uvek završiti uz originalne specijalitete u nekom od dva ugostiteljska objekta Plantaža, restoranima „Jezero“ i „13. jul“ i zaliti vrhunskim vinima Plantaža koja ubiraju svetska priznanja od Decantera pa nadalje.

vlcsnap 2019 07 06 02h07m23s902

Milioni čokota loze danas uspevaju na Ćemovskom polju, nekadašnjoj uzavreloj kamenitoj ploči a potom vojnom aerodromu iz doba Titove Jugoslavije. A kada sedne u specijalni vinski voz koji će mu delimično otkriti tajne ovog jedinstvenog vinograda, putnik namernik biće u prvi mah zbunjen. Pogotovo ako je u nekom vodiču ranije pročitao kako je Crna Gora mala zemlja na Balkanu, jer sve oko njega je ovde ogromno! Ovaj vinograd, planinski lanci što grle Podgoricu i protežu se preko Lovćena i Njegoševog mauzoleja do Boke Kotorske i Jadrana. Potom najveće jezero Balkana, proizvodni pogoni za preko 33 miliona litara vina, pa čak i monumentalna boca vina Vranac na ulasku u zeleni kompleks Šipčanika, smeštenog u nekadašnje podzemno sklonište vojnih aviona.

arhiva 3 10 godina 07683

Stotine metara poređanih malih i velikih bačvi, preko dva miliona litara vina bezbrižno odležava u vrhunskoj hrastovini, bocama i vrednoj arhivi tridesetak metara ispod površine zemlje, a degustacione dvorane, svedok su brojnih raskošnih proslava, naučnih skupova, edukacija, team buildinga u jedinstvenom ambijentu jarko osvetljenih tunela gde prirodna hladovina čini divan kontrast paklenim letnjim temperaturama koje vredno sakupljaju svo sunčevo zlato u zrnima grožđa.

 DSC6999

Ništa manje uzbuđenja ne nudi Stari Podrum na drugom kraju polja iz koga je 1963. godine sve krenulo. Mali vinski i istorijski muzej na ulasku samo podseća kako se teško ovde nekada živelo i radilo, ali i koliko je velika uloga loze u crnogorskoj istoriji i tradiciji. Obilazak vinarije u kojoj su začete današnje etikete Pro Anima, Luča, Vladika, a pogotovo Stari podrum, linija iz koje je kaberne osvojio zlato u Londonu, na Decanteru, poseban je doživljaj. Barik sala, džinovske ugrađene betonske cisterne, pa silazak duboko pod zemlju gde je u etno stilu uređena prostrana degustaciona dvorana, idealno je mesto da se probaju dobro temperirana vina. Uz čuvenu pršutu, njeguški sir, maslinovo ulje.

DJI 0008

I dok se površine pod lozom, maslinama, breskvama, nektarinama neprestano šire, gde je samo u poslednje vreme posađeno novih 55 hektara vinograda, a proces berbe plodova predstavlja posebnu atrakciju, turistička ponuda bukvalno ispunjava snove. Želite romantičan povratak u prošlost i da jezdite kočijom kroz beskrajne redove zrelog grožđa, ili ste avanturista koji bi projahao tim putem na nekom od grla iz ergele i konjičkog centra Vranac? Nešto više konja prohujalo je asfaltom što preseca Ćemovsko polje kada je epizodu sa kolima Aston Martin tu snimala čuvena BBC ekipa Top Gear koja je prepoznala svu lepotu i neobičnost ambijenta. Baš kao što nezaboravnu uspomenu predstavlja možda najveća atrakcija na Balkanu, koncert čuvenog kompozitora World Musica, Gorana Bregovića, jednog kasnog popodneva i noći, u srcu vinograda koji se tada pretvorio u blještavi umetnički kaleidoskop zvuka, slika i mirisa vina.

 mg 3250 0

Od prirodnih lepota kojima ovaj vinski put obiluje posebnu pažnju privlači i brza reka Cijevna što izvire na Prokletijama u Albaniji a potom teče obodom Ćemovskog polja dok se ne ulije u Moraču. Smaragni trag kristalno čiste vode, često širok svega jedan metar a dubok petnaest, koji neprestano uvire i izvire, bukvalno seče kamenite puteve, gradi kaskade i vodopade donoseći neophodno osveženje, a neodoljivi je magnet svakome ko ga ugleda. No, pravi prizori iz snova otvaraju se nedaleko od Podgorice kad put ka moru počne presecati površinu Skadarskog jezera i obale obrasle trskom i drugim biljem. Carstvo kvalitetne ribe i retkih ptica označeno je na Svetskoj listi močvara od međunarodnog značaja kao pravi dragulj, dok kompletan ugođaj dopunjuju vredni istorijski lokaliteti kao što je tvrđava i nekadašnje ostrvo Lesendro.

skdarsko lencarenje07733

Nad tirkiznom vodom kojom jezde vitki ribarski čamci i oni nešto komforniji izletnički, spremni da vas povedu u jedinstvenu osvežavajuću avanturu do mnogi skrovitih tajni Skadra, nalazi se „Jezero“, vrhunski restoran Plantaža. Udaljen 25 kilometara od Podgorice prema Baru u mestu Vranjina, omiljeno je mesto za predah i izlet. Uz fantastičan pogled na jezero i planine koje ga okružuju, te svežinu što dopire od vode, domaćini otvaraju riznicu aroma. Specijaliteti od krapa (najkvalitetniji šaran), ovde tradicionalne ribe ukljeve i jegulje, venčavaju se sa najširom paletom vina Plantaža. U vinskoj karti je kompletan proizvodni program podruma, kako vina tako i rakija, od čega mnoge etikete na čašu, ali i veliki izbor posebnih berbi koje se mogu pronaći samo u restoranima Plantaža.

A ko posetu i degustaciju vina usred Nacionalnog parka završi i začini specijalnim dezertom, palačinkama u sosu od vranca, razumeće šta ova crnogorska autohtona sorta grožđa znači za poimanje kompletne vinske scene Montenegra.  

wine shop jezeero

Nezaobilazan doživljaj mora biti poseta jedinstvenom vajnšopu Vranjina smeštenom duboko u kamenoj steni, u blizini restorana. Autentična vinska prodavnica, riznica aktuelnih ali i nekih starih i retkih etiketa vina Plantaže, nudi kompetentna objašnjenja nastanka svakog od vina, pa i slaganje istoga sa hranom od strane stručnog osoblja. Takođe se nude mala, praktična pakovanja, ali i celokupan asortiman rakija od grožđa i breskve, ekstra devičansko maslinovo ulje sa Ćemovskog polja, posebno brednirane vinske čaše, te probrani suveniri iz Crne Gore, kao i drugi vinski asesoar.

vlcsnap 2019 07 06 02h19m11s404

Gastronomi koji preferiraju nacionalne specijalitete odnedavno imaju mogućnost da strastima udovolje u tek renoviranom restoranu „13 jul“ koji blizinom predstavlja logičnu završnicu posete Šipčaniku. Ono što ga izdvaja od drugih mediteranskih restorana su specijaliteti kao što su jagnjetina u korici od parmezana, pasta Marseljeza, biftek u maslinovom ulju ili čuveni kolač od urme. U formiranju novog menija učestvovao je kuvar Vlada Simić koji važi za najboljeg na ovim prostorima i koji bezuslovno insistira na konceptu svežih sastojaka i lokalnih namirnica. Upravo to rezultuje mogućnošću za one koji požele da u pravom smislu reči osete teroar vina Planataža i ponuđenih specijaliteta. Tradicionalna crnogorska kuhinja sa svojim biserima kao što su kačamak i cicvara, jagnjetina i teletina ispod sača, krap u zvonu, te domaći sirevi i njeguška pršuta, dodatno je obogaćena novim proizvodom Plantaža, mariniranom losos pastrmkom.

vlcsnap 2019 07 06 02h11m22s447

I ovde su u ponudi sva vina Plantaža, među njima i Vranac Reserve 2013 koji se ove godine okitio zlatnom medaljom u Londonu na Decanteru, što je uz još pet srebrnih medalja i jednu bronzu na najznačajnijem svetskom ocenjivanju, podatak koji će definitivno privući svakog zaljubljenika u vina, dok će mu dezertno vino Medun zauvek ostati u sećanju.

I ma gde da putnik potom krene, prizor zelenog mora besprekorno uređenih loza što se kao na dlanu prostiru u nedogled od vidikovca u sred Ćemovskog polja pa do ivice horizonta, nosiće u sebi toplinu, profesionalnost i ljudskost domaćina iz Plantaža, dok će se jedinstveni aftertejst prirode, ukusa, mirisa iz srca Crne Gore, kao granit ugraditi u želju da se ponovo dođe ovamo i otkrije ono što čeka neotkriveno.

vlcsnap 2019 07 06 02h07m23s902

Birajući programe osmišljenih vinski tura, posetioci su u prilici da specijalnim vozićem obiđu vinograd , uživaju u podrumu Šipčanik, upoznaju vranac kao sortu, posete najstariji podrum Plantaža gde nastaju specijalne serije vina, a u ekskluzivnim restoranima kroz unikatne menije i vinske karte kreiraju nezaboravne uspomene.

Zainteresovani za ovu vrstu turizma mogu samostalno ili uz pomoć stručnih vodiča Plantaža Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., www.plantaze.com, + 382 67 099 099) ostvariti potpuni hedonistički doživljaj u jednoj od najlepših prirodnih regija Evrope. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama