Grčka vina za leto 2019

Grčka vina za leto 2019

Vreme je odmora i mora, putovanja, najčešće na jug. O, kakva je šteta piti recinu (retsinu) koja se prva nameće u svim grčkim vinskim kartama i sa polica šopova.

Zasigurno ne zato što je reč o lošem, jeftinom vinu, proizvodu što neobaveštene imenom podseća na vezu sa ricinusovim uljem koje opet neki od nas pamte kao deo davne i neslavne dečije svakodnevnice. Već zato što obavijeni dobrodošlicom ovog krajnje laganog i osvežavajućeg vina često zaboravite da istražite ostatak vinske ponude sa uticajem Egejskog mora. A ona nije ni mala, ni beznačajna, naprotiv, brojne autohtone sorte čekaju vas, možda već hiljadama godina.

loza santorini
Jedinstveni uzgojni oblik loze na Santoriniju

Grčka vina spadaju u najpotcenjenija na svetu. U otkrivanju grčke vinske mape trik je posvetiti pažnju mikrolokacijama, pogotovo onim na većoj visini ili gde dolazi do prodora hladnog vazduha u određeno doba dana ili godine zbog čega duže sazrevaju i razvijaju se zanimljive arome. Takođe, važno je unapred upoznati barem još nekoliko glavnih autohtonih sorti uz recinu i asirtiko (assyrtiko) i pripremiti se na specifične stilove vina, od suvih do jako slatkih i aromatičnih, kakva su uostalom bila pravina stvorena na ovim područjima. Dobri su primeri vina koja na etiketi sadrže odrednice Mantinia, Amyndeo ili Nemea jer je reč o položajima između 250 i 1.000 metara iznad nivoa mora.

istock 697274330

Retsina je svakako najpoznatija, ali je dugo bila izjednačavana sa nekvalitetnim i nasumičnim belim blendovima (šta se zahvati sa kamiona) čiji je manjak kvaliteta maskiran dodatom ali intrigantnom aromom smole (resin) koja je u drevna vremena poticala iz drveta bačvi. Asirtiko ima kraću ali lepšu istoriju. Zdrava sirovina dolazi često iz starih vinograda, sa crnog vulkanskog tla ostrva Santorini, i od njega se proizvode suva bela vina svetske klase.

vioginer

Ali pre nego što pređemo u čisto autohtone vode, da pomenemo neke dobre i zanimljive internacionalne primere. Eclectique, Argolida 2012 iz vinarije Domaine Skouras je vionje snažnih mirisa breskve sa intrigantnim naznakama joda. Vinogradi su na 300 metara nadmorske visine, a vino se poredi sa vrhunskim francuskim primercima ove sorte. Uostalom, 93 poena od Decantera nije malo. Internacionalne sorte u Grčkoj inače zauzimaju svega 9% vinograda koji se ukupno prostiru na oko 68.000 hektara površine. Od belih sorti su zastupljeni vionje, traminac, šardone, sovinjon blan i trebiano, a od crvenih kaberne, merlo, pino noar, refošk i širaz.

estate argyros 1 

Iako spada u najtoplije vinske regije, što bi normalno iznedrilo sjajna crvena vina, Grčka je zapravo poznata po belim kojih je oko 60%. Od domaćih sorti najrasprostranjenije su agiorgitiko (26,5%), roditis (11,65%), soultanina (9%), moschofilero (7%) i mavrud (5,3%). Ipak, međunarodnoj vinskoj tržnici, osim recine i asirtika najpoznatija su vina: moschofilero, malagousia, muskatna vina Samosa koja su se odomaćila i kod nas, xinomavro, agiorgitiko (aghiorghitiko ili vino Svetog Đorđa), mavrodaphne i savatiano iz centralne Grčke, lagano, medno ali sa finim kiselinama i naznakama jabuke vino nalik na chablis (pogotovo kad odleži u hrastovini i zaogrne puterastu strukturu).

asirtiko vinograd
Vinograd sorte asirtiko

Potom su tu crvena vina Rapsanija - razni blendovi vodećeg grožđa xinomavro i lokalnih sorti sa padina Olimpa koje neki nazivaju „grčka vina Rone“, uglavnom zbog aroma maline, trešnje, začina, anisa, a ponekad maslina i paradajza. Crvena vina Krita su blend ostrvskih sorti kotsifali i mandilaria sa širazom, a dobijaju se slatka voćkasta vina prijatnih tanina, puna začina, aroma crnog voća i ponekad soja sosa(!). Vinsanto ili slatka vina Santorinija mirišu poput crvenih iako nastaju od belih sorti asirtiko, aidani, athiri. Uz arome suvog voća, maraskino višanja i ponekad razređivača, pa i acetona, taj vas miris neće odbiti od slatkih i pomalo grkih vina punih tanina!

Konkretno, ako ugledate neku od ovih etiketa, nećete zažaliti, uostalom sva ova vina dosegla su 93 poena na lestvici Decantera:

01

- Assyrtiko 2016, Argyros vinarije sa Santorinija je suvo slankasto i elegantno vino sa dominantnim aromama citrusa, krušaka i izuzetno je sveže.

alfa

- Iz turobne berbe 2014 dolazi biser regije Amyntaio, Sauvignon Blanc vinarije Alpha Estate. Jedno od najboljih vina te berbe i sorte kipti od aroma grejpa i citrusa sa naznakama kivija u dugoj završnici.

ovilos

- Blend asirtiko i semijon grožđa u vinu Ovilos 2012 verovatno je pokazna vežba da se ova grčka sorta može takmičiti sa sovinjon blanom. Uspešno! Vinarija Biblia Chora iz regije Pangeona proizvela je neobično zanimljiv blend sa 14% alkohola i aromama vinogradarske breskve i nugata, vrhunsko suvo vino.

santorini

- Iz stogodišnjeg vinograda na Santoriniju i vinarije Artemis Karamolegos stiže još jedan vrsni ali dugo macerirani i oranž Mystirio 2017 asirtiko. Visoka koncentracija herbalnih i začinskih tonova pretače se u dugu voćnu završnicu, a vek ovog vina je najmanje do 2030. godine.

assyritko

- Asirtiko Voila 2017 vinarije Lyrarakis poznate po nekim legendarnim etiketama kao što je Plyto od istoimene sorte koju je porodica Lyrarakis i očuvala u svom vinogradu, nagoveštava slatko testo, sočne agrume i jabuke sa dugom slasnom završnicom u kojoj se osećaju fine note krede.

kidonitsa

- Jedna od najcenjenijih vinarija Grčke svakako je Monemvasia, čija Kydonitsa 2017, što je grčka reč za dunju ali i ime ove sorte, donosi pregršt svežih aroma, pa upravo te voćke. Ali i zrelih egzotičnih plodova uz intrigantne tonove lanolina i badema koje hrskave kiseline dodatno ističu. Ovo „golišavo“ vino sa Peloponeza (bez etikete) nosi 13% alkohola, ali je i osvojilo „svega“ 91 poen.

Shodno tome, ukoliko vam nagrade nešto znače kad uđete u vinoteku, dobar su pokazatelj i najbolji rezultati sa balkanskih nadmetanja BIWC u Sofiji poslednjih nekoliko godina. Ističe se jasno nekoliko vinarija kao što je Monemvasia koja je 2019. osvojila trofej za najbolje vino u kategoriji slatkih vina za etiketu Malvasia (isto i 2017. godine), ali i belu autohtonu sortu Kydonitsa, a godinu ranije za vino Assyrtiko. Vinarija Sigalas trijumfovala je slatkim vinom Vinsanto tri puta za redom od 2016. godine kad je to bilo generalno najbolje vino Balkana (berba 2006), a pre toga autohtonim suvim vinom Santorini Assyrtiko Barrel.

jedinstveni vinogradi santorini

Treba pomenuti trofej 2019. za belo vino Cuvee Monsignori Santorini vinariji Estate Argyros, te godinu ranije za slatko vino Vinsanto 20 years Barrel aged. Kao poseban začin, tu je i trofej za najbolji roze Balkana vinariji Alpha Estate, pa za najbolje crveno vino Ktima Pavlidis Emphasis Tempranillo 2012, te najbolje autohtono crveno Ramnista 2012 Single Vineyard Xinomavro vinarije Kir Yianni.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama