Crvena vina koja se mogu piti hladna

Crvena vina koja se mogu piti hladna

Sa dolaskom leta i toplog vremena, uobičajena je norma piti dobro ohlađeno belo vino ili pak roze, međutim, ukoliko ipak više volite crveno vino i ne želite da ga se odreknete, ne brinite. Nije sve izgubljeno!

Crvena vina izvesnih stilova, mogu se servirati na nižoj temperaturi nego što je to uobičajeno, a da ne izgube nimalo od svoje suštinske privlačnosti i razumljivosti. 

Vina kao što su božole, game, valpoličela (ili vina od sorte korvina), pino noar slabijeg stila, te frapato kao jedinstvena laka vina istoimene sorte sa Sicilije, slatkasti dolčeto iz Pijemonta, pa i po koji kaberne fran iz priobalja Loare, mogu se bez problema služiti više ohlađena.

Ono što bi, doduše, trebalo držati dalje od frižidera, jesu vina koja odlikuju snažne arome potekle od hrastovine iz bureta.

chilled red wine getty images
Neka crvena vina bilje podnose hlađenje od drugih 

Šta treba znati o hlađenju

Jedno od pravila pri hlađenju crvenog vina jeste da je generalno bolje hladiti jednostavnija, pa i jeftinija vina.

Da malo bolje objasnimo: hlađenje dodatno ističe tanine i aromu hrasta zbog čega se vina sa jakom teksturom ne smeju hladiti mnogo iznad uobičajene temperature. Vina iz inoks tanka imaju veći raspon po tom pitanju i mogu biti hladnija, budući da kod njih ne postoji rizik da će aroma hrasta prevladati nad ostalim ukusima. Kod njih bi, po pravilu, trebalo da se zadrže svežina i voćne arome i na nižoj temperaturi.

Međutim, o kojoj se temperaturi tačno govori? Treba imati na umu da se idealna temperatura za crvena vina nalazi između dvanaest i šesnaest stepeni Celzijusa. Ne treba ići mnogo ispod donje granice od dvanaest stepeni, u suprotnom će arome postati zamućene, a tanini se skupiti i vino će poprimiti izvesnu „stegnutost“ koja nije prijatna nepcu.

tabela 01

Preporučljivo je crveno vino staviti u frižider otprilike nekih pola sata, što je sasvim dovoljno da se istaknu ukusi, otpusti alkohol, a struktura stegne taman onoliko koliko treba. Isto tako, ukoliko je vino znatno toplije od osamnaest stepeni, struktura će smekšati, alkohol znatno prevladati a ukusi izgubiti svoju posebnost i smešati se.

Koja se vina mogu više hladiti? Ona lakšeg stila i slabijeg tela dok jaka crvena vina punog tela, kao što su merlo i kaberne sovinjon, ne smeju biti prehladna.

Idealna temperatura za pino noar ili prokupac bila bi između dvanest i četrnaest stepeni Celzijusa. Tempraniljo, kadarka, vranac, kratošija, plavac i po karakteristikama njima slična vina mogu varirati između dvanaest i šesnaest stepeni, dok je donja granica za kaberne sovinjon, merlo i širaz upravo pomenutih šesnaest stepeni Celzijusa.

Vina poput kaberne frana, malbeka, portugizera, mogu lagodno ispratiti temperaturu u poslednje dve pomenute kategorije i uvek ćete u njima otkriti nešto novo na krajnjim donjim i gornjim temperaturnim granicama.

Nekoliko metoda za brzo hlađenje

- Stavite bocu u kofu sa ledom i hladnom vodom i ostavite je da stoji između deset i petnaest minuta, ali proveravajte postepeno da ne dobije kijavicu.

- Mogu se nabaviti i takozvane ledene „vrećice“ koje se stave oko flaše i tako hlade piće dok je skuplja varijanta neki od mobilnih uređaja za hlađenje ili specijalne rashladne navlake (cooler sleve) za sad dostupne u inostranstvu. Ipak, dekanter sa pregradom za led savršeno služi svrsi.

 

cooler
Cooler sleve, vrećica za hlađenje vina

- Ako temperatura vina u boci nije ispod dvadesetak stepeni, stavite je u frižider najduže pola sata. Nikako duže od ovoga.

- Kad ste baš u žurbi, osam do deset minuta u zamrzivaču bi trebalo da uradi posao što, doduše, nije najcivilizovaniji metod hlađenja vina. Preporučujemo malo suptilniji pristup.

- Ukoliko nemate nameru da odmah nakon vađenja iz frižidera ispraznite flašu, stavite je u posudu za hlađenje ili kantu sa ledom i vodom.

nazad na vrh