Bela vina koja dobro stare

Bela vina koja dobro stare

Bela vina po pravilu ne stare toliko dobro, onoliko koliko to važi za crvena. Ipak, možda vas začudi da je najstarije vino na svetu još uvek upotrebljivo za piće, belo!

Jedan od ključnih razloga zbog kojih se smatra da bela vina nisu predviđena za dugo starenje je taj što se kod njih (uz izuzetak oranž vina) ne koristi pokožica grožđa tokom procesa fermentacije. Ova razlika u proizvodnji znatno smanjuje količinu tanina, što direktno utiče na to koliko dugo bela vina mogu stariti.

Takođe, pojedina bela vina imaju niži nivo kiselina, čije prisustvo ima funkciju da usporava hemijske reakcije koje će vremenom dovesti do toga da vino prokisne.

Kako uvek postoje izuzeci od pravila, ili barem primeri koji koliko-toliko odstupaju od ustaljenih normi, postoje određena bela vina za koja se slobodno može reći da će ostati dobra i nakon dužeg perioda stajanja.

tabela starenja belih vina

ŠardoneSvakako najpoznatije vino od svih belih vina koja mogu stariti. Kod njega sposobnost „maturiranja“ nastaje kombinacijom visokog nivoa kiselina i odležavanja u hrastovom drvetu gde bure vinu praktično dodaje neophodne tanine.

Semijon tj. semilion – Ova sorta grožđa je najpoznatija u „partnerstvu“ sa sovinjon blanom u sklopu bordoške kupaže koja je među poznavaocima vina veoma cenjena. Iako se ne može reći da ga odlikuju oštre kiseline, pokazalo se kao vino koje stari sa stilom, gde tokom vremena pridobija specifičnu orašastu aromu.

Rkaciteli Ne previše poznata sorta, koja se retko može naći van Istočne Evrope. Fino izbalansirano, sa izraženim kiselinama i začinskim notama, vino ove sorte poseduje sve predispozicije za dobro starenje. Poput semijona, s godinama dobija izvestan orašasti ukus.

Rizling – Vino koje se može nalaziti na oba kraja spektra kada su stilovi u pitanju – od suvog do slatkog. Aromatično, sa često prisutnom aromom meda, rizling postaje sve bolji s godinama. Vremenom poprima i zagasitiju zlatnu boju, kao i iznenađujuće ali cenjene nijanse petroleja u ukusu.

Šenin blan – Neretko se koristi pri spravljanju dezertnih vina. Kod kupovine preporučljivo je potražiti onaj iz priobalja reke Loare u Francuskoj odakle potiču neki od najboljih kolekcionarskih primeraka koji mogu stariti decenijama. Takođe, treba obratiti pažnju i na vina ove sorte sa područja Južne Afrike. 

Fortifikacija kao eliksir starosti

Pojačana (fortifikovana) dezertna vina najpoznatija su po dugoj starosti. U prodaji se mogu naći boce iz sedamnaestog veka, a neka dosežu i dalje u prošlost! Ovde se govori o vinima poput porta, šerija, madere i marsale, koja se dobijaju dodavanjem brendija pre, tokom, ili nakon procesa fermentacije. Za fortifikovana vina, koja posle više decenija mogu poprimiti i nijanse braon boje, se pokazalo da postaju čak bolja tokom vremena i starenja, kako po ukusu, tako i po teksturi.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama