Vina Kvarnera: Ljubavna avantura s razlogom

Vina Kvarnera: Ljubavna avantura s razlogom

S izuzetkom žlahtine, koja kao sorta dominira na ostrvu Krk, reklo bi se da su vina s Kvarenera uglavnom velika nepoznanica u regionu. Šteta. Jer Kvarner je prava mala riznica autohtonih sorti koje tek treba da pokažu prave domete.

U to smo se ponovo uverili na ovogodišnjem WineRi festivalu u Rijeci i odmah požurili da neka od tih lokalnih vina probamo s jelima koja se spremaju u restoranu hotela Esplanade Crikvenica, jednom od najimpresivnijih na tom delu jadranske obale.

Za tu priliku odabrali smo pet vina od pet lokalnih sorti: Jarbola 2018 Ružić, Žlahtina 2018 Gospoja Toljanić, Belica 2018 Plovanić, Trojišćina 2018 Šipun i Sansigot 2016 Šipun.

Toljanic 3
Mnoga lica žlahtine, Franjo Toljanić

Ali, pre svega toga, ovu malu prezentaciju kvarnerskih authotnih bisera otvorili smo s penušavcem od žlahtine Gospoja, istoimene vinarije iz Vrbnika s ostrva Krk, vlasnika vinara Franje Toljanića, a koje je par nedelja ranije u Veroni na Vinitaly dobilo priznanje kao najbolji evropski penušavac izvan Italije, Francuske i Španije. Bilo je to veliko iznenađenje praktično za sve, ali i prava potvrda o potencijalu sorte koja dominira u vinogradima na Krku. I naravno odlična prilika da se nazdravi ovom uspehu!

Vino je proizvedeno tradicionalnom metodom sa sekundarnom fermentacijom u boci, u saradnji s austrijskim partnerom Sektkellerei Gebruder Szigeti Gmbh, harmonično, osvežavajućeg i zaokruženog ukusa, s bogatim voćnim aromama. Iako posluženo kao vino dobrodošlice, ova penušava žlahtina lako može da isprati mnoga jela od ribe i belog mesa, a nema sumnje da bi bila savršeni par rakovima i morskim plodovima.

Nakon penušavog uvoda, krenuli smo na rad, ako se to može tako nazvati. :)

Esplanade Crikvenica 1
Maestro u akciji, šef kuhinje restorana hotela Esplanade Crikvenica Tomislav Car

Šef kuhinje restorana hotela Esplanade Crikvenica Tomislav Car spremio je za ovu priliku četiri jela, a kao prvi tanjir serviran je rižoto od jadranskih lignji. U čaši se našlo vino Jarbola 2018 OPG Ružić, od sorte koja je do pre desetak godina gotovo nestala u vinogradima.

Esplanade Crikvenica 5

Danas jarbola doživljava ponovni uspon zahvaljujući udruženju proizvođača ove sorte na čijem se čelu nalazi vinar Franko Ružić. Njegova jarbola je aromatično vino niskih alkohola, jasne mineralnosti i naglašenih kiselina koje razigravaju svaki gutljaj ovog osvežavajućeg vina. Nema sumnje da će u godinama koje predstoje jarbola pokazati svoje maksimalne domete, ali već sada je to odlično letnje vino.

Ruzic 1
Vratio jarbolu u život, Franko Ružić

Uz isto jelo poslužena je i Žlahtina 2018 Gospoja, nešto kompleksnije strukture i zaobljenijeg tela. S osetno manje svežine, ali harmonično i elegantno, ono je autentični ukus Kvarnera zaodenut u suptilne voćne arome, i istovremeno dokaz kako nije slučajno što je žlahtina dobila privilegovani status na Kvarneru, kao sorta oko koje može da se izgradi ozbiljna vinska priča.

Rubesa 1
Belica s oznakom vrhunskog vina, Dejan Rubeša

Ipak, za nekoga sa strane najveće iznenađenje krije se iza naziva Belica. U pitanju je kupaža belih sorti koja se pod tim nazivom pravila u mnogim podrumima severno od Rijeke u gradiću Kastav i njegovoj okolini. U izvesnom smislu ovo je najbolje čuvana vinska tajna Kvarnera, vino u čiji sastav najčešće ulaze lokalne sorte: mejsko, divjaka, jarbola i brajkovac, te još malvazija i verdić, što je lokalni naziv za sortu glera od koje Italijani prave proseko.

Esplanade Crikvenica 6

Generacijama se ovo belo vino pravilo bez velikih ambicija i pretenzija, za svakodnevnu upotrebu. Ali, stvari su počele ozbiljno da se menjaju osnivanjem udruženja „Belica“ 2004. godine, kada i počinje potraga za idelanom formulom kastavske belice. Konačno je došlo i do toga da je Belica 2018 Povlanić, vinara Dejana Rubeše, dobijena od verdića (60%), divjaka (20%) i jarbole (20%), ove godine prva zvanično dobila oznaku vrhunskog vina. S punim pravom, jer to je danas, verovatno, najozbiljnije belo vino Kvarnera. S razigranim cvetnim notama na nosu, punog ukusa, kompleksno i u odličnom balansu, ona donosi radost u svakom gutljaju. Lepota i (nepodnošljiva) lakoća življenja na Kvarneru pretočena u vino. Uz sve to, savršeno je ispratila file brancina na blitvi sa kruškom kuvanom u prošeku, posluženim uz čips od pršuta. Originalni združeni enološko-gastronomski otisak teroara!

Sipun 4
Prezervator starih sorti u vinogradu, Ivica Dobrinčić

Konačno, mala vinska tura kroz Kvarner uz odabrane kulinarske specijalitete restorana hotela Esplanade Crikvenica završena je sa dva vina vinarije Šipun s Krka –Sansigot i Trojišćina. U pitanju je vinarija koju vodi agronom Ivica Dobrinčić, koji je zadao sebi zadatak da na vinsku mapu regiona vrati stare, zaboravljene sorte.

Esplanade Crikvenica 7

Sansigot 2016 jedino je autohtono crveno vino ovog područja, a u Dobrinčićevoj izvedbi to je lagano voćno vino nevelikog tela, prijatnih tanina, zavodljivih herbalnih nota i krajnje lepršavih kiselina koje mu omogućavaju da se nosi i s ozbiljnijim zalogajima u tanjiru, kakav je bio svinjski lumbul punjen pršutom i blitvom na polama mladog krompira i u umaku od suvih smokvi i šljiva. Vinu definitivno prija kada malo odstoji u dodiru s vazduhom, nakon čega se njegova struktura u čaši posloži na pravi način i dobija novu dimenziju, a bilo bi interesantno sačuvati ga koju godinu, jer ovo je i dalje veoma mlado vino s jasnim potencijalom za odležavanje.

Esplanade Crikvenica 9

Na drugoj strani, roze Trojišćina 2018 Šipun već sada je verovatno jedan od najboljih hrvatskih rozea, i sasvim sigurno u društvu najoriginalnijih. Na nosu diskretne arome nara, lubenice, breskve, ali ukus daleko intenzivniji od onoga što možete da očekujete, malina i višnja u naletu, veoma ekspresivno. A tu je i pristojno duga završnica za bilo koji roze. Dobro ohlađeno, ovo vino ispratiće mnoge slane zalogaje poput pršuta, zrelog sira ili marinirane inčune, dok je ovde posluženo uz palačinke „Esplanade“ sa sladoledom od vanile, namazom od smokava, šlagom i jagodama. Slasni završetak za pravi početak ljubavne avanture s kvarnerskim vinima!

Biser Crikvenice

esplanade hotel

Hotel Esplanade Crikvenica nalazi se na šetalištu uz glavnu gradsku plažu, na obali poznatoj kao Rivijera Crikvenica, u središtu Kvarnerskog zaliva, tridesetak kilometara jugoistočno od Rijeke. Duž tog dela obale Jadrana na oko 15 kilometara postoji niz turističkih mesta, među kojima su najpoznatija Crikvenica, Selce, Dramalj i Jadranovo.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh