Muskadet, savršeni par svake ostrige

Muskadet, savršeni par svake ostrige

Verovatno ste čuli da Francuzi uz morske plodove, posebno ostrige, najradije piju vino muskadet. A da li znate šta je muskadet?

U pitanju nije nikakvo muskatno vino, kako bi mogli da pomislite. Proizvodi se uglavnom od sorte melon de burgonj (Melon deBourgogne), zbog čega se između ovih naziva često stavlja i znak jednakosti, a poseduje i sopstvenu apelaciju na zapadnom delu doline reke Loare, najveće u Francuskoj, u blizini grada Nanta, tu gde je uticaj Atlantika veliki i srednje temperature znatno niže nego u drugim vinorodnim regionima duž Loare.

Muscadet sur Lie

Prema važećim zakonima, ova vina moraju biti suva, a ona rađena sur lie tehnikom ne smeju imati više od tri grama zaostalog šećera. Uglavnom su sva sveža i hrskava sa kiselinama koje im omogućavaju do tri godine odležavanja, a u nekima može biti i malo zaostalog ugljendioksida. Pojedina su prepoznatljiva po aromi kvasca u završnici, dok druga nude utisak slanoće, zbog čega ovo vino smatraju najboljim parom ostriga i svežih rakova. Konačno, u zavisnosti od sastava vinograda i naravno postupaka u podrumu, postoje i veoma su popularni muskadeti sa potencijalom odležavanja do jedne decenije.

BACH Le berceau du Muscadet château de la CassemichèreČuvari tradicije, tabla s natpisom koji svedoči o zasadu sorte melon de burgonj u 18. veku

Mnogo toga je zanimljivo u istorijatu nastanka ovog specifičnog vina i sorte koja je najverovatnije prvobitno namenjena izradi žestokih alkoholnih pića. Kao i na Fruškoj gori, ovaj region za svoju vinorodnu budućnost ima da zahvali rimskom caru Probusu i vojnicima koji su sadili prve vinograde, ali čini se da je prelomni trenutak nastao u 18. veku. Naime, u blizini Nanta se nalazi Château de la Cassemichère, zamak u kojem tvrde da je baš tu prvi melon de burgonj posađen 1740. godine i to donesen iz Burgonje gde su ga holandski trgovci kao neutralno belo grožđe i vino predvideli za destilaciju i proizvodnju brendija. Ulogu u širenju sorte imao je i neobično snažan mraz 1709. godine, kada su izmrzle i uništene gotovo sve crvene sorte Burgundije, pa je kralj Luj XIV naredio da se vinogradi iskrče i loza zameni sortom muskadent blank, veoma blisku današnjem melon de burgonj grožđu.

Melon de burgonj se odlično prilagodio hladnijoj klimi, ranije sazreva i otporan je na mraz. Tradicionalno se bere malo ranije kako bi vino imalo jače kiseline, a ako ostane duže na čokotu tim je kompleksnije i voćnije. No, uz veliki rizik od pojave magle, kiše, i naglog opadnja kiselina u vinu. Konačno, i sam naziv muskadet je mističan jer vodi poreklo od složenice „vino ukusa nalik na muskat“, ali se eksperti slažu da ni „m“ od muskatnih naznaka nema u ovom vinu.

Picpoul

Apelacija Muskadet formirana je 1937. godine. Danas ima četiri podapelacije posebnih mikroklimatskih uslova, a ono najznačajnije je da neka od ovih vina imaju zakonsku mogućnost da na etiketi nose oznaku „sur lie“. Takvih je gotovo 45 % vina u podapelaciji Muscadet-Sèvre et Maine koja na preko 8.000 hektara daje 80 procenata svih muskadeta. Osnovana je 1936, baš kao i najsevernija i najmanja Muscadet-Coteaux de la Loire, gde na svega 189 hektara vina veoma zavise od klimatskih uticaja godine. Najnovija je Muscadet-Côtes de Grandlieu koja na 717 hektara datira iz 1994. godine dok je osnovna AOC Muscadet apelacija (13.000 hektara) 1990. godine izgubila mogućnost postavke sur lie oznake na etikete.

Kako bi ispunila sve zahteve apelacije, vina moraju provesti čitavu zimu na talogu, dok ne budu flaširana treće nedelje marta meseca. Za vina punijeg tela, odležavanje se produžava do jeseni. Konačno, postoji zahtev da se vino flašira bez filtriranja. Tokom 20. veka opalo je globalno interesovanje za muskadet kao jednostavno vino, ali je ono u uzlaznoj liniji poslednjih decenija zahvaljujući uvođenju novih vinarskih tehnika, duge maceracije i dobijanju raznih stilova ovog vina. Posebno je zanimljiva tradicija „svadbenog bureta“ nastala početkom 20. veka kada se vino ostavljalo u jednom bariku da leži na talogu godinama, do proslave venčanja nekog iz kruga porodice. Stručnjaci se mahom slažu da je na taj način gotovo slučajno otkrivena tehnika sur lie!

Muskadet u Beogradu

alen kujoAlen Kujo sa svojim muskadetom Gwin evan u Beogradu

Muskadet je vino gotovo nepoznato u našim krajevima, pa i u SAD, ali je nedavno magnum bocu ovog zanimljivog vina u Beograd doneo gospodin Alen Kujo (Alain Couillaud), tehnolog u porodičnoj vinariji Domaine de Haut-Planty koja se bavi organskom proizvodnjom. U pitanju je etiketa Gwin evan, što na lokalnom dijalektu znači nešto kao „pitko vino“. Potpuno boje ćilibara, ovo vino od sorte Melon deBourgogne nema ni trunke sumpora, nefiltrirano je, veoma elegantno, prijatno, pitko, poput boljih primeraka oranž vina koja smo probali.

Inače, iako se zvanično vodi kao stono, Alen kaže da širom sveta dobija izvanredne ocene od vinoljubaca i stručnjaka za njega.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama