Vina iz Chateau Cos d’Estournel u Beogradu

Vina iz Chateau Cos d’Estournel u Beogradu

Na premium salonu vina Wine Mart, koji će se 2. marta održati u BMW Showroomu u Beogradu, među dvadesetak inostranih vinarija naći će se i vina jednog od najzanimljivijih šatoa iz Bordoa –  Chateau Cos d’Estournel.

Treba pomenuti da je vino iz najviše linije Cos D’Estournel berba 2016, kao i berba iz 2009. godina, dobilo 100 poena od Roberta Parkera. U cilju promocije vinarije i ove manifestacije, održana je u Beogradu degustacija vina Chateau Cos d’Estournel, nakon čega smo imali priliku da razgovaramo sa Šarlom Tomasom (Charles Thomas), komercijalnim direktorom vinarije koji svoj prvi dolazak u Srbiju objašnjava i naporima da se istraže nova i mlada vinska tržišta kakvo je naše. 

Charles Thomas0Tradicija duga više od dva veka, komercijalni direktor Chateau Cos d’Estournel Šarl Tomas

Stacioniran na krajnjem severu Medoka, u apelaciji Saint-Estèphe i kao prvi komšija još čuvenijeg poseda Chateau Lafite-Rotschild, Cahteau Cos d’Estournel sa tradicijom dugom više od dva veka nudi vrhunska i primamljiva vina u kojima merlo ima značajniju ulogu nego u drugim poznatim bordoškim kupažama s leve obale Žironde. Uz vina, gde je i poseban akcenat na beloj kupaži sovinjona (80 %) i semilona Cos D’Estournel Blanc, koja dostiže veoma visoke ocene (i cenu) uz ograničenu proizvodnju do 10.000 boca, tu je i krajnje zanimljiv arhitektonski doživljaj vinarije, lepota poseda, dok je enterijer basnoslovno vredan. Kompletnu filozofiju od osnivanja, nešto pre početka 19. veka, kao i ime, posedu je dao Luj Gaspar d’Estornel 1810. godine, a poseban začin su priče o vlasnicima, porodicama koje su gospodarile posedom, sledile početnu viziju, ali ga i preprodavale tokom vekova, nekih pet-šest puta sve dok ga početkom ovog milenijuma nije kupio Mišel Ribije (Michel Reybier).

Današnji vlasnik, sedamdesetčetvorogodišnji Mišel, pokrenuo je 2008. godine i postupak kupovine legendarne kalifornijske vinarije Chateau Montelena, ali je odustao od toga. Na drugoj strani, kupio je vinariju u Tokaju Imperial Estate of TOKAJ-HÉTSZŐLŐ, šampanjsku kuću Champagne Michel Reybier, te liniju hotela, vila i spa centara La Reserve u Francuskoj i Švajcarskoj sa pet zvezdica, gde je možda najzanimljiviji restoran u Parizu ocenjen sa dve Mišlenove zvezdice.

Cos DEstournel 7Arhiva vina poput muzeja, unutrašnjost vinarije uređena je u stilu indijskih hramova

Reč cos na dijalektu Gaskonje znači šljunkovito brdašce, pa ne čudi da se vinogradi, stari u proseku oko četrdesetak godina, prostiru na sto hektara pretežno šljunkovitog terena, gde oko dve trećine čini kaberne sovinjon, potom merlo i gotovo zanemarljive količine kaberne frana i pti verdoa. Pojedine parcele su stare i čitav vek, a mnogo se radi na blendiranju starog i novog grožđa, dok je godišnja proizvodnja oko 450.000 boca. 

Pored vina s etiketom Cos D’Estournel, velikog vina u kome preovlađuje kaberne sovinjon (66 %) i koje predstavlja perjanicu kuće, nalazi se i specifična etiketa Pagodes de Cos koja sadrže gotovo podjednaki odnos kabernea i merloa, uz sasvim malo frana i pti verdoa, dok se za liniju vina Goulée, koja spadaju u cenovno dostupnija ali takođe veoma kvalitetna vina, vinogradi nalaze na mestu koje je svojevremeno bilo ostrvo u reci Žirondi, a vino se proizvodi u objektu Marbuzet.

Poseban raritet je čistokrvni merlo COS 100 berba 2015 iz vinograda Parcelle des Femmes, starog oko jednog veka, koje se ekskluzivno pakuje u deset baltazar boca od 12 litara i sto duplih magnuma. 

- Danas su naše glavno tržište Francuska i zemlje centralne Evrope, potom sve više Hongkong, Japan, Kina, Indonezija i kao treći bitan cilj SAD – kaže Tomas, koji je pre dolaska u Chateau Cos d’Estournel nekoliko godina proveo u vinskom biznisu na Dalekom istoku. 

Cos DEstournelChateau Cos d’Estournel jedna je od arhitektonski najimpresivnijih vinarija u Bordou

A na pitanje da li je u vinariji proizvodnja organska, jednostavno odgovara:

- Ne, nije, ali veoma pažljivo i sa merom koristimo zaštitna sredstva. U Bordou, na pozicijama blizu obala reke, gotovo je nemoguće zbog vlage održati vinograd u savršenoj kondiciji bez zaštite, ali je pri tome naš glavni fokus da tlo očuvamo za generacije koje će nas naslediti, baš kako su to radili i svi vlasnici ovog poseda kroz protekle vekove. 

Vina iz berbe 2017 veoma su dobro ocenjena, belo nosi 97 poena od Džejmsa Saklinga, crveno Cos d’Estournel čak 98, dok Tomas očekuje još veći uspeh od berbe 2018 čiji se rezultati upravo očekuju.

- Godina je bila sjajna, juli i avgust fantastični i veoma topli, produžena jesen pri čemu sever Medoka nosi svežinu u sebi. Zato verujem da maksimalne ocene slede za ovu jedinstvenu vinariju i vina!

Vinski maharadža

Jedna od priča vezana za osnivača vinarije Luja Gaspara odnosi se na epizodu kada je još 1838. godine krenuo sa svojim vinima put novih tržišta Indije i istočne Azije. Vina su uglavnom konzumirali bitanski oficiri, koji su tamo živeli, a sve što nije prodao Gaspar je vratio nazad. Dug put preko mora i odležavanje u bocama uz uticaj vetra i talasa, kaže priča, učinio je da su ta vina po povratku u Francusku dobila posebne karakteristike, pa su shodno tome i označena slovom R – Returned from India (vraćeno iz Indije), a Luj je nakon ove epizode dobio nadimak Maharadža od St. Estepha. 

Wine Mart

 Vina iz Château Cos dˈEstournel biće predstavljena 2. marta u BMW Showroomu zajedno s još nekoliko poznatih vinarija iz Bordoa:  Château Pontet-Canet, Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Domaines Rollan de By i Château de Pez, a tu su i vrhunski šampanjci, među kojima i onaj iz kuće Louis Roederer koja proizvodi čuveni Cristal, i koji je nedavno na jednom ocenjivanju proglašen kao najbolji na svetu za 2018. godinu!

Uz mnoge ugledne srpske vinarije kao što su Kovačević, Janko, Jeremić, Temet, Tonković, Matalj, Lastar, Erdevik, Bikicki, Deurić, Aleksandrović, Radovanović, Virtus, Chichateau, te crnogorske Plantaže i makedonski Tikveš, na salonu će biti i vina Gaja, Casanova di Neri, Vega Sicilia, Masciarelli, Mazzei, Louis Latour, Pol Roger, Domaines Ott i Schlumberger, Cantina Terlano, Tenuta Biserno, Marsuret…

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama