Velika tajna pinoa

Velika tajna pinoa

Pino je jedna od najstarijih sorti grožđa, čak mnogo starija od popularnog kaberne sovinjona. I koliko je poznato, koristi se za spravljanje vina odvajkada.

E sad, da li ste ljubitelj elegantnog pino noara ili preferirate cvetno-voćni pino griđo, možda volite šardoneu sličan pino blan... Sve je to stvar ukusa i ostaje isključivo između vas i vaših receptora u ustima. Međutim, ono što ni vi, ni vaša nepca verovatno ne znate, jeste da sve postojeće sorte pinoa nisu samo povezane, već su zapravo iste. To je sve do nedavno bila svojevrsna velika tajna pinoa!

Naime, skorije otkriće pokazalo je da pino noar, pino blan i pino griđo potiču od iste biološke osnove, i to tako što svaka od ovih podsorti pripada glavnoj sorti zvanoj pino, pri čemu je osnovna razlika u njihovoj boji. DNK testiranje citirano u knjizi Wine Grapes Džensis Robinson ukazuje da se kod ova tri odomaćena naziva zapravo radi o mutaciji iste sorte!

vrhunska vina
Vrhunska vina od pino noara poseban su izazov za svakog vinara

Ampelografija, disciplina koja se bavi morfološkim i biološkim svojstvima vinove loze, dokazala je da postoji šest glavnih varijacija pinoa:

1) Pinot Noir – crno grožđe tanke kožice i zelenkaste mase ploda poreklom je iz Burgundije, pa ga često nazivaju i crni Burgundac.

2) Pinot Grigio (ili Pinot Gris) – grožđe ružičaste kožice služi za proizvodnju belih vina i rozea.

3) Pinot Blanc – belo grožđe koje nalikuje šardoneu.

4) Pinot Meunier – grožđe crne kožice koje sazreva nešto ranije nego pino noar i najčešće se koristi pri spravljanju šampanjca.

5) Pinot Teinturier – grožđe crne kožice i crvenkaste mase ploda, pojavljuje se u vinogradima u poslednjih stotinak godina.

6) Pinot Noir Précoce – mutacija pino noara koja sazreva dve nedelje ranije od standarne sorte.

Razlog postojanja navedenih varijacija nalazi se u tome što je pino izuzetno stara sorta i tokom tog dugog perioda postojanja spontano su se dogodile mutacije. Nije to samo slučaj s pinoom, i druge sorte koje postoje milenijumima, kao što je moskato, imaju mnoštvo varijacija. A upravo ovakve mutacije i prelazi u sortama doveli su i do stvaranja pojedinih popularnih vinskih sorti, poput kaberne sovinjona, nastalog ukrštanjem sovinjon blana i kaberne frana koje se dogodilo oko 1700. godine.

Što se tiče pino noara, vinari su zaključili da klonska raznolikost direktno i značajno utiče na kvalitet i ukus proizvedenog vina. Neke od varijacija rezultuju jačim i robusnijim vinom, dok druge odlikuju veoma istančane cvetne arome, a pojedini istaknuti vinari iz Burgundije smatraju da se mešanjem nekoliko klonskih varijacija pino noara može dobiti bolje vino. Inače, obeleženo je preko četrdeset varijacija samo kod ove sorte, pri čemu se njih petnaestak aktivno koristi u proizvodnji vina širom sveta. Najpopularniji klonovi su Dižon 113 i veoma tamni 777, dok su Dižon 115 i Pomard 5 posebno popularni u Kaliforniji. Treba pomenuti da se pino noar samo u Francuskoj uzgaja na 30.000 hektara, što su daleko veće površine nego što ih Srbija ima pod vinogradima uopšte!

Pinot Grigio Grape
Pino griđo je svojevrsno grožđe kameleon

Pino griđo, ili sivi pino, u neku ruku je grožđe kameleon. Zahvata najveće površine u Italiji (7.000 hektara), SAD i Nemačkoj. Zbog crvenkaste pokožice koja može biti bleda ali i nalik na pino noar, daje često bakarna vina i ona nalik na roze, a dijapazon aroma u ovom obično divno osvežavajućem i hrskavom vinu je ogroman, zbog čega lako zbuni ocenjivače na slepim testovima. U principu, postoje tri osnovna stila pino griđo vina:

- Suvo i mineralno, kakvo je najčešće u našim krajevima i na Balkanu, gde je sorta iz dana u dan sve popularnija.

- Suvo i voćno vino uglavnom iz Novog sveta u kome se često sreće malolaktička fermentacija.

- Slatko voćno vino kakvo se proizvodi u Alzasu kao pandan Tokaj vinima.

pino blanPino blan je lagano voćno vino s razigranim kiselinama

Pino blan, odnosno beli burgundac ili beli pino, takođe je najrasprostranjeniji u Italiji, a potom u Nemačkoj i Austriji. Ovo grožđe daje najbolje rezultate u nešto hladnijim regijama, a iako ima mnogo vrlina ne dostiže popularnost pino noara i pino griđa. Čak ni onda kad stručnjaci potvrde da je pino blan ono što očekujemo od najboljeg pino griđa – da bude lagan, voćan, sa kiselinama koje veselo štrpkaju nepce i jezik. A beli pino doista jeste takav, posebno u Italiji i Nemačkoj, a u Austriji ga blendiraju sa šardoneom, pa čak stavljaju i u drvo kako bi postigli krematozne note, dok ga u Alzasu često blendiraju sa drugim sortama u vinima sa jakim naznakama breskve.

Sorta važniji od svih drugih

Najstarija dokumentacija o pino noaru potiče iz 1300. godine i iz nje se vidi da su vinari u Burgundiji pridavali izrazito malo pažnje bilo kojoj drugoj sorti osim pinou.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama