Šta treba znati o proseko vinima

Šta treba znati o proseko vinima

Penušavi stil vina proseko (prosecco) nastao je na severoistoku Italije u malom vinorodnom regionu Koneljano Valdobijadene (Conegliano Valdobbiadene) u oblasti Veneto.

I dok su kupci ovu vrstu vina uglavnom razumeli kao jeftin proizvod namenjen najširem tržištu, proizvođači su uz puno eksperimentisanja tokom godina napredovali stvorivši danas prepoznatljiv brend za svaku priliku, od aperitivnog vina za slavlja do vrhunskog pratioca najfinije hrane.

Istovremeno, drastično je povećana i potražnja tržišta, neprestano se širila lepeza stilova i podizan nivo kvaliteta. Rezultat toga je da je proseko danas najpopularnije penušavo vino na svetu, koje istovremeno nudi mnogo toga i najzahtevnijim vinoljupcima.

Glera je prosecco


Glera Grape Small bunches growing GettyImages 1920x1280Proseko se pravi od sorte grožđa glera

Zeleno grožđe veoma tanke pokožice i visokih kiselina koje vekovima uspeva u oblastima Veneto i Friulija nekada se zvalo proseko, a od 2009. godine, po diktatu zakonodavaca i kako bi se zvanično zaštitilo ima vina prosecco, zove se – glera. Ta iste godine je i region Koneljano Valdobijadene postao 44. DOCG apelacija Italije.

Glera je idealna sirovina za penušavac. Odaje divne mirise dinje, breskve, kruške i belog cveća, a dobijena vina su lakog do srednjeg tela, dok se procenat alkohola kreće između 8,5 % i 12,5 % za suvo vino.

Proseko nipošto nije šampanjac


odlican pratilacOdličan pratilac mnogih jela, a idealan uz ostrige

Razlika jeste u sirovini od koje se ovi penušavci dobijaju, ali pre svega u tehnologiji. I dok se šampanjac proizvodi na taj način što vino drugi put fermentiše u boci, gde se ono menja po pitanju teksture, kompleksnosti, gde nastaju potpuno drugačije arome poput tosta i brioša, proseko vino sve obavi u tanku čuvajući jedinstvenu svežinu i osnovne note voća i cveća.

Poznato je nekoliko tehnologija dobijanja proseka, među kojima je možda najpoznatiji Charmat-Martinotti, a gotov proizvod se dobija daleko brže, lakše i što je najvažnije – jeftinije.

Proseko apelacije


valdobijadeneValdobijadene je centar proizvodnje vrhunskih proseko vina

Osnovni garantovani kvalitet nude vina s oznakom DOC, a dolaze iz devet provincija Veneta i Friulija-Venecija Đulija. Proizvode se najviše u okolini Treviza i Trsta, dok najbolji proseko dolazi iz apelacija Asolo Prosecco DOCG i Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, a među cenjenije apelacije spadaju i Superiore Rive DOCG i Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG.

Penušavci koji dolaze iz Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG su od grožđa iz vinograda na brdovitom terenu između gradova Koneljano i Valdobijadene u tršćanskoj provinciji, oblasti prepunoj istorijskih dokaza kako se ovde vino proizvodi još iz vremena Rimskog carstva. Inače, Koneljano je dugo smatran kulturnom prestonicom severoistoka Italije, a tu je osnovana i prva vinska škola u Italiji.

Kolfondo, odgovor proseka na šampanjac


kolfondoKolfondo (levo) predstavlja drugačiji stil proseka

Kolfondo (col fondo) je proseko koji fermentiše u boci, drugačijeg stila i privlačan je ljubiteljima prirodnih vina, odnosno onih sa minimalnim intervencijama u podrumu. U boci ostaje talog od kvasaca, a vino je sposobno da odležava dugo godina nakon berbe. Naziv coll fondo praktično znači „sa talogom“ (dnom), a vina u ovom stilu najčešće dolaze iz dve apelacije.

U tom smislu Superiore Rive DOCG oznaka se odnosi na vina proizvedena u nekoj od 43 označene opštine ili vinogradarske lokacije, gde su uglavnom najstrmiji vinogradi koji se ujedno smatraju najboljim pošto nude jedinstvene izraze različitih tipova zemljišta i mikroklime. Grožđe se bere ručno, a berba se uvek otiskuje na etiketi.

Ipak, možda je još jednu stepenicu iznad Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG, praktično grand cru proseko proizvodnje. Vina potiču iz podzone u Valdobijadenu pod nazivom Kartize, koja je 1969. godine donela sopstveni set vinskih propisa. Vrhunske etikete sa ovom oznakom mogu koštati i sedamdesetak evra po boci.

Slast i penušavost proseka


proseko moze biti manjeProseko može biti manje penušav (frizzante) ili više (spumante)

Kad je penušavost u pitanju proseko se javlja kao frizzante (blaže gazirano), ili spumante (jako iskričavo). Frizante (gde spada i vino stila kolfondo) dostiže atmosferski pritisak u flaši od jednog do 2,5 bara i uglavnom je jeftiniji od spumante varijante koja prema pritisku parira šampanjcu sa do pet bara atmosferskog pritiska. I naravno daleko nižom cenom od „francuskog rođaka“.

Što se slatkoće tiče, DOC proseko se javlja u četiri nivoa. Najsuvlji je brut, slede extra dry, dry i demi-sec.

Superiore DOCG međutim ne poznaje kategoriju demi-sec.

Da li se proseko proizvodi izvan Italije?


us vetu postojeU svetu postoje specijalizovane prodavnice samo za proseko

Iako je Italija mesto rođenja penušavca ovog stila, grožđe zapravo odavno uspeva u Sloveniji, ali i Kraljevskoj dolini u Australiji gde proizvođači koji prave sve bolja i traženija penušava vina insisitiraju da se sorta grožđa i dalje zove prosecco, što se lagano pretvara u pravi rat vinara Novog sveta i Evropske unije.

Tehnološki posmatrano, možemo reći da je i u Srbiji konačno proizveden proseko koji spada u vrh vina ovog stila. Naime, u iriškoj vinariji Podrum 1930 Miroslava Kovačevića instalirana je linija sa koje stižu Fresco Rose, neobična kombinacija sorti muskat, probus, vranac, te Fresco Bianco, autohtona brut kupaža sorti italijanski rizling, župljanka i neoplanta, gde su oba vina rađena charmat metodom.

Poznatija proseko vina na tržištu


popularnost proseka ne zna za grani
Popularnost proseka ne zna za granice

Ca’ dei Zago 2015 Dosaggio Zero Metodo Classico (Prosecco di Valdobbiadene) elegantno je i krematozno vino puno aroma suvog cveća, zrelog voća i hlebnog testa, a u završnici bilja i začina.

Case Paolin NV Col Fondo (Asolo Prosecco Superiore) limunast i cvetan na ukusu odaje zelenu jabuku, krušku, citrusne note i malo slanoće uz vrlo žive kiseline.

Biodinamički Albino Armani NV Casa Belfi Col Fondo nudi diskretne naznake prženih badema, hlebnog testa i suvog divljeg cveća, dok je na nepcu pun hrskavih kiselina i žutih jabuka.

Althéa NV Dry (Prosecco Superiore di Cartizze) kremast i prefinjen očarava cvetom citrusa, meda i zove, da bi se potom razvio u arome vinogradarske breskve, badema i kandirane limunove kore.

Mionetto NV Luxury Dry (Prosecco Superiore di Cartizze) bogatom i krematoznom nepcu prethode jasne arome zrele kruške i zelene jabuke na nosu, dok će vas kasnije iznenaditi tonovi nektarine i kandirane limunove korice koje izbijaju iz izraženih hrskavih kiselina.

Borgoluce

Iskričavi, aromatični i zavodljivi Valdobbiadene Prosecco Superiore, Borgoluce D.O.C.G. Extra Dry jedan je od vodećih proseka u Italiji, a dostupan je i na srpskom tržištu.

Ovo penušavo vino dolazi iz italijanske oblasti Veneto, dobijeno je od 100 posto sorte glera i predstavlja idealni aperitiv za sve vrste jela. Harmoničnost i elegancija ukusa upotpunjena je iznenađujućom mekoćom na nepcu i čitljivim ukusom pomorandže.

Uz to, ovo je proseko s možda najboljim odnosom cene i kvaliteta u Srbiji!

Još o proseko vinima pročitajte ovde:
DOLCE VITA U ČAŠI

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama