Crvena vina Italije za početnike

Crvena vina Italije za početnike

Sa više od 500 različitih sorti vinove loze, Italija nudi čitav spektar raznolikih vina iz topografski veoma raznolikih regija. U tom bogatstvu kriju se i neka od najpoznatijih i najcenjenijih vina u svetu, a mi smo za ovu priliku izdvojili deset sorti koje će poslužiti kao odlična početna stanica za upoznavanje s crvenim vinima Italije.

Sangiovese

Sangiovese

U doslovnom prevodu „Jupterova krv”, sanđoveze je najrasprostranjenija sorta Italije. Vina mogu biti različitog kvaliteta, od najnižeg (vino di tavola), do najkvalitetnijeg, odnosno od jednostavnih, laganih i svežih, pa do veoma bogatih i kompleksnih.

Generalno, u pitanju su elegantna vina srednjeg tela i svežih kiselina, s velikim potencijalom za odležavanje. U stvari, najbolja sanđoveze vina traže od pet do 10 godina odležavanja pre nego što postanu potpuno spremna za konzumiranje, a pojedina mogu da „požive“ i čitav ljudski vek!

Stopostotni sanđoveze s oznakom Brunello di Montalcino najcenenija su i najskuplja vina od ove sorte. Inače, sanđoveze čini glavni deo u kupažama za poznata kjanti vina (Chianti), gde se meša s nekoliko lokalnih sorti, kao i u veoma cenjenim supertoskancima Tignanello, gde mu se dodaju kaberne sovinjon i kaberne fran.

Popularnost vina od sanđovezea objašnjava se time da se savršeno uklapa uz većinu jela tradicionalne italijanske kuhinje, a posebno skladno sa jelima koja uključuju paradajz.

Nije na odmet znati ni to da sorta širom Italije ima različite nazive, da je u centralnoj Toskani zovu Brunello, na obali mora Morellino, na Korzici Nielluccio...

Montepulciano

montepulciano

Montepulćano je druga najviše uzgajana sorta u Italiji, odmah nakon sanđovezea, s kojom se ponekad greškom izjednačava. Uz pojedine sličnosti u vinu, to se dešava i usled toga što se u okolini toskanskog sela Montepulćano proizvodi Vino Nobile di Montepulciano u kojem je osnovna sirovina – sanđoveze! A da „igranka” bude još zabavnija, u Monetpulćanu se sorta montepulćano praktično uopšte ne uzgaja!

Nezavisno od toga, montepulćano je vino svilenkaste teksture koje prosto klizi na nepcima i ima vrlo izražene arome crnog voća koje se postepeno raslojavaju. Srednjeg je do punog tela i odlično se uparuje sa roštiljskim mesom, pastama, paradajz sosom i italijanskim sirevima. Iako se sasvim prihvatljiv montepulćano može naći već po ceni od sedam evra, preporučljivo je izdvojiti duplo više pa i 17 evra za bocu. Razlika će biti veoma primetna.

Nebbiolo

nebiolo

Najpoznatija vina regije Barolo i Barbaresco u Pijemontu proizvode se od sorte nebiolo. U pitanju je stara italijanska sorta koja daje kompleksna odležala vina punog tela i tamnocrvene boje. U punoj zrelosti, ova vina otkrivaju razne arome i ukuse, od voćnih nota jagode, višnje i maline, preko herbalnih začinskih, cvetnih, pa sve do zemljanih tipa tartufa, ili duvana i suve šljive, a sve to često uokvireno jakim taninima.

Inače, Barolo mnogi Italijani nazivaju „kraljem vina“, proizvodi se isključivo od nebiola grožđa, baš kao i vino Barbaresco, kojeg, valjda da kralj ne bi bio sam, nazivaju „kraljiciom vina“.

Barbera

barbera2

Barbera je danas treća sorta po zastupljenosti u vinogradima Italije i važi za svakodnevno vino regiona Pijemont, upečatljivo po punoći aroma crvenog voća, ali bez tanina koji suše usta. Zbog svog tamnocrvenog pigmenta moglo bi se zaključiti da je u pitanju jako vino punog tela, međutim barbera je veoma lagano vino na nepcima, osvežavajućeg karaktera, sa iskričavim kiselinama koje dolaze do izražaja svakim gutljajem.

Ako je mlado, vino odlikuju intenzivne arome trešnje i kupine, dok Barbere odležale u tostiranim hrastovim buradima predstavljaju smirenija i kompleksnija vina s blagim tonovima vanile.

Zbog glatke teksture, izraženih kiselina i softanih tanina, odlično se kombinuje uz rižoto sa kobasicom, dimljene sireve, goveđi gulaš i klasičnu napolitansku picu. Veoma je pristupačno i po ceni, tako da se dobra Barbera lako može naći i za manje od 13 evra.

Primitivo

Primitivo

Takođe poznat kao zinfandel, odnosno u Hrvatskoj kao crljenak kaštelanski ili tribidrag, dok ga u Crnoj Gori poznaju kao kratošija. Poput negroamara, najviše je zastupljen u Apuliji gde i daje najbolje rezultate. Iako se često koristi u kupaži sa negroamarom, vrlo je cenjen i kao sortno vino bogatog ukusa, glatke teksture i snažnih začinskih aroma. Odlikuju ga viši nivo alkohola, niske kiseline i osrednji nivo tanina.

Sušeno meso, grilovano povrće i burgeri su nepogrešiv spoj s ovim vinom. Cena dobre flaše apulijskog primitiva kreće se od 12 pa do preko 20 evra.

Negroamaro

negroamarao

Negroamaro se uzgaja u toplijim klimatskim uslovima Apulije, na jugoistoku Italije, posebno u oblasti Salento, poluostrvu koje čini „štiklu“ Italije. Sa veoma izraženim taninima, vino ima šmek rustičnosti gde se arome crnih bobica mešaju s gorkastim, zemljanim notama. Po tim gorkastim (amaro) notama neki smatraju da je sorta i dobila ime. U proizvodnji, često se kombinuje sa primitivom kako bi se ublažila jačina tanina i istakla slatkasta aroma crvenog voća.

Negroamaro se inače odlično slaže sa celim spektrom roštiljskog mesa, od prasetine i piletine do začinjenih svinjskih rebara. 

Nero d’Avola

nero dAvalo

U pitanju je jedna od najupečatljivijih sorti Sicilije od koje nastaje vino bogato voćnim aromama crvene višnje i kupine, te osetnim notama bibera. Nivo alkohola je osrednji, te se kombinacija voćnih aroma spaja sa teksturom samog vina, rezultujući iskričavom svežinom na nepcima.

Nero d’ Avola ima tendenciju da se dodatno razvije u čaši, čime zadobija fino zaokruženu punoću ukusa. Dobro se uparuje sa crvenim mesima, burgerima i lazanjom. U proseku mu se cena kreće od osam do 17 evra.

Brachetto

Brachetto2

Braketo je sorta sa severa Italije, ima je najviše u Pijemontu, a u nekim delovima zovu je i borgonja (Borgogna). Daje laka vina naglašene arome s karakterističnim notama jagode i cveća. Uglavnom u njemu je obično prisutan osetan ostatak šećera, bilo da se radi o penušavoj varijanti koja je česta, ili mirnom dezertnom vinu.

Inače, ova vina su na etiketi jednostavno označena samo sa brachetto, dok se jedino poznati slatki penušavac Brachetto d’Acqui pridržava starinskog protokola klasifikacije – brachetto za sortu, a Acqui za brdovito područje Pijemonta gde nastaje.

Za flašu brachetta, koji se odlično kombinuje s čokoladom i čokoladnim dezertima, treba izdvojiti oko 20 evra.

Dolcetto

dolcetto alba

Iako bi bukvalni prevod ukazao na slatko, dolćeto je po pravilu – suvo vino! U pitanju je lagano crveno vino iz Pijemonta, specifično po mekim voćnim notama borovnice i trešnje utopljenim u odmerene kiseline. Dobro se kombinuje sa širokim dijapazonom hrane, od uobičajenog italijanskog predjela, preko suhomesnatih proizvoda, do paste sa crvenim sosom.

Lambrusco

Lambrusco

Stara sorta koja je ključna za vinarstvo oblasti Emilija-Romanja (Emilia-Romagna) i to pre svega zahvaljujući popularnosti ovih vina u SAD. Sorta poseduje delikatan ukus crvenog voća i začina, nije naglašeno taninska i ima relativno visoke kiseline, tako da je idealna za penušava vina. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi