Upoznajte najbolja vinska letovališta Italije

Upoznajte najbolja vinska letovališta Italije

Od Apulije do hedonističkog puta kroz Montalčino gotovo svi putevi su bukvalno hod po vinskim zvezdama, jer ovde se nalaze neka od najboljih vinskih letovališta Italije koja bi vredelo posetiti.

Gastronomija obale Amalfi

Odsednite u hotelu sa pet zvezdica Santa Caterina, odakle se pogled prostire celom dužinom obale gradića Amalfi provincije Salerno u regionu Kampanje. Ako vam se skrovite plaže u zalivu Tirenskog mora čine predaleko, hotel ima luksuzni klub na plaži, kao i dva restorana uključena u četvorodnevnu ponudu hotela pod nazivom „Luksuzno vinsko iskustvo obale Amalfi“.

1 Amalfi

Odabir vina je odličan s akcentom na retke stare sorte grožđa, kakve su uzgajali antički Grci i Rimljani. Vina se poslužuju uz savršeno pripremljena sezonska jela, a ovo putovanje uključuje i privatno jedrenje do ostrva Kapri te posetu organskom vinogradu. Obavezno probajte Greco di Tufo DOCG i belo vino od sorte falangina. Savršeno se slažu sa lokalnom morskom hranom.

Pijemontski barolo i barbaresko

U mirnom regionu Pijemont otkrićete crvena vina koja godinama ostaju u sećanju. Barolo i barbaresko su zapravo dve apelacije za sortu nebiolo. Barolo leži jugozapadno od brdovite oblasti Lange, na nešto većoj nadmorskoj visini od Barbareska koji je lociran severoistočno. U pitanju je ruralni deo severozapadne Italije koji možete obići petodnevnom „Vinskom turom pokrajine Pijemont“.

2 Pijemont nebiolo sorta

Odseda se u hotelu sa četiri zvezdice Relais Villa d’Amelia, blizu grada Alba, odakle organizuju svakodnevne ekskurzije do lokalnih vinarija koje nude privatne degustacije. To je ujedno prilika da se probaju i lokalni specijaliteti, paste, sirevi, čokoladne bombica i naravno - puževi koji su ovde gastronomski hit.

Vinarija i banja Lombardije

Ukoliko ste raspoloženi sa nešto manje aktivno i više opuštajuće, odmaralište L’Albereta u sklopu Frančakorta vinogradarske regije, nudi vam raznovrsne tretmane u banji, kao i neizmerno dobru kuhinju.

3 Lombardija LAlbereta

Frančakorta je oblast u Italiji poznata po vrhunskim penušavim vinima, a odmaralište je smešteno uz obalu jezera Izeo u severnoj Italiji odmah pored vinarije Bellavista koja svoje penušavce spravlja na isti način kao što se pravi šampanjac u Francuskoj.

Visoravni Toskane

Ponuda pod nazivom „Ultimativna Toskana” je šestodnevna tura kroz jedan od gastronomski najbogatijih regiona Italije, uz vinska predavanja eksperta i Master of Wine Džejn Hunt.

4 Toskana Volpaia

Ova prvoklasna maršruta nudi priliku da se proba elegantni Kjanti vinarije Volpaia kao i sassicaia vinarije Tenuta San Guido – jedno od najboljih crvenih vina Italije, uz posetu Sijeni i srednjovekovnom gradu Montalćino, postojbini vrhunskog brunela.

Degustacije regiona Apulija

Petodnevni vinski kurs na vinskoj akademiji, pod veštim rukovodstvom Đuzepea Kupertina – predsednika italijanskog društva somelijera učiniće da se kući vratite sa nezaboravnim iskustvom, ali i mnogo novostečenog znanja o vinima.

5 Apulija borgo ignazia

Akademija se nalazi u sklopu hotela sa pet zvezdica Borgo Egnazia i kroz degustacije vina te uparivanja sa hranom, ovaj kurs pruža konkretno tehničko upoznavanje sa raznim vinskim vrstama, sortama grožđa i metodama vinifikacije. Hotel ima dva restorana gde je fokus prevashodno na lokalnoj kuhinji, pod nadzorom šarmantnog Andrea Ribaldone, kuvara i konsultanta sa Mišelinovom zvezdicom.

Prosecco regije Veneto

Uputite se u penupavu avanturu otkrivanja najboljih vinograda regiona Veneto na privatnom, trodnevnom obilasku pod nazivom „Skriveni dragulj Villa Abbazia”. Već odsedanje u hotelu Villa Abbazia je dovoljno je da vas očara elegantnim venecijanskim stilom u svakoj od osamnaest mogućih soba.

6 Verona Villa Abbazzia

Kao delove ove vinske ture koje treba naročito istaći, spada odlazak u vrhunsku vinariju područja Valobbiadene, sa obezbeđenim privatnim prevozom, gde vas čeka nezaboravna degustacija u naselju Vidor i večera sa četiri sleda uparenih vina u restoranu sa Mišelinovom zvezdicom.

Epikurejski užici Montalčina

Zakažite odsedanje u luksuznom Castiglion del Bosco, osamsto godina starom imanju sa pet zvezdica, koje se proteže preko dve hiljade hektara šumske površine i vinograda toskanskog regiona Val d’Orča, pod zaštitom Uneska.

7 Montalcino castiglion del bosco

Vino koje se servira proizvedeno je na licu mesta u lokalnoj vinariji dok hotel nudi dva restorana, jedan koji služi tradicionalnu toskansku kuhinju, kao i baštu sa organski uzgajanim povrćem i školu kuvanja. Pored toga u ponudi je i banja sa masažom, kao i privatni golf klub.

Tragovi severne Italije

Spajanje kulture i kvalitetnih vina uvek ostavlja dobar ukus na nepcima. Tura od petnaest dana, gde ste sami svoj vodič, pod nazivom „Vinski trag” nudi upravo to. Ovaj raskošan i veoma raznovrstan svet otkrivanja italijanskih vina započinje u prestonici regiona Pijemont, Torinu u tamošnjem muzeju vinske istorije Martini & Rossi.

8 Torino Martini Rossi wine history museum

Put dalje ide preko Bardolina, Merana, Verone, Bolonje, pa sve do Firence, obogaćen posetama vinogradima i vinskim podrumima, uz priliku da popričate sa lokalnim vinarima koja se ne propušta.

nazad na vrh