Koja vina probati ovog leta u regionu

Koja vina probati ovog leta u regionu

Leto je vreme putovanja, a kada ste već negde otišli lepo je i korisno znati i koje vino tamo da potražite. Napravili smo za vas potencijalni izbor tipičnih letnjih vina koja ne bi trebalo propustiti ako vas put nanese u neke od država regiona.

Crna Gora

Mola 29Među najpopularnijim belim vinima Crne Gore, šardone Ch Mola

Vinarija Mola nametnula se kao jedan od predvodnika novog crnogorskog vinskog talasa, a njihov šardone s desetak procenata tamjanike pod etiketom Ch 2017, punog tela, iskričavih kiselina i jasne mineralnosti, dobar je primer zašto je to tako.

Castel Savina 204Jedini roze od grenaša u regionu, Rose Castel Savina

Rose 2017 Castel Savina svojevrsni je raritet u regionalnim okvirima budući da je jedini od sorte grenaš. Uz to, u pitanju je izuzetno elegantno vino, malo povišenih alkohola, ali besprekorno izbalansirano, diskretnih aroma, odličnog tela i pamtljive završnice. Za svaku priliku!

Najmoćnija crnogorska vinarija Plantaže zahvaljujući prebogatom asortimanu Ćemovskog vinograda neprestano vadi nove adute iz rukava, pa je za ovo leto najavljeno neobično bakarno vino Ređina, baš kao što su nas lane prijatno iznenadili voćnom bombom sa mineralnim fitiljem, etiketom Malvazija 2016. Ali, dok novitet ne stigne na police, uz vrhunsku ribu predlažemo slasni i slojeviti beli pino Pro Anima, posebno onima koji vole da dočekaju rađanje sunca nad morem. I dok je nekima bela kupaža tri sorte Luča pravo otkrovenje, za one koji bi baš da se rashlade, idealnije od ledenog, iskričavog roze penušavca Val gotovo da ne može!

Iako su vinarije Crne Gore prevashodno okrenute crvenim vinima, ovogodišnji salon vina Montevino u Podgorici pokazao je da i među belim etiketama konkurencija postaje sve veća. U tom smislu, valja potražiti i vino Chardonnay 2016 Zenta, koje je proglašeno za najbolje u kategoriji belih vina na tom festivalu.

Hrvatska

Dubrovačka malvazija nekada je bila dominantna sorta na krajnjem jugu Dalmacije, a njen aktuelni povratak na vinsku scenu poguralo je nekoliko vinara, među njima i Božo Metković s Konavla, čija je Dubrovačka malvazija 2017 verovatn0 najbolji primer trenutnih dometa ove sorte. Vino poseduje neophodnu svežinu i zrelost, primarne arome prizivaju u sećanje pojedine moderne pošipe, a ukus je zaokružen uz dugu završnicu iza koje ostaje slankasta mineralnost. Jedno od regionalnih otkrića godine!

Ako budete u prilici, vino Zlatarica još jedan je od onih autohtonih izgubljenih pa ponovo nađenih vinskih bisera, a ono s etiketom vinarije Gašpar iz Vrgorca pravi aromatski karusel zavodljivih citrusnih nota i zrelog tropskog voća, ananasa posebno, dok vas u ustima čekaju ugodna slast, prijatna mineralnost, sveže kiseline i veoma, veoma pristojna završnica.

Franc Arman 89Strukturalnost i elegancija, Malvazija Classic Franc Arman

Istarska malvazija već odavno je brend za sebe, a u moru tih etiketa probajte ove godine ako imate prilike neku od ovih šest (još bolje svaku od njih!) i biće vam jasno zašto je to tako: Sveti Jakov Clai, Santa Lucia Single Vineyard Kozlović, Gran Malvazija Coronica, Anno Domini Benvenuti i Malvazija Classic Franc Arman.

Ljubitelji malvazije bi trebalo da probaju i etiketu Nevina vinarije Saints Hills s Pelješca, kupažu malvazije i šardonea koja nastaje u čuvenim jajolikim betonskim tankovima i potom još godinu dana odležava u francuskom bariku.

Vino Defora od sorte grk, korčulanske vinarije Bire, nalazi se u mnogim rangiranjima u samom vrhu najboljih belih vina Hrvatske. Ovo je prvi grk dobijen sur lie metodom, kompleksne strukture kroz koju se provlači prijatna mineralnost, dok se učestali naleti mediteranskog voća smenjuju u ustima. Sačuvane su sve autentične odlike sorte prisutne i u Biretovom bazičnom Grku, ali zahvaljujući nežnom dodiru drveta, Defora poseduje savršen balans punoće i elegancije, svežine i snage, a u ustima je krematozna i sa dugom osvežavajućom završnicom. Vino koje je gotovo nemoguće ne voleti!

Ako ste već na Korčuli, bez pošipa ne ide. Tu bi valjalo obratiti pažnju pre svega na Pošip sur lie Krajančić, zatim Pošip Nerica (berba 2016 dobila je zlato na ovogodišnjem Decanteru) i Grandeca Milina, kojeg nema previše ali ako u selu Smokvica svratite u vinariju uvek ima šanse da se pronađe neka flaša. Izvan ostrva, odlična vina od ove sorte pravi još i organska vinarija Jokić iz okoline Benkovca, čija se vina mogu naći u Srbiji.

Volarevic 6Nežna strana plavca, La Chic! Volarević

Za ljubitelje rozea, onaj iz vinarije Volarević s etiketom La Chic! otkriće vam nežnu i modernu stranu plavca malog, baš kao što će istarski Rose Veralda učiniti to isto u slučaju tamošnje sorte teran.

Konačno, fanovima penušavih vina pre svega možemo da preporučimo tri etikete, dve iz Pleševice – Rajnski rizling Amfora 2011 Tomac, vino koje su mnogi svetski stručnjaci uvrstili među najbolje penušavce sveta, komšijski Griffin Rose Ivančić, dobijen od portugizera – te istarski Misal Prestige Extra Brut Peršurić u kojem su malvazija, šardone i pino noar.

Makedonija

KamnikVrhunski makedonski sovinjon, Fume Blanc Kamnik

Skopska vinarija Chateau Kamnik spada u domen vinskih fenomena jer je u odnosu na gabaritne vinske džinove regiona Tikveš zapravo boutique formata. Ali, prema broju najznačajnijih svetskih odličja ona je pravi vinski Golijat! Iako sorta sovinjon blan nije omiljena u makedonskim vinogradarima zbog klimatskih uslova, upravo ovo vino iz vinarije Chateau Kamnik preporučujemo u dve varijante: Sauvignon Blanc Single Vineyard 2017, kao 100 % sortnu varijantu, tropsku voćnu bombu predviđenu da se rashladi čak do sedam stepeni Celzijusa, ali i kao Fume Blanc 2016, takođe čist sortni sovinjon, ali se razlikuje po tome što je rađen sur lie metodom, sveže je vino, kompleksno i mineralno sa dugom završnicom.

macedonŠardone za letnju vrućinu, Macedon Chardonnay Stobi

Stobijev, devet meseci barikirani šardone Macedon 2016 bukvalno kao da je naslikan za vrelinu letnjeg popodneva: zlatnožute boje, slasan, prepun aroma zrelih krušaka, meda, tropskog voća i vanile koje se sa nosa prelivaju u ukus. U kategoriji oko šest evra fantastičan je izvozni produkt koji je privukao veliku pažnju vinoljubaca iz SAD. Ipak, pravo je osveženje kada na putu do Grčke parkirate automobil ispred ove moderne i spektakularne vinarije, svratite na terasu restorana i u orošenoj čaši probate uljasti Rkaciteli 2015 ili Rose 2016 boje lososa koji, uprkos divnim i slatkim cvetnim mirisima ružinih latica i reminescencijama na ratluk, zapravo je ekstra živo suvo vino osvežavajućih citrusnih kiselina.

Takođe, ako se zadesite na Ohridu, u samom centru grada ne propustite da u podrumu vinarije Mal Sv. Kliment probate ledeni, ultralagani Rkaciteli, ili na terasi hotela „Nova Rivijera“ plavi Chardonnay 2016, vino iz podruma Royal Winery Queen Maria, koje je ultimativni hit među mlađom, posebno ženskom populacijom. Kome je do proširenja sortnih vidika, može da se rashlađuje jedinstvenom etiketom Viognier Special Selection 2017, vinom velike svežine i ukusa tropskih plodova iz vinskog giganta Tikveš, koje je osvojilo sebrnu medalju ove godine u Sofiji.

Bosna i Hercegovina

Vukoje tamjanikaRazigrane arome i svežina, Galerija Tamjanika Vukoje

Aktuelni lider među bosansko-hercegovačkim vinarijama, Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja u ponudi ima veći broj vrhunskih vina. Sveža i razigrana Galerija Tamjanika 2017 Vukoje u svakom smislu idealno je vino za leto, baš kao i kupaža Tribunia Chardonnay & Malvasia dubrovačka 2017 Vukoje, dok su Zlatna Selekcija Bijela 2015 Vukoje, kupaža žilavke i šardonea, te čuveno Carsko vino Vukoje od žilavke s malo dodate sorte bena dobar izbor za zahtevnije poznavaoce vina.

ANTRF Žilavka skegro 3Vino hercegovačkog krša, Krš Bijeli Žilavka Škegro

U onim zapadnijim delovima Hercegovine žilavka Krš Bijeli 2017 vinarije Škegro iskreni je odraz teroara s pregršt aroma i mineralnosti, dok je Greda 2015 vinarije Brkić, takođe žilavka, ali koja je fermentisala na sopstvenim, divljim kvascima, danas jedno od najboljih belih vina u regionu.

Sve u svemu, gde god da se mrdnete u regionu čekaju vas mnoga mala i velika vinska otkrića.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama