Šest najstarijih vinarija na svetu

Šest najstarijih vinarija na svetu

Predstavljamo vam šest najstarijih vinarija koje su tokom svoje viševekovne istorije proživele građanske ratove, politička preuređenja, pošasti i mnoge druge događaje, ostavši da stoje kao podsetnik na starost vina i veštinu spravljanja sorti koje su nam danas dobro poznate i koje i dalje sa zadovoljstvom pijemo.

Svakako, drevne vinarije datiraju mnogo pre dole navedenih. Na primer, zna se da su drevni Egipćani pili vino. U to vreme, ono je važilo za piće viših staleža, dok je običan narod konzumirao pivo. Međutim, čak ni Egipćani nisu bili prvi, već su dobili ideju iz područja Levant kojem pripadaju zemlje kao što su Liban, Izrael, Jordan, itd. i gde proizvodnja vina datira čak do 4.000 godina pre nove ere.

Jedan drevni vinski podrum pronađen je unutar pećine u Jermeniji i njegova starost je procenjena na 5,5 hiljada godina. Ako se pomerimo od obala Istočnog Mediterana, otkrićemo da je vino u izvesnom obliku postojalo duplo duže od toga. U Kini su 2004. godine otkriveni ćupovi stari devet milenijuma, napunjeni svojevrsnim vinom od pirinča, meda i voća. Ova kineska sangrija važi za prvo vino na svetu.

Château de Goulaine - Nastao oko hiljadite godine

chateau de goulaine
Od 1984. godine zamak je bio stanište stotina egzotičnih leptira koji su slobodno leteli kroz retko egzotično bilje 

Château de Goulaine pripadao je porodici Goulaine, uz izuzetak perioda od 1788. do 1858., tokom Francuske revolucije, kada je dospeo u vlasništvo jednog holandskog bankara. Kao jedan od poslednjih zamkova koji i dalje pravi vino, Goulaine proizvodi bela vina iz doline Loare od sorti muskadet i fole blanš (Folle Blanche). Postoje glasine da je nekadašnji kuvar zamka de Goulaine, gospođa Klemens Lefevr, izmislila beurre blanc sos, čuveni francuski beli sos poput bešamela u koji najčešće ide malo vina sorte muskadet. Danas je moguće prenoćiti u zamku Goulaine ili ga iznajmiti za venčanje.

Barone Ricasoli - Osnovana 1114. godine

barone ricasoli
Zamak Di Broljo, vrhunac svetske arhitekture u savršeno očuvanoj prirodi, mesto gde je izmišljen kjanti

Ovaj zamak pripadao je jednoj toskanskoj porodici u vreme kada su Firenca i Sijena još uvek bile gradovi-države. Zamak Ricasoli je preživeo politička previranja u Italiji sredinom trinaestog i kugu tokom četrnaestog veka, uzdizanje porodice Mediči u XVIII veku, kao i drugi svetski rat. Danas, u vinariji nude svoje najprestižnije vino, Castello di Brolio po ceni od šezdesetak evra.

Schloss Johannisberg - Oko 1100. godine

schloss johannisberg
Tu se nalazi najstariji „singl“ vinograd rizlinga na svetu, a najstarija boca tog vina čuva se u podzemnoj arhivi po imenu „Biblioteka subteranea“

Postoje zapisi o narudžbini 6.000 litara vina još za vreme vladavine Karla Velikog krajem VIII veka a prvi verodostojan zapis o vinogradu datira iz pera Luja Pija 817. godine. Ipak, prvu građevinu koja je nukleus vinske kulture čitave regije, benediktinci podižu u zoru XII veka. Shloss Johannisberg je kompletno bio uništen od strane pobunjenika za vreme nemačkog Seljačkog rata 1525. godine, a predstavlja uporište najstarijih vinograda sorte rizling na svetu i važi za prvu vinariju koja je spravljala vina kasne berbe (Spätlese), počevši od 1775. godine. Pre toga, grožda sa sivom plesni nisu korišćena za pravljenje vina.

Scholl Vollrads - Osnovana 1211. godine

schloss vollrads
 Izgrađena na ostacima rimskih građevina ova vinarija spada u 100 najboljih u svetu

Najstarija dokumentovana prodaja vina (faktura) iz ove vinarije datira 1211. godine kada je izvesna količina prodata manastiru Sv. Viktor iz Majnca. Vlasnici vinarije, porodica Von Grejfenklau, čuvena je po porodičnoj lozi koja se može pratiti do 1097. godine kada su živeli u „Sivoj kući“, prvoj kući u Nemačkoj izrađenoj od kamena. Ova vinarija iz Rajnske oblasti proizvodi širok spektar vina sorte rizling. Moguće je posetiti njihov restoran i proslaviti njihovu osam vekova dugu vinsku dinastiju degustiranjem posebnog rizlinga uz lokalnu nemačku kobasicu, kao što je bratwurst.

Codorniu - osnovana 1551. godine

codorniu
Prapostojbina španske varijante šampanjca, „cava“

Prva vinarija iz koje su potekla penušava vina u Španiji nije počela sa penušavcem. Vinogradi i podrumi Codorniu vinarije postoje od sredine XVI veka, ali je tek 1820-te godine Codorniu počeo sa proizvodnjom vina „kava“, nazivajući ga šampanjcem. Danas, Codorniu važi za jednog od tri najveća proizvođača kave na svetu sa godišnjom proizvodnjom od oko pet miliona sanduka vina.

Casa Madero, Parras de la Fuente - osnovana 1597. godine

casa madero
Osnovali su je španski konkvistadori koji su prepoznavši potencijal teroara čak sklopili mir sa starosedeocima kako bi vino proizvodili bez smetnji

Što se tiče proizvodnje vina u Novom svetu, pomalo je iznenađujuća činjenica da se najstarija vinarija u Americi nalazi u Meksiku. Casa Madero je smeštena u oblasti Parras de la Fuente, omanjoj plodnoj dolini u Koavili na severoistoku, odmah uz granicu sa Teksasom. Najpoznatija vina Casa Madero su merlo, kaberne sovinjon, malbek i tempraniljo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi