Deset modernih srpskih rozea za kraj leta

Deset modernih srpskih rozea za kraj leta

Oni koji su čekali svoje last minute aranžmane sada su spremni za start. Predlažemo im da u kofere obavezno spuste neki domaći roze, neće pogrešiti bilo da ih posluži sreća sa vremenom ili posmatraju pučinu kroz još tople kišne kapi.

Iako roze može biti vino za svaku priliku, od pića dobrodošlice, preko ozbiljnog saputnika gurmanlucima, do složenog i ushićujućeg meditativnog vina, ipak vam za kraj leta preporučujemo roze vina koja vas pri uživanju mogu i lepo rashladiti.

Aleksandrović, Trijumf Rose 2015

Aleksandrovic

Verovatno jedini srpski roze koji je iskombinovao dva kabernea – fran i sovinjon! Hrabar potez vinara nagrađen je srebrom u Beču, Londonu, Nemačkoj, a podjednako važno je i to da je publika s oduševljenjem prihvatila ovo krajnje elegantno, lepršavo vino. Sve te maline i jagode oplemenjene blagim naznakama sočnih kajsija i bresaka, komešaju se u vrtlogu izrazito svežih kiselina, što je naznaka ekstremnog food friendly vina koje se uklapa u brojne specijalitete srpske kuhinje.

Deurić, Urban Rose 2016

Deuric

Roze od pino noara iz fruškogorske vinarije Deurić od samog starta pogodio je ciljnu grupu kojoj je namenjen, urbanim devojkama i momcima koji su ga s radošću i neštedimice prigrlili kako zbog cenjene boje lososa, upečatljive metalize narandžaste etikete, tako i osvežavajućih kiselina koje se zakače za koren jezika i bukvalno čisteći puteve produžavaju završnicu da narandžasto i crvenkasto sitno voće što duže ostane u pamćenju. Urban može aperitivno da se pijucka tokom čitave letnje noći, ali daćemo vam i krajnje šašav ali efikasan savet: probajte ga sa reš pečenim i jako slanim giricama. Besprekoran su par!

Erdevik, Tri roze koze 2015

Tri roze koze

Može se reći da je ovo neobično roze vino bukvalno katapultiralo mladu vinariju Erdevik na domaćoj vinskoj sceni ali i tržištu. Duhovit naziv i naoko opuštena etiketa kriju zapravo jako ozbiljno roze vino koje ni posle dve godine nije palo na kvalitetu. Iskričava na nepcu kupaža merlo 50%, širaz 30% i kaberne sovinjon, pokazuje se idealna uz glasnu muziku i vrele ritmove, a naznake hibiskusa i lubenica samo kompletiraju letnju atmosferu uz raspaljeni „barbikju“.

Lastar, Rose 2016

Lastar

Polusuvo vino od pino noara i merloa, prefinjena boja lososa, izrazito živahno  i pokretljivo u čaši, veoma sveže s obiljem citrusa koji će lako parirati svakom roštilju ili pečenju, ali i pravo vino za jednostavno letnje osveženje. Snažan miris jagoda, malina i ribizli, na jeziku sočno i s dugačkom završnicom u kojoj dominiraju ukusi svežeg crvenog voća.

Chichateau, Pink Punk 2016

Pink punk

Šašava, jedinstvena boca, luckasta etiketa po ukusu najmlađih ljubitelja vina i, što je najvažnije, izvanredno vino puno svežine i jagoda. Kupaža kaberne frana sa sovinjonom i merloom ne ide uz klasične atribute sremskih roeza, već bi se pre moglo reći da da je u pitanju svojevrsni svetionik novog srpskog vinskog talasa!

Bukovo, Fliligran Roze 2015

filigran rose bukovo09192

Gotovo nestvarno zvuči činjenica da neko manastirsko roze vino možete piti na obali mora. Plamteće bakarnog sjaja i divnih herbalnih tonova, ovaj pitki roze od pino noara deluje nekako umirujuće i što bi neko sa punim pijetetom rekao –  hladi dušu! Filigran Roze samo je još jedan dokaz da vinarija manastira Bukovo nije slučajno osvojila srebrnu medalju na ovogodišnjem Decanteru, a da su vina iz Negotina prepuna slojeva i elegancije.

Zvonko Bogdan, Rose Sec 2016

Zvonko Bogdan

Roze iz premijum selekcije za cenu klasičnog srpskog rozea! Nakon par godina eksperimentisanja ovom etiketom čuvena subotička vinarija stvorila je nektar boje lososa sa specifičnim kiselinama koje veselo štipkaju iz ovog merloa. Elegantno i suvo vino punog ukusa pravi je par uz hladne knedle sa šljivama, a zlato sa balkanskog ocenjivanja u Sofiji samo je dodatna potvrda kvaliteta.

Temet, Ergo Blush 2015

temet

Znate li šta znači ovo „blush“? To je stil roze vina ponikao u Americi i ukazuje da sadržina boce mora biti veoma lagana, slatkasta i nadasve optimistična. Tačnije, budi u vama optimistična razmišljanja, a to je ono što nam svima pomalo nedostaje. Inače, ovo je prvi srpski barikirani roze; pino noar, koji čini 70 % sadržaja rađen je metodom blancs de noir, dok ostatak čini širaz koji je odležao šest meseci u srpskom i francuskom bariku.

Matalj, Dušica Rose 2016

Matalj

Odnos cene i kvaliteta ovog negotinskog rozea je zbilja sjajan. Ovu autentičnu kupažu merloa, kabernea i gamea obavezno treba probati i sa grilovanim miročkim sirom koji dodatno ističe prelepe herbalne tonove, dok fine kiseline mogu biti idealna obloga mladom jagnjećem mesu. Pravo vino za vaš letnji etno turizam!

Đorđe, Freska roze 2016

Freska

Sorta rebo kao neobični začin merlou nije jedini atribut ovog osvežavajućeg polusuvog vina. Boja zrelog nara nagoveštava fina štipkanja po ustima, a potom se sve uskovitla i stiče se utisak sočne voćne karamele koja jako dobro dođe posle duge noći na teškim plavcima i uz gradele. Proverite zbog čega ovo vino prosto obožavaju na crnogorskom primorju!

Top 15 srpskih belih vina
za leto 2017

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi