Predstavljamo vrhunske penušavce iz regiona

Predstavljamo vrhunske penušavce iz regiona

Penušavci, bilo da su pravi šampanjci ili isto tako dobra bela vina sa mehurićima ali bez francuskog pedigrea, odavno su osvajili vinski svet. Kod nas u regionu situacija i nije baš takva, ali nema sumnje da su poslednjih godina i tu napravljeni veliki koraci.

Slovenija i Hrvatska su tu najviše odmakle, a potvrda tome su i sve sjajnija odličja sa najvažnijih nadmetanja (ove godine je na Decanteru Slovenija osvojila 16 medalja za penušavce među kojima i jedno platinasto odličje!). Čak i čitava vinogorja u regionu, poput Plešivice u Hrvatskoj, sve više se okreću tradicionalnim i ostalim metodama dobijanja penušavca.

1337587804230 ORIGINAL

U Srbiji to (još) nije slučaj, ali se može konstatovati da su vinari ipak tu za korak ispred konzumenata. Pored nekoliko sasvim uspelih etiketa, sve je više eksperimentalnih pokušaja, a desetine vodećih vinarija masovno vrte boce u podrumima u iščekivanju konačnog rezultata. Uz to se naziru i prvi ozbiljni pokušaji proizvodnje jeftinijih penušavaca rađenih po ugledu na proseko. U Crnoj Gori vinarija Plantaže 13 Jul zasad je jedini relevantan činilac na penušavom tržištu, baš kao i Chateau Kamnik u Makedoniji.

U Srbiji opet, trgovci kao da nemaju poverenja u domaćeg proizvođača i uopšte se ne utrkuju da pridobiju naše vinare i poguraju ih da što pre iznesu svoje proizvode na tržište. Pa i zašto bi kad naš čovek rado pazari Moet ili Dom, Veuve Clicquot...

how to pick up women at bar

U svakom slučaju, smiraj vrelog letnjeg dana idalan je za konzumaciju dobrog penušavca pa vam preporučujemo nekoliko vrhunskih iz regionalnog okruženja. I ne zaboravite: dobar penušavac se ne baca ako se ne popije. On je dobro belo vino koje će ukrasiti svaki obrok i kad mehurići izvetre!

Crnogorski Val 2012, Plantaže 13 Jul je ekstra suvo vino od sorti krstač i šarodne koje je na takmičenju u Sofiji 2016. godine Balkans International Wine Competition dobilo Grand Trophy i proglašeno za najbolji penušavac na Balkanu. Val se proizvodi i u polusuvoj varijanti, odležava najmanje dve godine, a donosi naznake zelene jabuke, breskve i korice hleba.

Kamnik spark rose

Spark Rosé 2014, Chateau Kamnik je roze penušavac rađen tradicionalnom metodom, dobijen od sorti sanđoveze (65 %), montepulćiano (20 %) i pino noar. Ovo novo čedo renomirane makedonske vinarije samo je uvod u pravu penušavu ofanzivu jer su u najavi takođe izuzetna penušava vina od tamjanike i šardonea u nekoliko varijanti, pa i onoj sa zlatnim listićima.

zlata radgonske penine rose sec

Zlata Radgonska Penina Rose, Radgonske Gorice od sorte pino noar koja daje boju jače lukovine. Sa cenom od nešto preko deset evra, na našem tržištu predstavlja u neku ruku best buy varijantu, što srpski vinoljupci veoma poštuju. A ovo vino sa čak 12 % alkohola i aromama maline, šljive i jagode poštuju i internacionalne sudije pa su na poslednjem Decanteru brut varijanti dodelile bronzano odličje.

champagne drinking study

Trijumf Chardonnay, Aleksandrović je stariji brat vina Trijumf Noir, ali i najnovije roze varijante iz naše čuvene vinarije. Već godinama ovo vino oduševljava kvalitetom i naznakama jabuka i narandžine kore, a potvrda uspeha je zlatna medalja sa svetskog prvenstva penušavaca u Engleskoj 2014. godine. Trijumf Noir se okitio srebrom u Engleskoj i na Mondial des Pinots u Švajcarskoj, kao i zlatom na BIWC u Sofiji 2014. godine. Impresivno i sasvim zasluženo.

Frigidne carice u bundi od mehurića:
Šta treba da znate o penušavcima!

Group of girls drinking champagne

Penušavo vino Kovačević, Vinarija Kovačević sve je popularnije kod domaćih vinoljubaca. Dobitnu kombinaciju čini blend šardonea sa 15 procenata rajnskog rizlinga koji degustatoru ostavlja dugotrajan utisak zrelog voća na nepcu. Ne treba zaboraviti da je ovo vino proglašeno najboljim penušavcem u Srbiji 2013. godine u izboru Vino.rs!

Ergo Rose Brut 2013, Temet. Kao grom iz vedra neba, pravi bum na tržištu mađu ljubiteljima i stručnjacima izazvala je pojava penušavih vina iz vinarije Temet. Nažalost, ono penušavo od tamjanike je rađeno u jako maloj seriji, baš kao i eksperimenti od šardonea, kabernea, merloa, ali je zato višnjasta i jagodičasta roze varijanta od sorte pino noar, može se reći – zaživela.

bjelica babaroga penusava

Babaroga Penušava, Bjelica. Ultra ekskluzivni penušavac Srbije. Specijalno pakovanje, specijalna boca, 3D etiketa i uz sve to jako dobro vino po ceni koja se opasno približila čuvenom Moet Chandonu. Na stranu nacionalni osećaji, ali ovaj suvi šardone sa ozbiljnih 12,5 % alkohola je sjajan i raskošan penušavac koji, na žalost, malo nas ima priliku da priušti pogotovo što sve količine budu ubrzo rasprodate.

Misal Prestige Extra Brut, Peršurić. Porodica iz Istre bazira proizvodnju penušavaca još od 1990. godine na sortama malvazija, šardone, pino noar. Vino je izrazito osvežavajućeg i voćnog karaktera i preporučuje se kao izvanredan aperitiv.

champagne wine glasses fb

Amfora Brut Nature, Tomac. Tomac je u svetu hrvatskih penušavaca jedna od najznačajnijih porodičnih vinarija koja se vinarstvom i vinogradarstvom bavi više od sto godina. Ujednačen kvalitet iz godine u godinu potvrda je visokih performansi, dok je vino Amfora Brut Nature dodatni specifikum. Nastaje od šardonea i jedne drevne plešivičke sorte iz vinograda starog osamdeset godina u originalnim kvevri gruzijskim amforama i bez dodavanja likera. Penušavi meditativni oranž nosi teške ali intrigantne talase žutog voća i duvana.

Brut, Šember. Ako se penušavac zove „brut“ time je sve rečeno, tačnije, nisu mu potrebne nikakve dodatne naznake. Porodica Šember je sa Plešivice, a vina su iz godine u godinu sve bolja. Neki jako vole njegov Rose, ali klasičan brut sa puno jabuke i breskve te nešto malo smole u završnici, tako pun i zaobljen pravo je i jednostavno uživanje.

Ivancic

Griffin Brut, Ivančić. Gospodina Ivančića i njegova vina smo imali priliku da upoznamo 2016. godine na nadmetanju portugizera u Pečuju. Oduševljeni penušavcima od ove sorte, tako voćnim i razigranim, nismo ni primetili da je roze poneo zlato, a crni penušavac Griffin Dark Side srebro. Ubrzo je usledila nezvanična hrvatska titula „novi kralj pjenušca“, a ovim vinom Griffin Brut Ivančić se 2012. godine prvi put ozbiljno pojavio na tržištu. Vina radi gotovo bez sumpora.

Kontempo Zero dose, Domaine Koquelicot je kupaža šardonea i malvazije. Vino vrlo ekspanzivno, sa snažnim i reskim kiselinama parfektan je par uz vreli dan i meso krabe. Bračni par Koquelicot se iz Francuske nedavno doselio u Istru a njihova zanimljiva vina upadaju u oči (i nepce), pa se ove godine mogu pohvaliti bronzom sa Decantera.

Pomama u Hrvastkoj

poy mladina

Sudeći po broju proizvođača koji niču kao pečurke posle kiše, ali i verodostojnih prodajnih rezultata, u Hrvatskoj vlada prava pomama za mehurićima. Naravno, ukoliko te činjenice mehurići nisu malo i previše naduvali. Svejedno, u blizini Zagreba na Plešivici veliki je broj vinara koji ozbiljno osvajaju mehurasto tržište. Zanimljivo, posebno je popularna sorta portugizer koja vinarima poput Ivančića donosi prestižne rezultate. Ipak, u marketima je jako popularna best buy linija Poy vinarije Mladina iz Jastrebarskog. Nešto skuplji, do 10 evra je tradicionalni brut POY Premium, dok su vesele roze šarene boce POY, polusuvo Selected Rose Sec vino od portugizera, te plavi Selected Brut ispod sedam evra.

Bjana na vrhu penušave Slovenije

antfile Bjana

Rosé Brut osvojio je platinasto odličje na Decanteru 2017. godine, Brut Gold zlato, Brut Zero srebro, a Cuvée Prestige Brut bronzu. Sva ova vina dolaze iz vinarije Bjana iz Goriških Brda, koja je naziv ponela po izgovor imena sela Biljana, iz koga grožđe dolazi, dok vino sazreva u podrumu zamka Dorišće podignutom krajem 13. veka. Uz šardone i pino noar, ova velika penušava vina u sastavu imaju i autohtonu sortu ribola.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama