Bovin: Vranac na prestolu

Bovin: Vranac na prestolu

Vinarija Bovin iz Negotina, prva privatna u Makedoniji, za nepune dve decenije postojanja može da se pohvali s mnogo toga, pa i time da je najviše zahvaljujući njoj vranac danas na prestolu makedonskog vinarstva. Kao mali kuriozitet, dodajmo i da ubedljivo najskuplje vino iz Makedonije danas dolazi upravo iz njihovih podruma, i to ne jedno već čak tri najskuplja, te je Bovin prva makedonska vinarija koja je uspela vina da plasira na susedno grčko tržište, poslovično rezervisano za sve što dolazi s oznakom Made in Macedonia!

bovin 39Tri najskuplja makedonska vranca, A'gupka, My Way i Era

A sve je počelo kao mala igra sudbine u čijem su se središtu našla dva brata – Kiril i Gjorgji Bogevski.

- Oko nas su čitav život bili vinogradi, ja sam doslovno rođen u Kraljevskom podrumu Demir Kapije, tako da je to u neku ruku sudbina – priča Kiril, stariji od dvoje braće. – Volimo vino od kad znamo za sebe, kući smo ga pravili po tonu-dve za prijatelje, jer nije bilo dozvoljeno da prodaješ. Kada smo počeli da gradimo Bovin, mnogi su sumnjali da ćemo opstati, jer tu pored nas bio je Tikveš sa 55 miliona litara, Povardarje sa preko 30 miliona, skoro 100 miliona litara vina u okruženju. Međutim, razmišljao sam kao ekonomista, nema smisla da radim za dve marke biznis, ali za deset već ima. Tako su naša vina već u startu bila pet-šest puta skuplja od najskupljeg Tikvešovog vina. Njihova Tga za jug dve marke, naše vino deset! To je okuražilo i druge, iz čega je zatim nastala aktuelna vinska scena Makedonije.

Kiril je inače diplomirani ekonomista, radio je 20 godina u fabrici kablova sve dok nije pronašao svoj (vinski) put.

bovin 33Vino kao sudbina, Kiril Bogevski

Danas mnogi ljubitelji vina „Bovinov put“ prepoznaju u flaši vranca s etiketom My Way, do nedavno najskupljem vinu u Makedoniji, verovatno i u regionu, s cenom od oko 150 evra. Danas taj rekord drži vranac Era, takođe njihovo vino, za koje treba izdvojiti čitavih 250 evra, a u visokoj cenovnoj kategoriji nalazi se i vranac A'gupka s cenom od oko 50 evra. Ova dva poslednja vina nastala su iz berbe 2012, dok je My Way ušao u Bovinov podrum 2011. godine.

- Nije to želja za bogaćenjem, već put ka ustoličenju sorte vranac na pijedestal balkanskih vina – objašnjava on. – My Way znači da sledite sopstveni put vranca, put s kojeg ne skrećete. Ova naša najskuplja vina svojevrsni su unikati, napravljeni samo tih godina i u veoma limitarnim serijama od nekoliko hiljada boca. Nikad ne pravimo kopiju nekog vina, to nam je dosadno. Uostalom, postoji samo jedan original pesme „My Way“, onaj Frenka Sinatre – objašnjava Bogevski, inače „kum“ svih ovih etiketa, i dodaje da je to vino namenjeno onome ko ima pare, onome ko želi i može da plati takav „original“.

Ima li takvih kupaca u Makedoniji, pitamo?

- Šta da vam kažem, ima. Mada je naša potajna želja da ga ostane što više nama, da se ne proda. Nema ga mnogo – smeje se Kiril.

bovin 21Strast i energija u podrumu, enolog vinarije Boris Nečev

Ubedljivo najskuplje vino iz Makedonije danas dolazi iz Bovina, i to ne samo jedno već dva najskuplja!U priču o ovim jedinstvenim vinima uključuje se i enolog Boris Nečev, koji izgledom i ponašanjem podseća na protitip nekakvog vinara s juga Kalabrije, pun neukrotive energije, baš kao i vranac kojeg pokušava da „ukroti“ u podrumu.

- Ne određujemo mi cene od oka – kaže on. – Mukotrpan je to i zahtevan rad. Prvo odaberemo vinograd od oko tri hektara, gde je strašno dobra aromatika grožđa, teroar. U normalnim uslovima tu treba da nabereš oko 60 tona vranca i da dobiješ oko 30-40 tona vina, a  mi od toga uradimo tek 1.200 litara! Suši se grozd, presuši, baca na zemlju i normalno je da cena bude visoka.

Na pitanje da li će i kada napraviti novu berbu nekog od tri trenutno najekskluzivnija Bovinova vina, kaže:

- Nemoguće je to reči. Kvalitet berbe iz 2012. godine, koja je iznedrila A'gupku i Eru, nije se ponovio sa tog teroara. Znači, nije do nas, znamo recepturu, postupak, čekamo samo pravu godinu. Isto važi i za My Way. Naša prednost je što smo non-stop u vinogradima, idemo u planine, tražimo, probamo vinogorja i grožđe i onda odjednom nađemo nešto specifično. Kada probam grozd s čokota, već u ustima mogu da osetim kakvo će biti vino. A ima ovde u vinogradima još neistraženog, mnogo je toga sakriveno, svaki ćošak je priča za sebe. Možda smo otkrili tek jedan procenat toga.

eraZa vranac Era potrebno je izdvojiti čak 250 evra

Sama vinarija, na obodu Negotina, deluje spolja neveliko, jer je nekako ukopana u brdo i zelenilo. Na krovu se nalazi čak i teniski i basket teren, otvoreni bazen… Ali, pravo blago je unutra, u podrumu i arhivi koja krije čuda od vina. S obzirom na to da je ovo jedna od retkih makedonskih vinarija koja živi od sopstvenog poslovanja, bez „sajd biznisa“, da ovde sami seku hrast za barik, da neumorno tragaju za novim a starim zasadima vranca, da koriste jedinstvenu tehnologiju u podrumu, apsolutno je svuda unaokolo moguće prepoznati taj moto – My way!

A, kako se krenulo na taj put?

Kada je doneta odluka o pokretanju vinarije, Kiril prvo dovodi iz Povardarja svog druga, legendarnog makedonskog enologa Đoku Jovanova Hermesa. Uspevaju nekako da prikupe 25 dozvola za početak rada i 22. jula 1998. godine svečano je postavljen kamen temeljac vinarije kapaciteta oko 100.000 litara koja će biti sagrađena za svega 40 dana!

- Imao sam ideju, putovao po svetu, imao prilike da probam mnoga vina i znao sam da ono što smo pravili još kod kuće, da je to u rangu najboljih vina. Zato smo se i odlučili da podignemo Bovin (angram od Bogevski vina, prim. aut.). Čim su postavljeni tankovi krenuli smo sa tri bela vina, traminac, sovinjon i rizling, dok je šardone došao tek druge godine, jer je rana sorta. A već 1999. godine smo sa kupažom vranca (70%) i merloa Venus, koja postoji i danas, postali šampioni Makedonije u Skoplju, uspeh koji smo ponovili narednih sedam godina! U početku smo svake godine duplirali proizvodnju, da bi posle pet godina dostigla milion litara. Krenula je i prodaja po svetu, tako da danas izvozimo na svim kontinentima, a ukupna proizvodnja zaustavila se na oko 1,5 miliona litara. Što ne znači da nećemo širiti kapacitete ako osvojimo neko novo tržište. Imamo samo jedan cilj, da pravimo vina vrhunskog kvaliteta, ali i cene.

Na jednoj od fotografija u vinariji nalaze se braća Kiril i Gjorgji u društvu pokojnog makedonskog predsednika Trajkovskog. Pitamo Kirila da li je Bovin stvorio i od njega brand name i kako gleda na konkurenciju?

- Normalno, svi vole da se pohvale nečim najboljim iz svoje države, a mi smo ikona za vino. Svi to cene i raduju se ljudi, možda ne konkurencija, jer svako bi da bude prvi. Ali svi predsednici, ambasadori, znaju šta je Bovin. Pritom, ne gledamo u tuđa dvorišta. Imamo ideje, vizije, projekcije koje pokušavamo da sprovedemo. Ranije sam išao po sajmovima da probam kojekakva vina i posle niza godina zaključio da ne vredi da se toliko proba. Odma nastradaš, počne da boli glava. A našeg vina mogu kartone da popijem i ništa. Zato pijem samo ovo što mi napravimo jer nemam drugi život da živim!

bovin 9Prvi izvoz makedonskih vina u Grčku krenuo je odavde, menadžer prodaje Jani Bogeski (desno) u razgovoru s glavnim urednikom Vino.rs

Vinogradi Bovina sađeni su u tri tranše: 2001, 2006. i 2008. godine. Udaljeni tek nekoliko kilometara od vinarije, prostiru se na 70 hektara i još grožđa dokupljuju. Kompletno su opremljeni sistemom kap po kap od 2005. godine, osim izdvojenih parcela u selu Disan, odakle dolazi vranac za najbolje etikete i gde nema navodnjavanja!

- Vrancu ne treba davati previše da „pije“. Puštamo ga da dehidrira pa ga beremo, a često radimo berbu u tri etape – kaže Ljubinka Petrov, diplomirani inženjer agronomije, inače rukovodioca Bovinovih vinograda od nastanka vinarije.

Od sorti uzgajaju kaberne sovinjon, merlo, tempraniljo, pti verdo, sanđoveze, širaz, temjaniku, šardone, vranec, kaberne fran, traminac i rizling, a sovinjon i smederevku uzimaju od kooperanata.

bovin 3Ljubinka Petrov, rukovodioca Bovinovih vinograda, radi za vinariju od osnivanja

Nakon obilaska vinograda spuštamo se konačno i u barik podrum, gde leži oko 90 burića od makedonskog hrasta. Još jedan primer držanja „svog puta“!

Bovin je prva makedonska vinarija koja je uspela vina da plasira na grčko tržište, poslovično rezervisano za sve što dolazi s oznakom „Made in Macedonia“.- Tražili smo od Šumarskog fakulteta u Skoplju da nam kažu gde u Makedoniji ima hrast za bačve i rekli su nam da ga nema ili eventualno da ga ima veoma malo – pričaju iz Bovinovog tima. – Pošto volimo sami da opipamo stvari, prvo smo se malo edukovali, potražili šta i kako izgleda, a zatim upalili motore i krenuli u brda. U planini smo zaključili da 90 posto hrasta koji ovde odlazi za ogrev je upravo najpoznatiji plemeniti hrast quercus robur i quercus petraea (kitnjak) idealan za barik burad. Kad oborimo drvo, čitava šuma zamiriše na vanilu!

U vinariji za svaku berbu koriste isključivo novu burad, a pintari su domaći, iz Makedonije, nešto manje iz Bugarske. I najčešće koriste heavy toast. Kaže nam da su 2003. godine probali francuski hrast, ali se loše pokazao s vrancem.

Pitamo enologa vinarije Nečeva koji mu je omiljeni Bovinov vranac. Kaže da voli onaj običan, da obožava Disan, da je ponosan na najskuplje etikete, ali i da uskoro završava novo vino koje će čitavu tu priču o vrancu podići na još viši novo. Biće to vranac iz vinograda Dolina brestova.

- Sve što vidite u ovim buradima ista je sorta, ali svaka parcela u vinogradu vranca može dati sasvim drugačije vino. Zato ga toliko volim. A Dolina brestova je poseban teroar, čokoti stari četiri decenije, grožđe sitno, osuši se na lozi kompletno.

bovin 30Do uspeha na svoj način, poslovna logika vlasnika vinarije Bovin promenila je makedonsku vinsku scenu

Ne samo kada je vranac u pitanju, ovde je sve nekako drugačije. Čak i roze rade od kaberne frana! Pijemo zatim Chardonnay 2016, čista banana i naramak drugog tropskog voća, prava poslastica. Vinificirao je u buretu od 225 litara, za razliku od crvenih vina koja se rade isključivo u otvorenim tankovima od 10.000 litara. Kada se grožđe odvoji od peteljke, 24 sata se sve potiskuje ručno. Izbacili su kompletnu modernu tehnologiju i tehniku, vinifikatore...

- To sam uradio 2008. godine, a već sledeće godine pojavio se prvi Imperator sa vrhunskim kvalitetom. Te 2009. godine niko nije verovao da može tako mlado vino na tržište, a mi smo prodali sve što smo napravili! Trenutno je aktuelan Imperator 2015, a na tržište će uskoro i ovaj iz 2016. godine. Prava priča je da proizvedeš i prodaš, ako čekaš da prođe pet godina...

I baš taj Imperator dospeo je ove godine na tržište Grčke, zajedno sa još pet belih i tri crvene Bovinove etikete.

bovin 27Bovin danas izvozi vina u 37 država

Naša najskuplja vina svojevrsni su unikati, napravljeni samo tih godina i u veoma limitarnim serijama od nekoliko hiljada boca.Neobični tehnološki zahvati donose očigledne rezultate na svetskom nivou. Da li se plaše „industrijske špijunaže“?

- Ima toga, dosta nas kopiraju, ali ne mogu da nas uhvate jer uvek nađemo nešto novo. Znate, naš stil je teško kopirati. Ne zato što ga krijemo, nego je problem što moraš biti organizovan. Ako treba da ustaneš u jedan sat po ponoći, ustaneš. Ako odlučiš da bereš danas, sutra je već kasno. A juče si poranio! Grožđe dobijamo iz naših vinograda i onih koje zakupljujemo već 19 godina, tako da nije lako kopirati teroar.

Pijemo i Sauvignon Blanc 2016 omiljenu belu sortu gazda Kirila, shvatamo i zašto. Mnogo je toga što bi još probali, late harvest varijante od traminca i vranca, poluslatki Premijer, vrhunsku belu kupažu Disan. A gde je tek barikirani kaberne sovinjon koji je na svetskom nadmetanju ove sorte CIDC (Concours International des Cabernets) u Parizu dvaput osvojio zlato, prvo onaj iz berbe 2009, a potom i Cabernet Sauvignon Barrique 2013 lane, kad je postavljen na čelo liste ispred svih najcenjenijih francuskih kabernea!

Bovin 44Makedonski kaberne ispred francuskih, izveštaj sa Concours International des Cabernets 2016

A koje im je najdraže priznanje, pitamo u degustacionoj sali gde su zidovi bukvalno prekriveni značajnim svetskim i regionalnim priznanjima? Neka još nisu ni uramljena kao što je najnovije zlato sa proletnjeg Mundus Vini 2017 za My Way 2011...

- Ima ih mnogo, sva su dobra, u Londonu 2010. među 10.000 vina zlato za Aleksandar, u Atlanti Imperator na izložbi Wine Lover Choice, Sakura u Japanu, Vinske zvezde u Hrvatskoj, Era je dobila svih pet... – kreće da nabraja Jani Bogeski, menadžer prodaje, pa brzo odustaje. – Priznanja je mnogo, ali možda i značajniji od toga su izvozni rezultati.

Bovin danas izvozi čak 65 procenata proizvodnje i to u 37 država sveta! Među njima je, naravno i Srbija, mada svi u Bovinu govore da to i ne doživlajvaju kao strano tržište. Ipak, najveće izvozno tržište u Evropi im je Albanija! Kažu da se vinska kultura tamo razvija krupnim koracima, baš kao i turizam, da im Bovin godišnje izveze oko pet šlepera vina i da su na tom tržištu najprisutniji od svih makedonskih vinarija.

Eto, i to je još jedan Bovinov osobeni put kojim svih ovih godina idu. Reklo bi se da će ih teško nešto na tom putu zaustaviti!

Smederevka za vrhunski penušavac

Ovih dana govorka se u Bovinu o penušavcu od šardonea koji će možda na tržište. To ne bi bio i prvi penušavac iz ovog podruma.

- Prvi smo napravili pre dve-tri godine, od šardonea i smederevke. Volimo eksperimente i za nas je vrh penušavca smederevka, ne šardone! Ove godine će opet biti od smederevke. Moramo da kažemo, izumeli smo specijalnu tehniku u okviru klasičnog pristupa penušavcu, otprilike, gde vino iz fermentacije, bez dodavanja likera i kvasca, direktno ide u bocu. To nije proseko tehnika, već pre prava klasika tradicionalne metode i sigurni smo da je u prvom Dom Perignonu u manastirima tako rađeno. I takav penušavac može se sigurno čuvati u boci preko deset godina – kažu nam iz Bovinovog enološkog tima.

Banka vina

antrf Banka vina

U podrumu postoji banka vina, uslužna arhiva. Tu su Bovinove, ali i privatne kolekcije. Rodi se sin, unuk, čovek kupi 200 boca i ostavi ih na čuvanje dve decenije. Možete ih čuvati i kod kuće, ali kad otvorite posle 15 godina ne može da se pije. U Bovinu garantuju da se dobro staraju o tim bocama i njihovom kvalitetu. Najstarije vino je iz 2008. godine, prvi ImperatoriDisan prvi u regionu urađen sa više od 17 % alkohola, ali i prve rakije od višnje...

Extra hit

Uz izvanrednu rakiju koja se radi kao konjak, nedavno je na tržište izašao i Wine cooler, gazirano vino, fantastično osvežavajući letnji napitak sa jakim ukusom na bozel (zova). Sa 6 % alkohola nudi divan miris na marelice, maline, tako da na pivo možete skroz da zaboravite. Ima samo jedan problem: ne mogu da zadovolje potražnju iz Hrvatske, Grčke...

My Way

antrf my way

Vranac My Way napravljen je iz kasne berbe 2011. godine i selektiranog grožđa iz jednog od najstarijih vinograda te sorte u Makedoniji, starog više od 50 godina, koji se nalazi na 700 metara nadmorske visine. Grozd u vinogradu i ne liči na vranac, sitna zrna baš kao kaberne, a vino je tamnocrvene boje (eto zašto su nekada ova vina zvala – crnim!), gusto, teško, koncentrirano, nalik na dingač, ali daleko ispoliranijih tanina i vrlo izražene voćnosti, snažnog tela i dugačke završnice.

- Dingača ima svake godine, ali My Way nema. Nema ni A'gupke, ni Ere, Dissana, Imperatora… Sve su to vina za koja moraju da se poklope mnoge stvari u vinogradu da bi nastala – kaže Kiril Bogevski.

Mnogo ekstrakta, suve materije i tanini čine da My Way bude prosto „kandiran“, iako ima dosta visoke alkohole i kiseline koje se praktično ne osećaju. Materija je toliko stabilna da gotovo ne menja boju, a jako je teško i – pokvariti ga!

- Zaboravio sam nedavno punih mesec dana pola flaše My Way na prozoru, na suncu, i ništa se nije promenilo! Džaba kupujemo čepove, trebaju nam samo zbog transporta – smeje se Kiril dok nam to priča.

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama