Francuz na Fruškoj gori

Francuz na Fruškoj gori

Jedan od krucijalnih zahvata koji je u svom novom, punom naletu na domaće ali i inostrano tržište načinila vinarija Fruškogorski vinogradi, bilo je i dovođenje poznatih svetskih eksperata. Iz okruženja najčuvenijeg konsultanta u svetu vina, Mišela Rolana, stigao je u Banoštor jedan od vodećih mladih stručnjaka koji se momentalno zaljubio, kako u jedinstveni potez vinograda, neobičan teroar, ali i čaroban pogled što puca iznad Dunava preko Bačke i dalje sa prelepe vojvođanske planine.

- Puno sam putovao, radio sam u Kaliforniji, Argentini, Španiji, u Hrvatskoj i Izraelu i tako sam, zahvaljujući raznim poznanstvima, stupio u kontakt sa Pavlom, vlasnikom ove vinarije - seća se enolog Tieri (Thierry) Abere sada deo tima vinarije Fruškogorski vinogradi. - Susret je bio veoma dobar, a prva stvar koju mi je pokazao kada sam došao u Banoštor, bio je njegov vinograd. Kao što možete da vidite iza mene, odavde se pruža sjajan pogled. Ovo je divno mesto. Odavde se vidi Dunav, magična reka poznata u celom svetu. I mesto ne samo da je lepo, ono ima određenu klimu koja savršeno odgovara onome što proizvodimo u ovom vinogradu.

vinograd i nebo 6317

Tieri je rođen na Korzici ali je sa roditeljima puno putovao. Nekoliko godina su živeli u SAD gde je otac radio kao enolog pa je Tieri neprestano bio na relaciji Evropa - Amerika sve dok se nisu konačno početkom devedesetih skrasili u Bordou.

-  Otud mislim da potiče moja ljubav prema putovanjima, ali sam na kraju krajeva u Francuskoj proveo 25 godina i pohađao brojne škole. Na kraju sam se, dosta kasno, ipak opredelio za enologiju koju sam završio na univerzitetu u Bordou. Tokom školovanja sam sreo mog mentora Mišel Rolana, koji me je podstakao da još više putujem i upoznam druge regione te ponovo odlazim u Kaliforniju. Takođe, zahvaljujući Rolanu sam otkrio Južnu Afriku, što je važna etapa u mom životu jer sam oženio Južnoafrikanku. Jednostavno, mislim da su pejzaži i način života u Južnoj Africi doprineli da odlučim da se tu nastanim, pa danas tu i živim.

Tieri je u vinariji Fruškogorski vinogradi nešto više od godinu dana, tačnije, početkom berbe proslavili su prvu godišnjicu. U vinogradu i vinariji proizvode pino noar i merlo od crvenih vina, a od belih sovinjon blan, šardone, traminac, italijanski rizling i nešto malo belog pinoa. To je malo eklektično, ide u svim pravcima, primećuje Tieri ali smatra da je i dobro jer se nalaze u regionu gde Dunav daje zanimljivu nijansu tom kontinentalnom karakteru klime. Naravno, leta su veoma topla ali ima i dosta vlage koja omogućava da se loza razvija kako treba i bez mnogo stresa, što je dobro za proizvodnju kvalitetnih belih vina, kao i za pino i za merlo, jer to su dve crne sorte koje ne podnose dobro velike stresove.

vinograd II web

- Sezona puno obećava. Vreme je bilo lepo, kiša je padala koliko je potrebno, ni previše ni premalo. O tome vam govorim jer je to veoma važno. Naša filozofija rada je u potpunosti vezana za vinograd. Ništa ne možemo da uradimo ukoliko nemamo dobro grožđe. Sva filozofija počinje sa time, što znači da smo puno pažnje posvetili detaljima: veličini, zelenoj berbi, načinu na koji se podiže loza i formira krošnja, uklanja lišće da bi se obezbedila dovoljna količina svetlosti, na način da sve bude koherentno. Jer ako toga nema, onda ne možemo ni biti enolozi. Mi nismo mađioničari. Ne možemo imati loše grožđe i tvrditi da pravimo dobro ili jako dobro vino. Sav napor i pritisak su, dakle, na ljudima koji rade u vinogradu koji su najvažniji, važniji od enologa, i mi bez njih ne možemo. To je veoma bitno i zbog formiranja ekipe, izbora ljudi sa kojima ćemo raditi… Ovde imamo sreću da imamo mladu, dinamičnu i ornu ekipu koja je u stanju da uradi neophodan posao kako bi se stvari uspešno privele kraju.

vinograd

To je početak naše priče i ja ne znam da li će ona potrajati, ali za sada sve to dobro funkcioniše. Imamo veoma lepo grožđe i moći ćemo da napravimo jako dobro vino, da uradimo ono što želimo, a to su znači vina koja su prijatna i voćnog ukusa kada se radi o crvenim, i sa dobrim kiselinama što je važno za bela vina. Za crvena je takođe bitno da poseduju dobre tanine kako bi bila ukusna, da osetimo zadovoljstvo kada ih pijemo, a ne otpor. Verujem da sve ovo što je do sad urađeno puno obećava i da ćemo za nekoliko meseci, kada vina budu u flaši, moći da ih pijemo sa zadovoljstvom i da uživamo uz čašu rozea i mislim da će to biti veoma prijatno iskustvo. Eto, nastojaćemo da uživamo. 

Čovek, vinska istorija

misel rolan

Mišel Rolan (68) je, može se slobodno reći, onaj koji vedri i oblači svetsku vinarsku scenu. Uz konsultantske zahvate u više od dvestapedeset čuvenih vinarija na pet kontinenata, ovaj vinski guru poseduje nekoliko značajnih vinarija poput Château Bertineau Saint-VincentChâteau Rolland-MailletChâteau Fontenil  i Château La Grande Clotte u Francuskoj, a suvlasnik je u južnoameričkoj Bonne Nouvelle, argentinskim vinarijama Yacochuya, Val de Flores i Clos de los Siete, te  španskoj Rolland Galarreta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi