Tramp: Vina s potpisom predsednika SAD

Tramp: Vina s potpisom predsednika SAD

Svi znamo da je Donald Tramp postao američki predsednik. Mnogi znaju i to da mu je aktuelna žena Melanija rodom negde iz Slovenije. Ali, da li znate da aktuelni američki predsednik poseduje i najveću vinariju na istočnoj obali SAD?

18 2

U pitanju je Trump Winery u mestu Šarlotsvil u Virdžiniji, u čijem su posedu 445 hektara vinograda i luksuzno imanje Albemarle Estate, pretvoreno danas u ekskluzivni rezort. Sve je to aktuelni američki predsednik kupio kroz nekoliko veoma povoljnih transkacija 2011. godine, a što su američki mediji tad okarakterisali kao – umetnost krađe!


4 2

Bilo kako bilo, tek Tramp je vinariju, koja je do tada poslovala pod imenom Kluge Estate Winery, upisao u svoje vlasništvo, promenio joj ime i prebacio na sina Erika.

- Ne razumem se previše u vina, ali znam da je vino dobar posao i da će Erik umeti da iskoristi priliku koja mu se pruža – izjavio je Donald Tramp prilikom svečanog otvaranja Trump Winery.

Eric Trump 2Zavoleo vina, Erik Tramp

Erik je priliku prigrabio i s uspehom nastavio tamo gde su prethodni vlasnici stali. Što jeste bio izazov, budući da je Kluge Estate Winery stekla reputaciju jedne od najboljih na istočnoj strani SAD, osvojila veliki broj nagrada na svetskim takmičenjima, uključujući i priznanje za „Najbolje penušavo vino na svetu“ za Kluge SP Rosé!

prestizni copyPrestižni penušavci, Trump Blanc de Blanc

Trump Winery danas proizvodi oko pola miliona flaša vina plasiranih kroz desetak etiketa, među kojima su posebno cenjeni penušavci, koje vinski kritičari redovno ocenjuju sa preko devedeset poena. Štaviše, njihov penušavi šardone Trump SP Reserve 2007 s osvojenim 91 poenom na listi Wine Enthusiasta iz 2013. godine najbolje je do sada ocenjeno vino iz Virdžinije ikada u ovom uglednom magazinu, a Trump Sparkling Blanc de Blanc 2009 osvojio je na prestižnom San Francisco International Wine nadmetanju čak 96 poena i dvostruku zlatnu medalju!

Jonathan Wheeler 2Najodgovorniji za proizvodnju, enolog Džonatan Viler

Trump vina su, inače, u srednjem cenovnom rangu, od 20-ak dolara, koliko koštaju kaberne ili vionjer, pa do 40-ak, koliko treba izdvojiti za bordošku kupažu Trump New World Reserve. Po stilu, podsećaju pre na evropska, nego na tipično američka vina sa zapadne obale SAD i sva su bez izuzetka tehnološki besprekorno napravljena. To je zasluga glavnog enologa Džonatana Vilera, koji je tu još od samog početka rada Kluge Estate Winery 2006. godine. On i Erik postali su uigran tandem, a prodaja je u 2016. godini udvostručena u odnosu na 2015. S Trampovom svetskom popularnošću, lako je zamisliti da će taj trend biti nastavljen i ove godine.

- Izuzetno sam srećan kada moji prijatelji priznaju da radije piju Trump vina nego francuska ili italijanska – kaže Erik Tramp, koji ne samo da se ozbiljno posvetio vinariji, već je, za razliku od oca, razvio i veliku ljubav prema vinima, pa je u svojoj kući u Njujorku dozidao i vinski podrum!

sala za degustacijuLuksuz na svakom koraku, sala za degustaciju

A koliko je uspešan u poslu svedoči Forbsova lista na kojoj se našao među 30 najperspektivnijih biznismena ispod 30 godina, dok mu je pre neku godinu Wine Enthusiast dodelio nagradu Wine Star – za najveću vinsku zvezdu u usponu!

Ipak, kada se među običnim svetom povede razgovor o Trampovoj vinariji, najveća atrakcija nisu vina, već boravak tamo! Naime, glavna zgrada na imanju, jedna od luksuznijih u Virdžiniji, pretvorena je u ekskluzivni hotel sa 45 soba. Uz nju se nalazi i kapela u kojoj se bogati parovi rado venčavaju, a tu su i bazen, konjušnice, nekoliko veštačkih jezera, golf teren sa 18 rupa... You name it, Trump got it!

11 2

U blizini su i čuveni posed Montičelo, koje je uz obilatu pomoć robova svojevremeno izgradio jedan drugi američki predsednik, Tomas Džeferson, a tu je i rodna kuća petog predsednika SAD Džejmsa Monroa. Sjajan komšiluk i društvo za ispijanje Trampovih vina, zar ne?

Umetnost krađe

Engleskinja Patriša Morin udala se 1981. godine za 36 godina starijeg televizijskog mogula Džona Kluga, u jednom trenutku „teškog“ preko pet milijardi dolara. Zajedno su podigli Albemarle Estate, a kada je ljubav pukla i brak je 1990. godine okončan razvodom. Tom prilikom je Patriša postala najbogatija američka raspuštenica, kojoj je između ostalog pripalo i to velelepno imanje u Virdžiniji.

Puna velikih planova, započela je na imanju s novim mužem izgradnju Kluge Estate Winery, angažovala čuvenog francuskog konsultanta za vina Mišela Rolana i zasadila velike površine pod vinogradima. Uspeh je došao brzo, a penušavci SP Blanc de Blancs i SP Rosé postali su hit u visokim krugovima, pa su se služili čak i na multimilionskoj svadbi Čelzi Klinton 2010. godine, ćerke bivšeg američkog predsednika Bila Klintona.

Ashurtleff Kluge 20100507766U vreme dok je bila vlasnica Albemarle Estate, Patriša Klug

Zaigravši se, Patriša je krenula u dodatne investicije na imanju (spominjana je suma od 40 miliona dolara i planovi da se izgradi nekoliko luksuznih objekata – svaki sa sopstvenim vinogradom) ali su slom tržišta nekretnina i recesija doveli do toga da više nije mogla da servisira dugove. Počela je da rasprodaje sve šta ima, a u jednom trenutku i čitavo imanje ponuđeno je na prodaju za 100 miliona dolara. Ali, kupca nije bilo.

antrfile1„Zabranjen prolaz“, Trampova tabla s upozorenjem potencijalnim kupcima

Tada na scenu stupa Donald Tramp, porodični prijatelj Klugovih, i nudi Patriši nešto više od tri miliona dolara za kuću. Bilo je to daleko ispod realne cene, a svakako nedovoljno da otplati 24 miliona duga, koliko je Bank of America u tom trenutku potraživala od nje. Odbivši „prijateljsku“ ponudu, Patriša objavljuje bankrot, a najveći deo Albemarle Estate prelazi u vlasništvo banke, zajedno s glavnom zgradom, vinarijom i vinogradima.

antrf Donald Trump Kluge433Prijateljstvo ima cenu, Patriša Klug i Donald Tramp na otvaranju Trump Winery 2011. godine

To nije obeshrabrilo Trampa, koji za nekoliko stotina hiljada dolara, direktno od sina vlasnice, otkupljuje pojedine parcele na imanju koje nisu prešle u vlasništvo banke, uključujući i pristupni put i deo travnjaka ispred glavne zgrade. Ubrzo će na njima osvanuti table: „Zabranjen prolaz, vlasništvo preduzeća Tramp Virdžinija!“ Iako nominalno vlasnik vrednog imanja, banka se našla u problemu, jer niko ne želi da kupi nešto gde se nalaze nekakve Trampove parcele s tablama „Zabranjen prolaz“. U novonastaloj situaciji, banka je budućem predsedniku SAD prodala svoj udeo na imanju za 6,2 miliona dolara, što je višestruko manje od duga na osnovu kojeg je banka uopšte i preuzela Albemarle Estate!

 Ime Patriše Klug, koja je kratko vreme nakon prodaje radila u vinariji Trump kao upravnik, i koje je punilo stupce američke štampe još godinu dana docnije kad je njen sin sudskim putem pokušao da dokaže kako mu Tramp nije platio ni taj sitniš uz pomoć kojeg je došao do imanja, danas je potpuno zaboravljeno. Samo se mediji povremeno podsete storije koja podiže tiraž pod naslovom – „Umetnost krađe“!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama