Burgundac za ponos Hercegovine

Burgundac za ponos Hercegovine

Kada bi postojala nagrada za vinsku odvažnost, jedan od vodećih favorita na ovim našim prostorima bio bi Radovan Vukoje, a jedan od glavnih aduta za to njegov Burgundac crni 2010, jedini hercegovački pino noar!

Priče o pino noaru, odnosno pinou crnom ili crnom burgundcu, koji je to ime poneo u nekim našim krajevima budući da je dominantna crvena sorta Burgundije, često imaju prizvuk legende. Jedna od njih kaže da je slavni enolog Andrej Čeliščev, posle desetak godina provedinih u nastojanjima da u Kaliforniji napravi pino noar koji bi ličio na onaj iz Burgundije, frustrirano izjavio: „Ako je bog stvorio kaberne, pino noar mora da je stvorio đavo!“

vukoje

Ja bih na to dodao – ako je neko od vinara spreman da se dohvati u koštac s vinskim đavolom, onda je to Radovan Vukoje, vinar na čelu poznate hercegovačke vinarije „Podrumi Vukoje 1982 u Trebinju. Njegova ljubav prema lozi i alhemijska posvećenost vinu u podrumu već su iznedrile neka od najboljih vina u čitavom regionu, a najnoviji doprinos ovoj velikoj hercegovačkoj vinskoj priči je upravo pomenuti Burgundac crni 2010.

- Pino crni je tiha patnja svakog vinara, veoma zahtevna sorta i u vinogradu i u podrumu – kaže Radovan Vukoje, dok se rezultat te „tihe patnje“ leluja u čaši na terasi restorana „Vinska galerija“ u Trebinju. – U ovom slučaju zemljište i klima su presudno odredili njegov karakter, da vino bude prefinjeno, mineralno i voćno.

vukoje01

Ovo novo veliko vino hercegovačkog krša je nažalost dostupno tek malom broju ljubitelja vina, što znači da će biti osuđeno na kultni status.Možda to i nije onaj tipični (mitski) burgundac za kojim je tragao Čeliščev, vino diskretnih slojeva arome i ukusa u kojem je sve nekako tajanstveno, prikriveno u naslagama naslućivanja, ali ovaj Vukojev definitivno ima mnogo toga upravo na tu temu. Suptilne notne arome maline, poljskog cveća i đumbira u čaši uvod su u skladnu simfoniju mirisa, prefinjenih kiselina, svilenkaste teksture i nežnih tanina koja će u završnim akordima kulminirati raskošnim ukusima šumskog voća i višanja u izrazito dugoj i toploj završnici. Baš kao u nekom filmu Serđa Leonea, gde je scena revolveraškog obračuna sva u naznakama i s mnogo pažnje usmerene ka detaljima. I ta neka neobjašnjiva toplina, zadovoljstvo koje vas obuzima dok gutljaj prolazi niz jezik u grlo, kao topli vetar koji mrsi kosu Klaudije Kardinale u „Bilo jednom na Divljem Zapadu“.  Ako mene pitate, ovo je novo veliko vino hercegovačkog krša, nažalost dostupno tek malom broju ljubitelja vina, budući da je rastočeno u svega nešto više od 2.000 flaša, što znači da će, po svoj prilici biti osuđeno na kultni status. Sumnjam da će neko izvan Vukojevog podruma uspeti da od hercegovačkog pinoa izvuče nešto slično, pogotovo ne da bi to moglo da poprimi značajnije razmere.

vinarija vukoje 1

 - Mislim da se već u startu pokazalo kako ova sorta može u Hercegovini da bude ozbiljna priča. Imao sam sreću da mi je vinograd „Zasad“ na delu isušenog kamenitog rečnog korita, uz samu Trebišnjicu, što su analize pokazale kao pogodno tlo za pino noar. Ali, osim što sam želeo da zadovoljim profesionalnu radoznalost i napravim vino od njega s autorskim potpisom, dodatno me je ohrabrilo to što je sve do sredine prošlog veka pino crni bio čest oprašivač blatine u hercegovačkim vinogradima. Znači, ljudi su ga sadili ovde i ranije. Iz prve berbe 2010. godine napravio sam mirno vino u slavonskom hrastu, sledeću berbu sam iskoristio kao bazu za roze penušavac, a rod iz 2013. godine sam odvojio za belo vino od njega, to je takozvana metoda blanc de noirs – nastavlja ovu nesvakidašnju vinsku priču Radovan Vukoje, na koga je izgleda presudan utisak što se pinoa tiče ostavila poseta slavnim nemačkim vinskim rejonima Mozel i Rajngau. – Možete misliti koliko sam bio oduševljen vinom od pinoa, posebno belom verzijom, blanc de noirs, kada mi je upravo to vino ostavilo najveći utisak u oblasti svetski poznatoj po rizlingu! Tada sam znao da moram i ja da pokušam nešto tako. Brinulo me je jedino kako će se pino pokazati u vinogradu kod nas, na vrućem jugu, budući da je to sorta s najmanje antocijana. Sada mi je jasno da je eksperiment uspeo, a pino, i u crvenoj i u beloj varijanti postao je pravi hit u našoj vinariji.

Burgundac crni 2010

Burgundac crniBurgundac crni 2010 dobijen je klasičnom vinifikacijom za crvena vina. Vrenje se odvijalo u dodiru sa pokožicom zrna 10 dana u vinifikatorima na temperaturi od 22 ⁰C do 24 ⁰C, dozrevalo zatim 20 meseci u hrastovim baricima i još 12 meseci u flašama.

U Srbiji i okolnim državama nema previše vina od pino noara. Većina je uglavnom daleko od sortnih osobina i burgundijskog stila po kojima je postao cenjen u svetu, tako da je svaki primer dobrog pinoa izvan Burgundije vredan pažnje.

- Želim da moj burgundac ima originalne odlike sorte, da bude autentičan, ono što jeste, a ne da liči na kaberne, što je čest slučaj s pinoima na Balkanu. Ako uspem u tome, onda će to biti novi kvalitet za celokupnu vinsku scenu Hercegovine.

U ovom trenutku u bocama sazreva Burgundac crni 2012, od kojeg Radovan takođe mnogo očekuje. Izgleda da vinskim čudima u „Podrumima Vukoje 1982“ nema kraja!

Foto: Ivana Čutura, arhiva

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama