Pošip uzvraća udarac

Pošip uzvraća udarac

Nekada jedno od najpopularnijih belih vina Jugoslavije, pošip je u novoj geopolitičkoj stvarnosti izgubio na značaju u odnosu na ostala autohtona vina iz regiona. Šteta, jer u pitanju je vrhunsko vino (najčešće) zlatnožute boje, visokog sadržaja alkohola (oko 13% vol.), prijatnih kiselina i punog, karakterističnog ukusa s izrazitom i karakterističnom aromom. Svako ko se iole razume u vina potvrdiće da je potencijal pošipa znatno veči od, recimo, marketinški daleko agresivnije malvazije. Ali, može li to pošip i da dokaže u praksi? Može li da se vrati na poziciju koje je ne tako davno zauzimao?

Naznaka u tom smeru ima, jer ono što je danas bolje u odnosu na pređašnja vremena jesu kvalitet i raznovrsnost ovog vina. Danas se na Korčuli, postojbini pošipa, ali i obližnjem Pelješcu, Hvaru, na obroncima oko Makarske i u dalmatinskom zaleđu prave i te kako zanimljiva i prevashodno odlična vina od te sorte. Dobra je vest i to da se praktično za sva ova vina iz berbe 2015 može reči da su ili veoma dobra ili odlična. To se najbolje videlo na tematskim manifestacijama Dani pošipa, koja se tradicionalno održava u Smokvici i Čari, selima na Korčuli u čijoj okolini je ova samonikla loza prvi put pronađena, te na festivalu Crni otok bijela vina, održanom u gradu Korčula.

Posip DSC1799Na krilima pošipa: Jakša Krajančić

Uz vinare koji već neko vreme vode glavnu reč u nastojanjima da ovo vino uzdignu na mesto koje mu po svemu pripada, sve je više mladih koji s mnogo entuzijazma pretaču i muljaju pošip po sudovima i bačvama tražeći sopstveni vinski izraz: Ljubo Kunjašić, Frane Baničević, Ante Milina, Igor Radovanović.... Jedan od njih je i Jakša Krajančić (32), koji je na čelu mlade porodične vinarije PZ Nerica, iz Čare, a čiji je Pošip Nerica 2015 bez dileme među najimpresivnijim iz prošlogdišnje berbe.

Zlatnožute boje, zavodljivog sortnog mirisa cvetnih i herbalnih aroma, živahnih kiselina, citrusne i voćne note s dodirom mineralnosti u ukusu, punog tela i uverljive završnice s gorkastom notom, ovo je dobar primer vrhunskog svežeg pošipa u kojem možete da uživate po ceo dan i u svakoj prilici. Prava kombinacija vrućeg ostrvskog teroara s jedne strane, te svežine i čistoće s druge, vino u kojem prepoznajete ljubav koju čovek s ovog područja ulaže u nastajanje ovog jedinstvenog vina.

posip nericaUkus korčulanskog teroara: Pošip Nerica i Pošip Mindel

- Da, doista mislim da je ovo bila možda i najbolja naša berba od kada smo 2007. godine krenuli s ozbiljnijom proizvodnjom pošipa. Znate, ja sam u ovaj vinarski posao ušao inspirisan vinima Luke Krajančića, od njega sam učio, njemu uvek odnesem da proba moje vino, da čujem savet, reakcije. I kad je on rekao da je dobro, to je to! A tu je i Igor Radovanović, enolog s kojim već godinama sarađujem i u vinariji i u vinogradu – priča Jakša, čija se vinarija inicijalno finansirala iz porodičnog pekarskog biznisa, da bi danas dogurala do proizvodnje od 35.000 boca vrhunskog i kvalitetnog pošipa kojeg, kaže, rasproda bez problema, što po restoranima duž Dalmacije u turističkoj sezoni, što u svojoj vinoteci u Korčuli.

Ipak, perjanica vinarije je Pošip Mindel, koji je odležavao u hrastovim bačvama, nazvan po jednom od najboljih položaja u Čari za proizvodnju grožđa. Berba 2015 Pošipa Mindel još je u buretu, a biće spremna za tržište tek 2017. godine, nekih 2.000 litara, od čega će deo biti u kolekcionarskim magnum (1,5 l) i dupli magnum (3 l) flašama.

Kunjas MilinaDeo novog vinskog talasa pošipa s Korčule: Ljubo Kunjašić i Ante Milina

Inače, zgrada vinarije u Čari još se zida i doziđuje, a kada bude gotova imaće terasu s koje se pruža pogled na čitavo Čarsko polje, kao iz aviona! U podrumu, osim pošipa, ima i nešto plavca malog, rukatca i rosea, a u inoksu fermentira i poluslatka varijanta pošipa, po principu „da vidim šta će da ispadne“.

- Ostavio sam nekih hiljadu litara slatkog pošipa s kojim tek treba da vidim šta ću da radim, ali mislim da sam na dobrom putu. Želim da isprobavam nove stvari. Jer, meni je od pošipa sve zanimljivo. Sorta je to od koje se može puno toga lepog napraviti, od svežeg vina, preko onog iz drveta, ili metodom sur li, pa do slatkog, a ozbiljno razmišljam i o crnom pošipu, kojeg sam već jedan deo posadio. Verujem da i to može biti zanimljiva priča.

Što bi rekao pesnik, boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka. A pošipu su danas upravo junaci potrebni.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama