Svi vole grka!

Svi vole grka!

Zaboravite malvaziju, grk je hit!
Malo poznata sorta koja uspeva samo na peskovitim južnim obroncima Korčule u blizini mesta Lumbarda, postala je poslednjih godina apsolutni hit među hrvatskim belim vinima. Reč je o grku, veoma staroj sorti čiji se koreni prate na ovom ostrvu unazad do 5. veka pre nove ere, mada je ostala tajna da li je loza ime dobila po Grcima, koji su je verovatno ovde posadili, ili po blago gorkastoj (grkoj) završnici vina dobijenog od nje.

2 Vinar o kojem se govoriVinar o kojem se govori: Frane Milina Bire

Ono što je nesumnjivo jeste da je za iznenadni uzlet grka najzaslužniji korčulanski vinar Frane Milina Bire, danas među kolegama jedan od najuvaženijih vinara Hrvatske. Živog i pronicljivog pogleda, pun energije u pokretima, ambiciozan i preduzimljiv, Bire kao da nije tipičan dalmatinski vinar. Za početak, reklo bi se da mu ništa nije teško.

- Potražnja za grkom je danas tolika da imam utisak da koliko god vina napravio sve bih unapred i prodao. Evo, i berbu iz 2015. godine sam rasprodao još pre početka letnje sezone, a voleo bih da nije tako, da je vino moglo da odleži malo duže u boci, da se u potpunosti razvije... Ali pritisak tržišta je toliki da ne uspevam da se odbranim: restorani, poznanici, kupci ovde u vinariji... A prodajem ga samo u odabranim vinotekama i restoranima i samo unutar Hrvatske, nigde ga ne izvozim, nema ga u supermarketima... 

3 neodoljivi grkNeodoljivi grk idealni je pratilac morskih plodova

Mada ga traže mnogi i iz Srbije, nedavno su mi bili neki distributeri i vlasnici beogradskih restorana, dao sam im tek par kartona jer  jednostavno nemam, osim ovo malo količina koje sam zadržao kod mene za degustacije – priča Bire, koji je ove godine ponudio na tržište ukupno 12.000 buteljki svežeg grka, od čega je čak blizu 40 odsto prodao direktno kupcima u vinariji!

4 PriznanjaDanas priznanja stižu sa svih strana

U čemu je tajna popularnosti grka?

Jednostavnog odgovora verovatno nema. Od grka su na Korčuli vekovima pravili uglavnom dezertno vino, često s visokim alkoholima. Kako je u pitanju jednopolna biljka samo za ženskim cvetovima, uz nju je morala da se sadi druga loza radi oprašivanja, najčešće plavac mali, a rod je često bio neujednačen, neredovan, tako da se u suštini niko ozbiljnije nije bavio grkom kao potencijalno zahvalnom sortom za vrhunska suva vina. Sve do Bireta koji je pre par decenija počeo da obnavlja stare i podiže nove vinograde, da istražuje mogućnosti sorte, kombinuje rod s različitih položaja i na kraju napravi kompleksno, stilski moderno i besprekorno izbalansirano vino koje je sve opčinilo.

5podrumU podrumu, u buradima sazreva plavac mali

Njegov najnoviji Bire Grk 2015 verovatno je i najbolji grk ikada napravljen, harmonično vino finih mineralnih i herbalnih nota, vino koje u čaši objedinjuje aromatski kompleks sivog pinoa, razigrane kiseline rizlinga i telo šardonea. Gotovo kao da pred sobom imate neku vrhunsku kupažu, recimo Trijumf Aleksandrović! A sve to nalazi se u stvari u neobičnom grozdu grka, gde jedna do druge rastu i sasvim sitne i krupne bobice. 

- Ove sitne daju kiselinu, dok krupne nose više šećera. Sve u svemu, iznimno zanimljiva sorta čiji potencijali ni izbliza nisu dosegnuti, bez obzira što se u Hrvatskoj, posebno Dalmaciji, za nju zna oduvek. Znate, to je jedna od najstarijih sorti na Jadranu, ali s usponom turizma, loza i vino pali su u drugi plan, vinogradi postali zapušteni... A onda se pokazalo da turizam i ne može baš da se razvija samo od sunca i mora, već morate gostima da ponudite i mnogo preko toga. A odlično lokalno vino je to što svako od gostiju traži. Tako je nas nekoliko ambicioznijih krenulo ponovo da sadi lozu na Korčuli. Ima nas sada osam koji proizvodimo grk i time smo na neki način postali čuvari tradicije – priča Bire koji je svojevremeno maštao da se na svom imanju bavi agroturizmom, smeštajem gostiju i proizvodnjom organske hrane. Uz koju bi, onako usput, služio i domaće vino.

6 deforaPoložaj Defora omogućio je nove domete grka

Danas je od ideje agroturizma ostao pitoreskni kompleks kamenih kuća u kojima se nalaze pogoni vinarije i degustaciona sala. Turizam i organska hrana otišli su u drugi plan, a fokus je maksimalno usmeren ka vinu i vinogradima. Pre neku godinu obnovljeni su i zapušteni zasadi grka na kamenim terasama na položaju Defora, na južnim padinama ostrva, a već prve berbe s ovih ekstremnih položaja pokazale su da za grk nije toliko presudno peskovito tlo nego – mikrolokacija! Čak i u tako lošoj godini za vino, kao što je bila 2014, vinogradi na položaju Defora dali su odličan plod, zahvaljući kom je Bire uspeo da nadoknadi loša svojstva grožđa iz ostalih svojih vinograda te godine i na kraju čak dobije priznanje od hrvatskog Udruženja Women in Wine koje su izabrale Bire Grk 2014 za najbolje belo vino hrvatske ove godine!

- Vino nas je osvojilo karakterom, svežinom i posebno balansom između voćnih i travnato-herbalnih aroma, te kremoznošću koja ga prati. Izazvalo je kod nas onaj mmmm… moment već kod prvog gutljaja i zadržalo tu impresiju do kraja. Sve smo jednoglasno odlučile da je upravo to vino zaslužililo WOW Grand Prix – izjavila je predsednica žirija Jasna Antunović-Turk.

7 Uz grka Bire proizvodiUz grka, Bire proizvodi i odličan plavac mali, te vrhunski roze od iste sorte

Ono što je posebno interesantno za novoobnovljeni položaj Defora jeste da odatle dolazi sirovina za novo vino Bire Grk Defora, jedini grk dobijen metodom sur lie (odležavanja na vlastitom talogu) i jedini koji je pre flaširanja sazrevao u hrastovim buradima! 

- Prezadovoljan sam rezultatima, a ako me pitate zašto niko do sada nije radio grka u drvetu, to je najverovatnije zato što je to skuplja proizvodnja a dobijeno vino vrlo komplkesno, koje voliš ili ne voliš – kaže Bire.

Vinarija kao malo selo

Antrfile Vinarija kao malo selo2

Vinarija Bire nastala je 1998. godine i nalazi se u selu Lumbarda, desetak kilometara od zidina drevnog grada Korčula. To je u stvari skup nekoliko kamenih kuća i povrtnih bašta ispresecan stazama i nadstrešnicama, okružen maslinama i smokvama.

Antrfile Vinarija kao malo selo3

- Mi smo u stare kućice ubacivali modernu tehnologiju i to je preraslo u malo etno selo. Gostima je to interesantno, mogu uz vina u tradicionalnom ambijentu da probaju koziji sir, pršute, slanu ribu, masline, maslinovo ulje, likere, povrće iz naše bašte… To je bila ta prvobitna ideja agroturizma, sada smo to ipak stavili u drugi plan, a vino je postalo naš glavni proizvod. Hrana se ne prodaje i služi za potrebe grupnih degustacija, dok smo za individualne posete otvoreni samo dva sata prepodne i dva sata popodne.

Antrfile Vinarija kao malo selo

Trenutna proizvodnja iznosi oko 20.000 boca, od čega 70 procenata zauzima grk, a ostatak plavac mali i roze od plavca malog. Ovde valja napomenuti da je Biretov plavac, iako posađen prevashodno da bi oprašivao grka, jedan od najboljih u Hrvatskoj, što je potvrdilo i nedavno ocenjivanje u Zagrebu, kada je Bire Plavac 2012 dobio najbolje ocene u svojevrsnom nadmetanju dalmatinskih plavaca.

Prve flaše ovog vina s oznakom berbe 2013, nekih 1.000 komada, puštene su na tržište prošle godine i, pogađate, odmah rasprodate, uprkos ceni od preko 4.000 rsd! Vino je osam meseci odležavalo na vlastitom kvascu u hrastovim bačvama od 1.000 litara i nosi u sebi oko 14 procenata alkohola.

Sledeća Defora, berba 2015, na tržište izlazi u proleće 2017. godine i već sada je među najiščekivanijim hrvatskim vinima. 

Na pitanje da li će iznenadna popularnost grka usloviti i povećanje proizvodnje, kaže da kapaciteta u vinariji ima, da čak ima i mogućnosti za sadnju novih vinograda, da proizvodnju polako iz godine u godinu povećava, ali da već sada ima previše obaveza, i on i svi u porodici, da jednostavno ne mogu više sami da stignu da obave sve poslove i u vinogradu, i u vinariji, i u turističkom objektu koji drže, a radne snage na ostrvu spremne da ozbiljno radi u vinogradu jednostavno – nema!

Izgleda da će grk zbog toga ostati tiha patnja mnogih ljubitelja vina, pogotovo onih izvan Korčule, koji jednostavno neće imati prilike da dođu do vina od ove neobične stare sorte koja je zahvaljujući upornosti jednog malog vinara postala najveći vinski hit u Hrvatskoj!

Kamenice najbolje ljube grka

Ove godine je u Stonu tridesetak članova žirija, sponzora i prijatelja festivala FestiWine probalo 18 vina Dubrovačko neretvanske županije i zaključilo da od svih njih uz čuvene stonske kamenice najbolje ide vino – Bire Grk 2015!

Svega osam proizvođača

Od osam lumbardskih vinara koji proizvode grka, četvorica flaširaju vina za širu prodaju, a četvorica samo za potrebe svojih restorana. Ukupna proizvodnja grka na celoj Korčuli ne prelazi 40.000 boca!

 Foto: Ivana Čutura, Miloje Radaković

nazad na vrh

Srodni tekstovi