Mladi vinski lavovi Srbije

Mladi vinski lavovi Srbije

Aktuelni uspon vinske Srbije počiva na činjenici da se u poslednjih destak godina pojavilo isto toliko novih uspešnih vinarija. Pomalo ispod radara javnosti, na scenu već stupa treći talas srpskih vinara, koji priči o modernom srpskom vinarstvu daju dragocenu novu dimenziju.

Vino.rs vam predstavlja neke od tih mladih srpskih vinskih lavova – pet vinarija čije vreme dolazi!

Vinarija Vilimonović: Medveđi sovinjon

wvilimonovicC06897

Vinarija Vilimonović iz Medveđe postoji od 2012. godine. Nalazi se sedam kilometara od Trstenika, na obroncima Gledićkih planina, gde se Veljko i Larisa Vilimonović, istoričari po struci, sa naslednicima Vukom i Konstantinom, porodično bave lozom na dva hektara.

-  Negujemo lozu i vina kao decu, sa velikom ljubavlju, kaže Veljko i objašnjava kako Vilimonovići potiču negde sa Golije, odakle su 1804. godine sišli u oslobođenu Srbiju. 

Proizvode 10 do 15.000 litara sovinjon blana, tamjanike, pino noara i kaberne sovinjona, koji trenutno leži u srpskom bariku. Tamjanika je sveža, lepa, a sovinjon 2015, kasna berba, sa 15,8 % alkohola pravo malo čudo – kompleksan, jak, intenzivne boje, tradicionalni stari sovinjon koji ispunjava usta bez ostatka.

Izba Jovanović: Začinjena prva berba

izba

Ivan Jovanović i supruga mu Andriana vode potpuno novu vinariju Izba Jovanović. Vinarija sa 1,5 hektara vinograda nalazi se u Velepolju, u okolini Niša. Proizvode samo jednu etiketu, iznenađujuće dobar merlo, možda i najbolji ovdašnji sortni merlo koji smo probali iz čudovišno slabe 2014. godine. 

- Pravimo samo merlo jer je takvo podneblje. Smonica koja dominira je nekako najpovoljnija za ovu sortu. Za dalje širenje videćemo. I ovo dosad je na mišiće izvučeno. Punimo pet-šest hiljada boca godišnje, po ceni od oko 600 dinara. Vino je rezultat prve berbe iz vinograda posađenog 2011. godine i malo smo ga začinili s „par kapi“ iz 2013. godine. 

Vinarija Đorđe: Vino kao freska

djordje

Potpuno nova vinarija nazvana prema starijem sinu osnovana je 2014. godine, a nalazi se u Devojačkom bunaru, u Deliblatskoj peščari. Vode je ekonomista Nenad i supruga mu Nina Živanov, a na 12 hektara gaje, kažu, svašta; portugizer, traminac, pino griđo, šardone, sovinjon beli, frankovku, pino noar, merlo, kaberne sovinjon... Tri poslednje etikete su još u fazi odležavanja, dok je godišnja proizvodnja oko 30.000 buteljki. Vino Freska bela 2015, kupaža je sorti pino griđo i šardone. Ovo vino koje svi najviše hvale, izuzetno je slasno, prosto je neverovatno da je suvo! 

- Želeli smo da damo ton nečega što je prirodno a postojano. Fresko je način slikarstva koji obuhvata bojenje zidova svežom bojom koja treba da traje dugo godina,a takva želimo da budu i naša vina koja su sva redom jaka i dolaziće isključivo iz našeg vinograda – kaže Nenad Živanov i dodaje da se vinarstvom bavi iz ljubavi i zbog druženja s ujakom, koji je pravio vina još dok je on bio klinac. Potom je odrastao, dosta putovao, probao, napravio prvo vinograd, a sada i vinariju.

Vinarija Bogunović: Šampioni za malo evra

bogunovic

Mlada i moderna vinarija sa godišnjom proizvodnjom od oko 60.000 litara. Grožđe dolazi iz vinograda sa severnih i južnih guduričkih padina gde uspevaju tamo tradicionalne sorte: italijanski i rajnski rizling, šardone, muskat otonel, pino blan i noar, kao i muskat hamburg. U proteklih godinu dana vinarija kao da se pretplatila za nagrade na ocenjivanjima, ali prevare nema. Probali smo fantastičan beli i crveni sovinjon iz berbe 2012. 

- Kaberne je odležao 16 meseci u srpskom bariku i osvojio zlato na Beowine Fair sajmu vina sa najvišom ocenom od svih suvih vina. Cena u maloprodaji 950 dinara. Sovinjon blan sa 14,9% alkohola, ima izuzetno puno telo koje sa lakoćom podržava sav taj alkohol. Vino je bilo apsolutni šampion vinskog sajma u Pančevu, a prodaje se za 750 dinara, čak i ispod 700 – kaže Stefan Bogunović, mladi vlasnik vinarije. 

Šampion za manje od šest evra, to ima samo kod nas!

Vinarija Todorović: Moć barikiranog rozea

lavovi

Slaviša Todorović jedan je od prvih ražanjskih vinara nove generacije. Podrum Todorović u Lipovcu začet je 2006. godine, kapaciteta je oko 20.000 litara i dopuni se sa osam do 12 hiljada godišnje, zavisno od berbe. Sirovina stiže sa 2,5 hektara pod vinovom lozom, sortimenta italijanski rizling, sovinjon blan, župljanka, merlo i kaberne sovinjon. 

Slaviša je inače član „Udruženja malih vinarija” iz sela Pretrkovac, jedne od dve registrovane vinarije koje ga čine, a druga je Čaša vina i priča.

Iako vino uredno flašira, uglavnom ga silom neprilika prodaje u rinfuzi i snabdeva restorane u okolini, gde, kako tvrdi, najbolje ide belo vino, jer se ono u srpskoj kafani najviše i pije. Pomalo razočaran, litar prodaje po 200 din sa PDV-om, a buteljke od 400 do 500, gde je u odnosu cena: kvalitet, koji smo probali, među vodećim u Srbiji. Zato sada pokušava da se širi prema Beogradu, ali uvek naiđe na neplatiše.

- A i teško je kada si mala vinarija da bilo gde uđeš – dodaje.

Iako su italijanski rizling i beli sovinjon u etiketi Čarolija i crveno Merlika, kupaža merloa i kabernea (kako ime kaže), veoma kvalitetna i prijatna za pijenje, nas je posebno privukao Roze od kabernea, sasvim malo barikiran, potpuni iskorak u odnosu na roze stilove u Srbiji i evidentan dokaz da drvo „ne kvari ružičasto”.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama