Balkanska pravila

Balkanska pravila

Vinova loza na Balkanu ima dugu istoriju. Evo nekoliko tipično balkanskih sorti koje su najzastupljenije u vinogradima srpskih vinara.

Graševina: Welsch ili laški rizling, bela je sorta kojom se posebno diče u susednoj Hrvatskoj, ali i u Italiji i Austriji. Voćna i cvetna, sa divnim kiselinama, ova sorta je, na nesreću, toliko rodna da se mnogi zaborave i na uštrb kvaliteta napune tankove do vrha dosadnjikavim vinima. Ali, ako kažemo – italijanski rizling, sve brzo dolazi na mesto! Fruška gora, Sremski Karlovci i klon ovog rizlinga stvoren u ovom gradu, daju novu dimenziju sorti. Tako je Italijanski rizling 2013 vinarije Vinum pobedio na Velikom testu Vino.rs 2014 u kategoriji „Vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta“ i, uz još nekoliko ovdašnjih vinarija, otvorio novo poglavlje „srpske graševine“, neopravdano godinama skrajnute.

Balkanska pravila italijanski rizling

Kadarka: Drevna sorta koja najverovatnije potiče sa Skadarskog jezera, prekrivala je u 19. veku gotovo 60 % balkanskih vinograda, da bi se, zahtevna za održavanje, jedva održala do današnjih dana. Veoma pogodna za laboratorijske igre, daje široku lepezu mogućnosti, od lakih vina, preko belih i roze, do veoma kvalitetnih crvenih, a što se lepo vidi u ponudi vinarije Tonković. Samo da podsetimo da mnogi znalci ovo vino porede s popularnim pino noarom, te da su kadarku svojevrmeno pili i List i Šubert, a nalazi se i na vinskoj listi papa Franje!

Balkanska pravila kadarka

Smederevka: Sorta koja bi mogla da završi i u „fijoci“ srpskih autohtonih, gaji se svuda po Srbiji, posebno (kao što ime govori) u okolini Smedereva, ali i u Bugarskoj, Moldaviji, Makedoniji, Grčkoj, Turskoj... Osvežavajućih kiselina, zavodljive voćne arome i povremeno blage vanile u ukusu, sortu izgleda nepravedno prati reputacija da nije dovoljno dobra za velika vina. Tu tvrdnju iz godine u godinu polako istpravlja kod nas pre svega vinarija Janko iz Smedereva, ali u poslednje vreme i njegov komšija, vinarija Jeremić s vinom Duet. Takođe, vranjanska vinarija Aleksić kupažom Sevdah i vinarija Temet sa Tri Morave belo, ukazuju na potencijal ove sorte koja se naziva i dimjat.

smederevka grozd

Vranac: Podatak da grožđe za ova snažna, taninska, dobro obojena vina plemenitih kiselina i pogodna za odležavanje stiže iz Makedonije ili Crne gore nikoga ne bi trebalo da zavara. Ali, vranca ima u Srbiji, a prava je šteta što ga mnogi ovdašnji vinari koriste uglavnom samo u kupažama. Među uzvišene izuzetke spada Amanet, vinarije Aleksić, koji će po svoj prilici u godinama koje slede biti jedan od nejrespektabilnijih primeraka ove sorte na Balkanu.

Vranac

Pogledajte još:

Serbian wine, bre!
Domaći vinski androidi

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama