Kada gazda služi

Kada gazda služi

Prenošenjem vina u barike novog podruma vinarije Janko ozvaničen je završetak radova, ali će se čin otvaranja odigrati nakon ovogodišnje berbe. Sjajna degustaciona dvorana, brojna, gotovo nepregledna količina novih, još neotpakovanih buradi od 225 i 500 litara od srpskog hrasta u podrumu, gde ima mesta za bar još toliko, uz nove sorte i grozdove u izuzetno dobroj kondiciji u vinogradu, najavljuju da se ovde uveliko razmišlja o budućnosti i to blistavoj. 

degustaciona sala Dovoljno mesta i gostoljublja za sve

Vinarija Janko iz Smedereva naglo je iskočila iz paterna malih i srednjih srpskih vinarija koje kao brzi voz, poslednjih pet-šest godina tutnje regionalnom, ali i sve češće, internacionalnom scenom.

Već smo navikli da Novak pokorava Vimbldon, Sidnej i sve velike teniske centre redom, ali uspeh identičan osvajanju Vimbldona, dotad nezamisliv za domaće vinarstvo, načinila je upravo vinarija Janko prošlogodišnjim osvajanjem regionalnog trofeja na Decanteru sa vinom Zavet Stari 2011.

sankRegionalni šampion u novom pakovanju i shiraz u dekanteru

Ovo vino, koga naravno ima još samo malo sad je dostupno u specijalnom pakovanju kakvo i zaslužuje. Cenu, koja je jedna od najviših na domaćem tržištu, apsolutno opravdava kvalitet i renome ovog vina, ipak je reč o etiketi koja je udarila krunski pečat na trud čitavog jednog novog soja ovdašnjih vinskih i vinsko-kulturoloških radnika.

janko otvara bocuAli Dragan Vasić – Janko, vlasnik vinarije, svestan je da se od stare slave ne živi, kao i da ovakav trofej mora da ima podlogu za budućnost. Prelazak iz nekakve mašinske hale u kojoj je dotični Zavet Stari izrastao uz mnoga druga dobra i cenjena vina, u novu, luksuznu i adekvatnu vinsku tvrđavu, ujedno, uz otvaranje perspektive vinskog turizma  omogućava Vasiću da se posveti i svojoj drugoj ljubavi – gastronomiji. I pripremi specijaliteta za drage goste.

Sedam raznih belih etiketa na stolu i ono u bocama, uz roze Jelena, merlo Zapis crveni, kupažu Zavet i naravno Zavet Stari reserve, su garancija dugovečnosti brenda Janko. Ali tu su i brojne druge najave koje čudesnim bojama ukrašavaju kompletnu sliku. Te priče možete čuti, a neke i okusiti samo ukoliko svratite u Smederevo, jer gazda Janko je spreman da ispuni svaku vašu vašu želju, osim one da, recimo, kupite barem jednu flašu shiraza o kome se toliko priča.

jelenaI to zato da bi što više gostiju moglo da se uveri u moć jednog od najboljih shiraza na ovim prostorima, u čistu esenciju crnih ribizli i drugog crnog šumskog voća sa taninima i kiselinama koje se dugo pamte. Ovo vino, nama posluženo iz dekantera, iako broji već par godina, još je dovoljno mlado da poželimo da ostane bar neka kap za narednih par godina.

A ima li istine u najavi da će odavde, u ne tako dalekoj budućnosti poteći prvo penušavo vino od sorte smederevka? Ili da pored shiraza u drvetu stoji još jedno crveno vino, cabernet franc možda, čak bolje od proslavljenog Zaveta Starog 2011? A tek kad dođe prokupac na red...

I to možete saznati ukoliko skočite do Jerininog grada, pa gore do Zlatnog brega, ili kraljevskog vinograda, uz čiju među je Vasićeva vinarija. 

I nemojte da vas Dragan zavara bogatim mezetom ili svojim čuvenim specijalitetima. Ostavite dovoljno mesta za sve etikete koje će vam ponuditi jer svaka iziskuje apsolutnu vinoljubačku pažnju.

preneto i vino

Bela niska bisera

Našu gastro posetu započeli smo vatrometom voćnih aroma i zaljubljivih kiselina sjajnog letnjeg vina od smederevke, sorte koju je Janko ovim vinom iz berbe 2013 već vratio na veliku scenu nakon decenija marketinške devastacije. 

u vrtlogu ukusa

Rajnski rizling 2012 pobuđuje posebno uzbuđenje i uskovitlava strasti. Zrelost aroma, mineralnost, reč je o svakako velikom belom vinu. Misija chardonay 2013 i Sauvignon blanc 2012, pravi su aduti uz mikrometarski sečenu vrhunsku pršutu, dok je traminac Adut 2011 etalon bogate aromatske palete, uz divnu suvoću i balans nakon četiri godine odležavanja. 

Poseban raskoš i veliko finale stiže uz Vasićevo omiljeno grilovano povrće i lako roštiljsko meso. Dva vina iz 2013. godine kao kruna svega probanog. Barikirani chardonnay Misija i sauvignon blanc Vrtlog koji se okitio titulom najboljeg belog vina Balkana uz zlato u Sofiji, Bukureštu, ali i na Velikom testu Vino.rs 2014 gde je najznačajniju medalju ponela prethodna berba, postavljaju veoma visoko lestvicu drugim vinarima čitave jugoistočne Evrope. U tom pravcu kreće se i roze Jelena 2014, po stilu sve bliža čuvenim rozeima sa juga Francuske.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama