Prokupac: Jedno pošteno vino

Prokupac: Jedno pošteno vino

Jedan od vodečih svetskih vinskih blogera, Džejmi Gud, boraveći u Beogradu kao sudija na Velikom testu Vino.rs 2013, poneo je iz Srbije kao najdragocenije iskustvo – prokupac! Prvi put ga je baš tada probao i odmah zaključio kako se radi o izvanrednom vinu koje svet tek treba da upozna.

sorta prokupac

Prošle godine Prokupac Ivanović, iz Aleksandrovca, osvojio je u Veroni nezvanični autohtoni tron na specijalizovanoj degustaciji vina sa šireg područja Balkana, a negde u isto vreme prokupac SVB Rosa vinarije Budimir dobio je 91 poen od čuvenog Roberta Parkera. Bila je to najveća ocena koju je Parkerov tim dao nekom srpskom vinu do sada, ali istovremeno još jedan dokaz da sorta poseduje kapacitet za velike domete na svetskoj vinskoj sceni.

Ostaje sada da to i iskoristimo, a to je kod nas po pravilu teži deo posla!

Ali, vratimo se prokupcu i njegovoj istoriji.

budimirNajstarije vinograde prokupca ima vinarija Budimir

Predanje kaže da je u Župi nekada bio kralj koji je vladao čitavom Župom, i ne samo njom. I loza mu je bila kraljevska, pa su je i drugi kraljevi posle njega obožavali. Među njima, kažu, i car Lazar, koji je u svom peharu najviše voleo baš prokupac.

Eho iz davnina

Jedna od najznačajnijih turskih sorti papaskarasi (papazkarasi) ili kara papas u Grčkoj, koja vodi poreklo iz drevne Trakije, prema brojnim ampelografskim izvorima potomak je ukrštanja sorti prokupac i alba! 
Stručnjaci tvrde da je prokupac bio uveliko poznat u petom veku, baš kao i da je papaskarasi jedan od roditelja kadarke.

Vekovi su prolazili, a prokupac je opstajao kao glavna zvezda srpskih vinskih podruma. Bio crven ili kao ružica, u Srbiji je dugo važilo: Kada kažeš vino, misliš prokupac!

ivanovicVitez od prokupca: Dragoslav Gaga Ivanović

I tako je bilo sve dok u drugoj polovini prošlog veka primat nisu počele da preuzimaju internacionalne sorte. Nedostatak vizije i nebriga države, učinili su da prokupac polako ode u drugu vinsku ligu, a zatim i sasvim blizu zaborava. U Župi, i Srbiji generalno, počeli su da niču zasadi vranca, gamea, kabernea, merloa... S prokupcem, baš kao i sa tradicijom, niko izgleda nije znao šta tačno da radi. Vinograda je bivalo sve manje, a vino je postajalo sve lošije. Čak je izgledalo da će jedina svetla budućnost prokupca biti u vinjaku, koji se masovno proizvodio od ove sorte u Prokuplju, u kompaniji Prokupac AD, najvećem proizvođaču alkoholnih pića na Balkanu.

Zašto treba probati prokupac?

- Zato što je to tradicionalni i iskonski ukus srpskog vina, nešto na šta možemo neizmerno biti ponosni. 
- Zato što predstavlja potencijalni put kojim Srbije može da krene u lepše vinsko sutra
- Zato što se lako uparuje sa gotovo svim jelima domaćeg podneblja
- Zato što je to igra na sigurno, jer na našem tržištu gotovo da nema lošeg prokupca. Tačnije, on još na neki način spada u red raritetnih sorti i sorti o kojima proizvođači vode posebnu brigu pre izlaska na tržište
- Zato što se lako pije, a dugo pamti

experiment u velikoj bociIpak, sudbina je drugačije htela. Prokupac AD je opljačkan i uništen u (još jednoj) srpskoj tranziciji, ali se prokupac kao sorta u poslednjih desetak godina počeo da vraća velikim koracima na vinsku scenu.

Uspešan eksperiment: Radovan Đorđević iz vinarije Čokot

Jedan od najzaslužnijih za taj povratak je  Dragoslav Gaga Ivanović, vinar i župski vinski vitez iz Aleksandrovca, čiji je Prokupac Ivanović prvi postavio visoke standarde za ovo vino.

- Od prokupca se može očekivati i mnogo više nego što je postignuto, samo treba raditi. Naravno, uz odnos prema vinogradu i vinu bitna je i berba, ali prava je šteta što se ovom sortom, kao uostalom ni drugim srpskim autohtonim sortama, nisu bavili neki pre nas, u prethodne tri-četiri decenije, već su jednostavno uvodili internacionalne sorte, a naše zapostavljali. Ta iskustvena „crna rupa” razlog je što mi u suštini i dalje malo znamo o prokupcu, kao da je juče nastao. Sve moramo da otkrivamo kroz eksperiment – kaže Ivanović, čiji je Prokupac oduševio i Džejmija Guida i Džo Ahern, ali i mnoge druge svetske eksperte koji su imali prilike da ga probaju, među kojima i Filipa Kambiea, jedan od najpoznatijih svetskih enologa i gastronoma.

Na sreću, Ivanović danas nije usamljen u „eksperimentima” s prokupcem. Upravo jedan od najboljih prokupaca na tržištu (i jedan od prvih stopostotnih u boci) je Experiment, vinarije Čokot iz Staraca, čiji vlasnik Radovan Đorđević objašnjava kakav je prokupac zaista:
- Onaj ko dobro poznaje sortiment, odmah po strukturi i veličini bobica vidi da se od prokupca ne može dobiti posebno ekstraktivno snažno i taninsko vino, već da je reč o nežnijem vinu sa 12 do 13 % alkohola, što najviše zavisi od tehničkih mera odrađenih u vinogradu. To znači da prokupac nije pretenciozno vino i ne može se porediti sa kaberneom u taninskoj snazi i strukturi, ali uz dobre agrotehničke mere, nizak prinos i pažljivu fermentaciju i maceraciju mogu se postići dobri rezultati. Uostalom, ne treba preterivati u zahtevima. Prokupac treba da bude ono što jeste i da ga kao takvog prosto pretočimo u vino, umesto da ga „bildujemo“ i od njega pravimo kaberne. On to nije i ne treba da bude. Prokupac mora da bude i ostane jedno pošteno vino!

vinarija rajkovicU vinogradima vinarije Braća Rajković prokupac zauzima važno mesto

U ovom trenutku, uprkos povećanoj pažnji vinara u poslednjoj deceniji, prokupac je i dalje misterija čiji potencijal čeka da bude otkriven. Inostrani izvori ga često porede sa širazom, uz napomenu da lokalni vinari od njega najčešće proizvode roze, ali „eksperimentišu i u segmentu crvenih vina”.

Kada je prokupac u pitanju, najveći iskorak ka svetu napravila je vinarija Budimir vinom Prokupac boje lila, koje je ponudilo modernu verziju ove sorte. Sve u svemu, ostaje nada da će se eksperiment nastaviti!

Ko je taj prokupac?

Sorta prokupac u Srbiji i regionu ima brojne nazive: kameničanka ili kameničarka, rskavac, skopsko crno, crnina, crnka, nišavka, nikodimka, zarčin (pa i najverovatnije pogrešno - začinok), prokupka, rekavac, turska kadarka u Mađarskoj...

I vino i vinjak

Svojevremeno, prokupca je bilo toliko da je po njemu i preduzeće Prokupac AD dobilo ime. Samo u Topličkom kraju pod ovo sortom bilo je oko 3.400 hektara. Država danas podržava nove zasade prokupca, jer je autohtonost jedan od uslova za izvoz u sistemu novog svetskog vinskog poretka.

serbian wine zupa international wine fair

Najstarije loze

Da se radi o lozi „s korenom” vidi se i po starosti pojedinih preživelih vinograda prokupca.
Loze na kojima uspeva grožđe za Experiment vinarije Čokot stare su najvećim delom oko 60 godina, a samo deceniju mlađi je vinograd kamničanke u vlasništvu Milijana Jelića kod Valjeva. 
Navodno čak osamdesetak godina stara je loza braće Rajković od koje se dobija Princ rskavac, a čini se da su najstariji ipak čokoti u vlasništvu porodice Budimir od kojih se dobija Svb Rosa.

Idealan partner začinjenim jelima od mesa

Jedan od najpoznatijih svetskih enologa i gastronoma Filip Kambie, govoreći o uparivanju hrane i vina istakao je prokupac kao idelano vino za začinjena jela od mesa.

nazad na vrh