Penušavci za Oskara

Penušavci za Oskara

U septembru ove godine, penušavac vinarije Ferrari Perlé Trentodoc iz berbe 2007. proglašen je „najboljim penušavcem izvan Šampanje na svetu”.

Dijamanti, osmesi, krug VIP osoba i naravno, neizbežne arene urlajućih bolida Formule 1, taj glamurozni svet Erosa i Tanatosa ustoličen na podijumu odakle vodopadi mehurića prskaju slavodobitnke... Sve je to jedna velika vinska bajka kojom vinari cantine (vinarije) Ferrari vladaju od daleke 1902. godine.

Vinarija Ferrari, iako neodoljivo usmerava priču na čuvenu italijansku ergelu bolida, ipak jedinu vezu sa legendarnim Encom Ferarijem ima po istom prezimenu, a kompletnu težinu slave koju nosi zaslužila je viševekovnim uspesima i kvalitetom koji dolazi iz boce.

cantine-ferrari

Đulio Ferari uzdigao je početkom XX veka penušavu imperiju iz sna da u pokrajini Trentino, koju mnogi nazivaju „prirodni vinski raj”, proizvede vino koje će moći da se meri sa najboljim francuskim šampanjcima. A na tom putu bio je prvi koji je na Apeninskom poluostrvu zapatio značajne zasade sorte chardonnay i to su danas najprostraniji vinogradi šardonea u Italiji. Od samog početka stremi vrhunskom kvalitetu i time privlači najzahtevniju klijentelu.

vila-margon

Ipak, kao da ona prava priča kreće početkom druge polovine XX veka kad Đulio, obzirom da nema zakonskih naslednika, odabira vlasnika lokalne vinoteke u Trentu, Bruna Lunelija, veoma posvećenog vinskoj priči, za nastavljača sopstvenog vinskog sna. To je bio pravi potez, jer Bruno ne da samo razvija posao i kvalitet vina, već kroz trojicu sinova obezbeđuje da penušavi tron ostane u domenu firme Ferrari, sve do današnjih dana.

braca-Luneli

Treća generacija porodice Luneli, Marćelo, Mateo, Kamila i Alesandro, danas kroz spoj marketinga i umetnosti, vešto drži pramac Ferrari broda utiskujući žig „italijanske umetnosti savremenog življenja” u svoja vina kroz filmove, brendiranje ali i brojne reminescencije na svet poznatih koji su uživali ili uživaju u ovim vinima. Ta lista je veoma duga a na ponešto izbledelim fotografijama sve su same legende. Vozači Formule 1: Mihael Šumaher, Niki Lauda, Alen Prost. Vudi Alen u filmu „To Rome with Love”, pa najveći šampioni: Alberto Tomba, Paolo Rosi, ili političari: Vladimir Putin, Romano Prodi, Fransoa Miteran, čak i „čelična lejdi” Margaret Tačer. Ni Endi Vorhol nije ga odbijao...

ferrari-sparklers

Vinogradi Ferrari se nalaze na nadmorskim visinama i od 700 metara a upravo su u procesu prestruktuiranja u organsku proizvodnju. Sedište vinarije praktično je vila Margon smeštena na obroncima Alpa. Kuća iz XVI veka restaurirana je u jednu od najlepših aristokratskih kuća u kojoj povremeno odsedaju kardinali.

Ferrari Vineyard

Podrum lageruje nekoliko miliona boca, a one su podeljene u linije klasik, maksimum, perle, reserve, ali i liniju velikih formata. Na srpskom tržištu, za početak, uskoro će se pojaviti Ferrari Brut Trento D.O.C., Ferrari Rosè Trento D.O.C. i Ferrari Perlè Trento D.O.C. 2007 što znači da ćemo imati priliku da uživamo u zaista vrhunskim mehurićima.

Vrh vrhova!

Ferrari-svetski-sampionPomenuto vino Perlé, najbolje na svetu izvan Šampanje, pobedilo je na prvom svetskom šampionatu penušavaca u organizaciji najvećeg svetskog stručnjaka za mehuriće, Toma Stivensona u konkurenciji 650 etiketa iz 16 zemalja. Ali perjanica kuće Ferrari zapravo je vino Giulio Ferrari Riserva del Fondatore Trento DOC. Ovo je zvezda među vinima koja je premašila sva očekivanja, a berba 2002. ocenjena je od Džejmsa Saklinga sa neverovatnih (za penušavce) 97 poena, dok je Perlé osvojio 95!  
Vina Riserva ima veoma malo i prava je dragocenost, a ovo magično i zavodljivo vino se pravi isključivo od šardonea iz vinograda MasoPianizza cru. Karakteriše ga izuzetna dugovečnost uz elegantan i dobro izbalansiran baršunast ukus voća koji odiše aromama vanile, hrastovog meda i sveže pokošenog sena u kombinaciji sa veoma atraktivnim voćnim notama. Slamnato je žute boje i zlatnog odsjaja, te eteričnog bukea manjeg intenziteta i mirisa u kom dominiraju voćne note uz nagoveštaj meda i delikatnih prizvuka vanile i bele čokolade, a koji se svi nalaze u perfektnoj harmoniji. Vino sazreva najmanje 10 godina gde Ferrari koristi odabrane kvasce iz svojih kultura.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama