PZ Pošip Čara: Najpoznatiji pošip brend

PZ Posip Cara 1

Nije slučajno što je danas najpoznatiji pošip u regionu napravljen u PZ Pošip iz Čare, najvećem i najviše nagrađivanom proizvođaču ovog vina na Korčuli. Zato ni potraga za ultimativnim pošipom nije mogla da mimoiđe ovu vinariju!

Poljoprivredna zadruga Pošip nalazi se odmah na izlasku iz Čare, u dolini prekrivenoj vinogradima kroz koje prolazi put do obale mora. Tu, u Čarskom polju, vinova loza se gajila od pamtiveka, a plod uglavnom odvozio u obližnju Smokvicu, gde je postojala vinarija u okviru PZ Jedinstvo.

PZ Posip Cara 10

Bila je to jedinstvena zadruga (kao što i socijalistički naziv sugeriše) ali to jedinstvo nije moglo da potrahe doveka, pa su se Čarani ipak osamostalili 1984. godine i pokrenuli sopstveni pogon za proizvodnju – PZ Pošip. Danas imaju 135 kooperanata i 115 zadrugara, dok je ona prvobitna PZ u Smokvici u međuvremenu (privremeno, kažu neki) prestala da radi, tako da danas nemaju konkurenciju kada su kapacitet i obim proizvodnje na ostrvu u pitanju.

PZ Posip Cara 8

Ipak, važnije od toga je visok kvalitet koji postižu sa svoja dva najpopularnija vina – Pošip Čara i Marko Polo, koji je danas i najprepoznatljiviji brend među ovim vinima.
- Poslednjih pet-šest godina napravili smo veliki tehnološki pomak i sada tehnologija u potpunosti prati kvalitet sirovine u vinogradu – kaže Luka Marelić, direktor PZ Pošip, koji pamti vremena kada je zadruga sve što proizvede odmah kamionima prevozila u Beograd. – Sada to više nije slučaj, što je velika šteta, jer pošip, za razliku od malvazije, graševine ili žlahtine, jedini ima ozbiljniji potencijal starenja preko potreban svakom ambicioznijem vinu. U biti, to je potencijalno najkvalitetnija, najpotentnija i najelegantnija hrvatska bela sorta, a naša filozofija u proizvodnji je da vino zadrži izvorne karakteristike.

PZ Posip Cara 14

U Čari sada ima oko 95 hektara vinograda pod pošipom. Nekada je bilo više, ali se tendencija oporavka nastavlja već više od decenije.
- Interes tržišta postoji i poslednjih godina se jasno povećava, ali zakonom o vinu, pošip više nije vezan samo za korčulansko vinogorje, već može da se proizvodi bilo gde. Naša je greška što 60-ih godina nismo zaštitili region, umesto sorte, pa nam sada ostaje da kvalitetom pokažemo kako se najbolji pošip i dalje pravi ovde na Korčuli.

Bilo je zanimljivo čuti i šta čini osnovnu razliku između pošipa koji se pravi u Čari i onog iz susedne Smokvice?

PZ Posip Cara 30PZ Pošip Čara poseduje savremenu tehnologiju za proizvodnju vrhunskog vina

- Po količini, Smokvica ima više vinograda i više vinara, rekao bih da je tu odnos nekih 60:40 u korist Smokvice, ali kada je reč o kvalitetu, onda je čak 80 % kvalitetnog pošipa na tržištu iz Čare!

A kako treba da izgleda savršeni pošip?
- Mi smo imali i pošip iz barika, imali smo i drvo i sve smo probali, ali po mom iskustvu većina kupaca ipak preferira izvornost, želi da oseti pošip u čaši, ne druge stvari. Ako imate drvo u proizvodnji, onda se ta izvornost neutrališe. Zato smo odustali od bačvi i barika i zadržali se na tipičnom i prepoznatljivom. Evo, to je ovaj naš Pošip Čara sa žutom etiketom, vrhunsko vino sa kontrolisanim poreklom, kojeg već svi znaju i prepoznaju. Njega pravimo otprilike 250.000 boca, što čini nekih 80 procenata ukupne proizvodnje. Tu je i Marko Polo, naše najkvalitetnije vino, koje se radi od probranih grozdova. Njega smo prošle godine proizveli oko 25.000 boca.

Marko Polo

Marko Polo je pošip s najviše osvojenih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, a neka od poslednjih priznanja uključuju: šampion Sabatine 2012, zlatna medalja „Gast 2013" u Splitu, šampion belih vina na Mostarskom sajmu vina 2013...
Matrko-Polo---antrfTo je vrhunsko vino s kontrolisanim poreklom dobijeno od grožđa sorte pošip, s izdvojenih i osunčanih položaja vinograda zasađenih na škrtom, šljunkovitom tlu.
Berba se vrši u jednom danu, odabiraju se najbolji grozdovi, a vino se dobija u procesu kontrolisane hladne fermentacije u tankovima od inoksa.
Zlatno je žute boje, skladnih, sortno prepoznatljivih aroma mediteranskog niskog rastinja, naglašenog bukea suve smokve, badema i meda. Vino se gusto ljulja u čaši i sadrži visoke alkohole (13-14,5 %), punog je i slasnog ukusa, a zbog umerenih kiselina savršeno se slaže sa svim jelima od ribe, školjki i belog mesa. Najbolje karaktersitike pokazuje kada se servira na temperaturi od 12 C do 14 C.

Iako je orijentacija PZ Pošip proizvodnja isključivo vrhunskih vina, to ipak zavisi i od godine, tako da pored ova dva vrhunska pošipa u vinariji prave i manje količine kvalitetnih vina. Čini se da će toga biti i ove godine, jer je prinos čak za 20 % veći!

- Stalno teram kooperante da skidaju rod sa čokota, ali znate kakvi su ljudi, njima žao da odrezuju... Ali, kod naših vrhunskih vina strogo se vodi računa o prinosu i kvalitetu, tako da tu nema kompromisa. To nam je jedina nada da opstanemo, da se ne utopimo u svekolika vinogorja drugih zemalja koja će sada biti još prisutnija na hrvatskom tržištu posle ulaska u Evropsku uniju.

foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama