12 belih sorti regiona koje zaslužuju veću pažnju
Sve veće interesovanje publike i vinara za lokalnim sortama izvuklo je na površinu i neke pomalo zaboravljene ili zapostavljene regionalne sorte.
- Objavljeno u Vinske priče
- Tekst Redakcija Vino.rs
Sve veće interesovanje publike i vinara za lokalnim sortama izvuklo je na površinu i neke pomalo zaboravljene ili zapostavljene regionalne sorte.
Magazin Decanter je u okviru Dan širaza, praznika koji se slavi svake četvrte nedelje u julu, posvetio vinima te sorte i osvajačima visokih priznanja na ovogodišnjem nadmetanju Decanter World Wine Awards (DWWA) 2023 posebno mesto. U izboru 15 etiketa sa 95 i više poena našla su se vina iz regiona vinarija Erdevik i Nuić.
Po povratku iz rumunskih, čeških, te vinograda Oregona gde su dodatno postavljali instalacije, zamolili smo zarad srpskih vinara, Vukašina Pejovića, ispred Atfield ekipe, da nam da makar kakvu predikciju uspeha predstojeće berbe 2023. No, Vukašin nema magičnu kuglu već samo egzaktne parametre sa Fruške gore, iz Centralne Srbije i Negotinske Krajine koje nam je drage volje ponudio.
Legendarni stihovi punk pesme glase: „Biti poseban, biti samo svoj…“, a u pravo to kao da je maksima vinarije Tri Oraha, dugi niz godina najčuvanije vinske tajne Srbije.
Nije Srbija poznata kao proizvođač, a još manje kao konzument slatkih vina, ali su u toj skromnoj niši pojedini primerci izuzetni. Titulu šampiona 2022. godine ponela je retka sorta generoza u vinu Aliz 2019 vinarije DiBonis.
Leto je najuzbudljivije doba godine i srpski vinari spremili su pregršt izvanrednih vina upravo za takve trenutke. Zavodljiva, lepršava, autentična, ovo su vina koja će vam začiniti letnju trpezu i učini svaki provod još uzbudljivijim.
Ko kaže da duhovi ne postoje? Pa Srđan Draganić je gradeći vinariju Draganić na vrhu sela Lipovac kompletan duh Toskane preneo u Šumadiju.
Udruženje proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla Srem-Fruška gora brojem članova i brzinom rasta danas je na čelu ove grane privrede u Srbiji. U razgovoru sa predsednikom Udruženja Gordanom Bašićem pokušali smo da sagledamo trenutno stanje, plan i ciljeve daljeg razvoja vinarstva na Fruškoj gori.
U regionalnim vinskim okvirima ništa nije tako očigledno kao popularnost istraske malvazije. I dok dobar deo tzv. stručne javnosti smatra da je tajna uspeha malvazije u dobro osmišljenom marketingu, što apsolutno važi i za sva druga popularna vina u svetu, od kalifornijskog kabernea i šardonea, preko novozelandskog sovinjona, pa do preskupih kupaža iz Bordoa, Kjantija, šampanjca, proseka, rizlinga iz doline Mozela i mnogo toga drugog, olako se prelazi činjenica da među istarskim malvazijama ima i te kako uzbudljivih vina kojima je teško odoleti.