Jamie Goode

goodJedan od najznačajnijih vinskih publicista u svetu, uticajni kolumnista londonskog The Sunday Express, bloger, predavač i pisac više nagrađenih knjiga o vinu, dobitnik značajnih svetskih priznanja na polju edukacije i popularizacije vina, te sudija na najuglednijim internacionalnim ocenjivanjima vina, uključujući i International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards u Londonu:

- Bilo mi je pravo zadovoljstvo doći ovamo i probati tolika srpska vina. Kao novinaru, moj je posao da pričam priče. Posebno mi je zadovoljstvo da dođem negde i pišem priče koje nisu ispričane, a mislim da srpska vinska priča još nije dovoljno ispričana u ostatku sveta. Kao novinar, ja sam poput surfera koji pokušava da uhvati pravi talas, a u ovih nekoliko dana učinilo mi se da je ovdašnja vinska industrija pokrenula upravo takav talas na kome bih voleo da surfujem.

Budućnost za srpske vinogradare i vinare je da postanu inteligentni interpetatori srpskog teroara. Francuski ideal je da zemljište diktira vino, a ja mislim da je ljudski faktor jako bitan u stvaranju vina i posao vinara je upravo inteligentna interpretacija onoga što poseduje.

Naravno, postoji dosta različitih interpretacija. Neke su inteligentnije, neke manje, ali treba da gajite sorte koje su jedinstvene i vezane za Srbiju, treba da radite na vinima koja mogu da uspeju samo u Srbiji i da naredne godine treba da bude daleko više vina od srpskih sorti u konkurenciji. Zaista, bila mi je privilegija i veliko uzbuđenje da prisustvujem svemu ovome i ubeđen sam da su sva vina koja su dobila zlatne medalje zaista izuzetna vina!

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 14 novembar 2013 23:06
nazad na vrh