Đurđa Katić

djurdjaTehnolog i dvostruki nacionalni šampion na takmičenju somelijera:

- Ovo je tek teći put da dolazi ozbiljna internacionalna komisija u Srbiju. Prva međunarodna komisija bila je ovde 2004. godine u organizaciji SERSA. Među ocenjivačima je bio Olivier Poussier, najbolji somelijer sveta za 2000. godinu, a posle toga je 2009. u Grand Casinu organiozovan Wine Challenge Cup, gde su bili vodeći predstavnici OIV (Organization International de la Vigne et du Vin).

Ipak, od 2004. godine do danas, kvalitet domaćih vina je enormno napredovao, što se vidi od ocenjivanja do ocenjivanja. U poređenju sa dve prethodne godine, vaša je organizacija sve bolja, a komisija sve ozbiljnija. Imali smo sada i Jamie Goodea, koji je sjajan čovek i profesionalac sa kojim je pravo zadovoljstvo raditi. Zato je ovo za mene bilo fenomenalno iskustvo. Kao i, pretpostavljam, za mnoge koji su se sada prvi put sreli sa sortama poput sile, prokupca i kadarke, koje se gaje samo kod nas, i to sporadično, a dobile su zavidan broj poena.

Jeste, to je ono što je definitivno budućnost vina u svetu, te autohtone sorte i vina koja imaju lilčni identitet i prepoznatljiv kvalitet. Inače, gledajući svakog pojedinačno u žirijum, ovo je zaista bila sjajna ekipa.

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 14 novembar 2013 23:02
nazad na vrh