Pobednici Velikog Blind Testa 2012

Trijumf Zvonka Bogdana

Cuvée No.1 je pobednik

VBT-nagrade-13

Najbolje srpsko vino na tržištu u 2012. godini je Cuvée No.1  2008, Vinarije Zvonko Bogdan. Tako je odlučio jedanaestočlani žiri tokom dvodnevnog ocenjivanja na ovogodišnjem Velikom Blind Testu. Pobednik u kategoriji belih vina je Trijumf Selection 2010 Vinarije Aleksandrović, dok je titulu šampiona među rozeima ponelo takođe vino iz Vinarije Zvonko Bogdan – Rose 2011!

VBT-nagrade-01Mlada subotička Vinarija Zvonko Bogdan i njihov Cuvée No.1  2008 dobitnik je priznanja Grand Prix Vino.rs Velikog Blind Testa 2012 kao najbolje ocenjeno vino u sve tri kategorije koje su posebno bodovane, i kao šampion u kategoriji crvenih vina.

Drugi put uzastopno, kao i na prvom VBT 2011, u nadmetanju belih vina trijumfovala je Vinarija Aleksandrović sa vinom Trijumf Selection, ove godine sa berbom 2010.

U oštroj konkurenciji rozea, onaj sa providnom etiketom i gotovo narandžaste boje - Rosé 2011, Vinarije Zvonko Bogdan, ostavio je najbolji utisak među članovima žirija, dodatno utvrdivši senzacionalan uspeh ove vinarije.

VBT-nagrade-12

U svečanoj sali Zira hotela u Beogradu, u prisustvu predstavnika vinarija, uvaženih gostiju iz sveta kulture, umetnosti, politike i medija, te uz degustaciju pobedničkih i najbolje plasiranih vina, jazz note i u sjajnoj atmosferi, dodeljeni su trofeji i diplome Velikog Blind testa najboljih srpskih vina 2012. 

VBT-nagrade-11

- Ovo je izuzetno vredno priznanje za nas. Renome Vino.rs i spisak osoba koje su bile u žiriju VBT 2012 daje posebnu važnost ovoj nagradi – izjavio je Zlatko Živanić, direktor Vinarije Zvonko Bogdan. – Nagrada je potvrdila da nije slučajnost što više u Srbiji ne postoji kvalitetan restoran bez barem jednog našeg vina, a sve to postignuto je u svega nekoliko godina! Vaše priznanje, kao i sva druga koja smo u svetu dobili ove godine za naša vina, dokaz su da se kvalitet uvek prepozna. Zato, hvala vam još jednom i iskoristio bih priliku da poželim srećnu 2013. godinu i da svima bude uspešna, kao nama ova!

Top 10 najbolje ocenjenih vina

1. Cuvée No.1  2008, Vinarija Zvonko Bogdan........................89,37 
2. Mammoth 2007, Vinarija Milijan Jelić.................................88,00 
3. Crveni zapis 2009, Podrum Janko......................................87,75 
4. Cabernet Sauvignon Rsv 2009, Podrum Radovanović...........87,62
5. Trijumf Selekcija 2010, Vinarija Aleksandrović....................86,87 
6. Rodoslov 2006, Vinarija Aleksandrović...............................86,75 
7-8. Merlot Selection 2008, Podrum Do kraja sveta.................86,62 
7-8. Tamjanika 2009, Vinska kuća Minić................................86,62 
9. Grand Cur Belo 2010, Gazdinstvo Cilić..............................86,37 
10. Cuvée Život teče  2010, Vinarija Zvonko Bogdan..............86,12 

VBT-nagrade-16

Samo dva dana pre završetka VBT 2012, urednik Vino.rs na degustaciji vina vinarije Castello Di Ama, primetio je naglas za Chianti Classico DOCG 2007 da podseća na vina Vinarije Zvonka Bogdan.

- Malo preteruješ, suviše daješ na značaju Zvonku, ipak je ovaj kjanti dobio 93 poena na najprestižnijem vinskom žiriranju – reče prisutni vinski stručnjak.

Ne znam šta da mislim! Posle pobede Zvonkovog Cuveea No.1 na Velikom Blind Testu 2012, možda i nisam preterao. U svakom slučaju, ako je trenutno najbolje srpsko vino slično jednom od boljih italijanskih i ako se dobar rad nastavi, eto nama „konja za trku“ na najvećoj sceni u narednih par godina. A čini se da kajase zasada suvereno drži Zvonko Bogdan.

VBT-nagrade-07

Božidar Aleksandrović, čiji je Trijumf Selection po drugi put pobedio na Velikom Blind Testu, nije krio zadovoljstvo.

- Nagrada mi apsolutno znači mnogo, pogotovo što se to događa uzastopno već drugu godinu za redom. Ako se jedno isto vino Vinarije Aleksandrović dva puta proglasi za najbolje, onda je u pitanju prepoznavanje jednog stila koji mi pokušavamo da izgradimo i negujemo. Jer, da bi danas uspeli na jednom tržištu i bili prepoznatljivi, naša vina jednostavno moraju imati određeni karakter. Moraju da imaju ime i prezime, odnosno da budu zaštićena etiketom.Nadam se da smo uspeli, čim su ocenjivači to prepoznali. Takođe, imam i sugestiju: Blajnd test podrazumeva visoko znanje i odgovornosti ocenjivača, pošto u vinskom biznisu imate ljude koji su uložili puno znanja i energije i svakako žele da se merodavno ocenjuje njihov rad.  Zato predlažem da uvek težite tome da kvalitet ocenjivača bude iznad kvaliteta samih vina. Jedino tako možemo da napredujemo – izjavio je prvi čovek Vinarije Aleksandrović.

VBT-nagrade-02

Kakav god žiri sastavili, kakve god ocene taj žiri doneo, najgora strana ovakvog odmeravanja snaga na vinskom tržištu je neprijatan osećaj da neće svi biti zadovoljni postignutim rezultatom. I to je tako – pretendenata za nazive najboljih po kategorijama uvek je mnogo, a ove godine sasvim sigurno i više nego lane. Nema šta, konkurencija u vrhu srpskog kvalitetnog vinarstva se zaoštrava, o čemu upravo svedoče i rezultati VBT 2012. Jer, među prvih deset rangiranih etiketa čak osam su iz različitih vinarija! To znači da više ne figuriraju samo pojedine vinarije, koje su u prethodnoj deceniji odskakale od ostalih.

Istina je slepa!

Da li mislite da sommelieri i vinski poznavaoci mogu da varaju i na blajnd testu sa sigurnošću prepoznaju vina koja preferiraju ili protežiraju, pa im samim tim daju i bolje ocene?
„Ni vinari u 90% slučajeva ne mogu da prepoznaju sopstveno vino – tvrde članovi našeg žirija!
I to je činjenica.

VBT-nagrade-15

Istina, kada se gledaju ocene, nije dodeljeno nijedno veliko zlato. Ali se čak šest, među prvih deset „zlatnih“ etiketa nalazi u rasponu od svega sedam desetih delova boda! I ne samo to, nego razlika između vicešampiona i desetog na listi je svega 1,88 poena, što ukazuje na izjednačenost najboljih domaćih vina i veoma olakšava put konzumentu pri otkrivanju pravog kvaliteta.

Takođe, identični rezultati u stoti deo decimale (Mammoth 2007 Pinot Noir), te većina približnih vrednosti u poređenju istih vina sa prethodno održanim VBT 2011, samo potvrđuje kvalitet i fokusiranost žirija koji je vina ocenjivao.

Nagrada još vrednija

Thomas Seeger, tvorac vina Cuvee No.1:
- Uzimajući u obzir iskustvo zaposlenih u vinariji, kao i tehnologiju, koju nema niko u Vašoj zemlji, moja ideja je bila da vina šaljemo na ocenjivanje samo na 5 najvećih sajmova na svetu, a da domaća takmičenja prepustimo manjim srpskim vinarijama. Ove godine na takmičenjima smo osvojili 2 zlatne, 7 srebrnih i desetak bronzanih medalja, ali uvek najviše prijaju nagrade iz svoje kuće.  Koliko sam čuo, žiri su činili najveći poznavaoci vina u Srbiji i ta činjenica ovu nagradu čini još vrednijom. Ja jedino još mogu da vam obećam da ćete i u budućnosti uživati u našim vinima.

VBT-nagrade-08

Ne bežimo od činjenice da je na prethodnom blajnd testu bilo šest vina bolje ocenjenih od ovogodišnjeg vicešampiona i da je prema tom pokazatelju ukupni kvalitet vina na ovom ocenjivanju nešto niži, ali sa druge strane, ujednačenost kvaliteta može bitidaleko značajniji faktor kada se vina nađu na pijaci.

VBT-nagrade-09

U tom smislu, izuzetno raduje saznanje da vino sa Oplenca, Trijumf Selection Vinarije Aleksandrović već drugu godinu za redom suvereno vlada na sceni belih vina. Kontinuitet kvalitetnog rada je ono što je nedostajalo srpskom vinarstvu. To će potvrditi svaki inostrani kupac i na toj činjenici baziraće svoju odluku da kupi slabije, manje interesatno, ali kontinuirano i garantovano očekivano vino iz, recimo, Italije, Španije ili latinoameričkih zemalja.

Sve u svemu, ostvareni rezultat je značajan pomak i uspeh, ne samo pobedničke vinarije iz Subotice, već i čitavog jednog novog pokreta vinara i vina koji ukazuje da je vinarstvo trenutno možda jedina privredna grana u usponu u Srbiji.

I još...

Identitet etiketa i redosled služenja vina ostao je tokom blajnd testa u potpunoj tajnosti za članove žirija sve do završetka glasanja.
Zvanični rezulltati čuvani su u tajnosti, s tim što smo nagrađene vinarije lično obavestili po sabiranju rezultata.
Pregledana su ukupno 572 sudijska listića, sa po 10 kolona na svakom, sabrano je  više od 5.500 pojedinačnih ocena! A onda proverano više puta!
Tačno nedelju dana trajala je neprekidna borba sa onima koji bi da saznaju rezultate pre drugih.

VBT-nagrade-14Naravno, kao i uvek u ovakvim situacijama biće onih koji će postavljati pitanja zbog čega baš ova vina, zašto ne ona... Istina je da na srpskoj vinskoj sceni ima barem još ovoliko etiketa koje bi na nekom paralelnom žiriranju takođe dobile dobre ocene. Ali, mi smo negde morali da „podvučemo vrtu“, jer ukupan spisak vina predloženih za VBT 2012 na osnovu glasova čitalaca Vino.rs i anketiranih stručnjaka prelazio je 300!

VBT-nagrade-17

Zašto smo presekli spisak na 52?

Jednostavno zato što smo za toliko vina bili sigurni da će žiri moći kvalitetno da oceni tokom dva dana, koliko smo imali na raspolaganju, i zato što je prošle godine spisak od 50-ak najboljih srpskih vina na tržištu bio nekako – taman. Možda dogodine doista treba spisak učesnika proširiti...

U svakom slučaju, ovaj Veliki Blind Test rezultat je našeg zajedničkog rada, te vas pozivamo da i rezultate primite kao maksimalno objektivne i zajedno zaplješćemo pobednicima, ali i svima koji ulažu u budućnost srpskog vinarstva.

Samo zajedno možemo biti bolji.

Do sledećeg ocenjivanja, vaše Vino.rs.

Rezultati

CRVENA VINA TOP 10
1.    Vinarija Zvonko Bogdan – Cuvee no. 1 2008
2.    Milijan Jelić – Mammoth 2007
3.    Podrum Janko – Crveni zapis 2009
4.    Mali podrum Radovanović – Cabernet Sauvignon Reserve 2009
5.    Podrum Aleksandrović – Rodoslov 2006
6.    Do kraja sveta – Merlot Selecton 2008
7.    Vinarija Zvonko Bogdan – Cuvee Život teče 2010
8.    Kraljev podrum Oplenac – Suveren 2010
9.    Belo brdo – Alma Mons 2010
10.  Vinarija Matalj – Kremen 2011

BELA VINA TOP 10
1.    Podrum Aleksandrović – Trijumf selekcija 2010
2.    Minić – Tamjanika 2009
3.    Cilić – Grand Cur 2010
4.    Podrum Aleksandrović – Trijumf barrique 2009
5.    Vinarija Jelić – Morava 2011
6.    Vinum – Sauvignon Blanc 2011
7.    Bononia – Chardonnay 2011
8.    Vinum – Zlatni italijanski rizling 2011
9.    Belo brdo – Sauvignon Blanc 2011
10.  Mali podrum Radovanović – Chardonnay selekcija 2010

ROZE VINA TOP 3
1.    Vinarija Zvonko Bogdan – Roze 2011
2.    Stemina – Minna 2010
3.    Temet – Roze 2011 / Vinarija Matalj – Dušica 2011

 

Žiri

01) Igor Luković, glavni i odgovorni urednik magazina Wine & Fine, predsednik UO SERSA i predsednik Udruženja somelijea Vojvodine, vinski kritičar, degustator (predsednik žirija VBT 2012)
02) Miroslav Radojčin, predsednik SERSA
03) Minja Petrović, prvi somelijer Srbije
04) Đurđa Katić, potpredsednik SERSA, urednik nekoliko vinskih kolumni, ocenjivač zvaničnih državnih laboratorija
05) Stevan Rajta, somelijer
06) Saša Vukašinović, viši stručni saradnik u kontrolnoj organizaciji  Jugoinspekt Beograd
07) Nenad Lukić, somelijer restoran Žabar
08) Dušan Jelić, social-media menadžer agencije Wines of Balkans
09) Oleg Jejina, System Wine Trade, uvoznik vina;
10) Darko Živkoski, somelijer restorana Piccolo u hotelu Zira
11) Mićo Uzelac, vlasnik Srpske kuće vina

Poslednji put izmenjenosreda, 14 oktobar 2015 10:55
nazad na vrh

Srodni tekstovi