Probus pokorio Belje

  • Objavljeno u Vesti
Probus pokorio Belje

Crveno vino Probus, istoimene sorte proizvođača Milanovića iz Surduka, pre samo nekoliko dana osvojio je laskavu titulu pobednika u kategoriji crvenih vina na ocenjivanju u jednoj od najvećih hrvatskih vinarija, u Kneževim vinogradima u Belju.

Pred izuzetno stručnim žirijem, probus se uhvatio u koštac sa vinima i sortama koje su prethodnih godina proglašavane za najbolje u regionu. Ova vest koja nigde nije objavljena, zanimljiva je iz više uglova: Vinarija Milanović je zbog zahteva usklađivanja sa evropskim standardima upravo promenila ime, i reč je zapravo o nekadašnjoj Vinariji Rittium koja proizvodi vina od sorti stvorenih u domaćim naučnim laboratorijama. Da ove sorte imaju veliki potencijal, dokaz je ocenjivanje vojvođanskih vina pre mesec dana u Krčedinu, na kome je Probus takođe bio najbolje ocenjeno crveno vino i time ponovio uspeh italijanskog rizlinga od prošle sezone u konkurenciji belih vina, dok su se Sila i Neoplanta ovog puta posrebrile.

- Probus je i u Baranji i u Krčedinu jednostavno pobedio kaberne sovinjon i ostale poznatije sorte, a što je još važnije, vinsku predrasudu da sorta proizvedena u Srbiji može biti bolja od neke internacionalne, izjavio je Dejan Milanović, vlasnik vinarije za Vino.rs.

Konkretno, u Belju je Probus ocenjen sa 88 poena, dok su čuvena i vrhunska vina Vinarije Belje, Cabernet Sauvignon i Cabernet Sauvignon/Merlot osvojila po 86 poena!

nazad na vrh