Vinexpo 2013 u Bordou

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

bordeaux-wine-Od 16. do 20. juna u Parc des Expositions u Bordou, po 17. put se održava jedan od najznačajnijih sajmova vina u svetu – Vinexpo 2013. Očekuje su rekordnih 50.000 posetilaca, a na sajmu je prisutno 2.400 izlagača iz 45 država!

Francuski ministar poljoprivrede Stéphane Le Foll otvorio je zvanično u nedelju, 16. juna, Vinexpo 2013, grandioznu vinsku (i alkoholnu) manifestaciju koja se poslednje decenije svake dve godine naizmenično održava u Bordou i na Dalekom istoku. Inauguration-officiel-de-Vinexpo-2013

Uz sve stare igrače na svetkoj pijaci, poput domaćina Francuske, zatim Španije, Argentine, Čilea, Nemačke, Portugalije, Italije i SAD, s velikim ambicijama su na Vinexpo ove godine došli Bugarska, Meksiko, Tunis i Urugvaj,  očekujući da zauzmu značajnije mesto na vinskoj mapi sveta.

- Prisustvo novih država, poput Kine i Meksika, te povećano interesovanje kupaca, naročito iz Nigerije i Indije, učinili su da je Vinexpo ove godine dobio međunarodni karakter više nego ikada do sada – izjavio je na otvaranju izvršni direktor manifestacije Robert Beynat, naglasivši da čak 40% ovogodišnjih izlagača dolazi izvan Francuske.

Vinexpo-2013_GVinexpo je bio mamac i za mnoge ovdašnje ljubitelje vina, profesionalce i trgovce, koji su se zaputili put Francuske upravo zbog toga. Ali, Vinexpo nije samo predstava vinskog znanja i moći. On je ujedno i putokaz kojim će se pravcem kretati interesovanje najvećih export-import kompanija, što zatim odlučuje sudbinu čitavih vinskih regija.

Inače, sajam je osnovan 1981. godine zalaganjem Trgovačke i privredne komore Bordoa, a te prve godine okupio je 524 izlagača iz 21 zemlje i oko 11.000 posetilaca.

Djurdja-Katic-winexpoProšle godine Vinexpo 2012 u Hong Kongu posetilo je gotovo 16.000 ljudi, a bila si izložena vina iz 24 zemlje, što je proglašeno vrhunskim uspehom i dalo novi polet organizatorima da 2014. godine ponovo pozovu vinare u Hong Kong.

Medju posetiocima je i naša
Vinska dama Đurđa Katić

 

Ove godine, uz osvrt na tekilu i sake, koje favorizuju američka i istočnoazijska industrija, pored tradicionalno zanimljivih predavanja o istorijskim aspektima i vezama vina i ljudskog roda, te internaionalne skupštine somelijera (samo za ASI članove), dosta je prostora ostavljeno nacionalnim vinskim industrijama. Italija je tu zakupila poveliki deo programskog kolača, Portugalija takođe, a degustacije i happy hour rieslinga su na svakom koraku.

vinexpo-2013Organska vina i organska proizvodnja, kao i proizvodnja vina u Nacionalnim parkovima, takođe su našli vidno mesto između brojnih regionalnih i sortnih degustacija. Roze vina, kao svetski trend, ali i tema „Kako će izgledati kinesko vinsko tržište do 2020. godine”, samo su neke od teme u žiži interesovanja, ali nama je pažnju privukao i jedan izuzetno pikantan naslov: „12 žena preporučuje 12 prestižnih vina iz 12 Bordo apelacija”!

Tome je teško odoleti, a kako će se sve završiti, videćemo… 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama