Srpska vinska bajka

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

Miki-Jurasevic-02Miroslav Miki Jurišić glavni je somelijer trenutno najzanimljivije gastronomske odrednice Novog Sada, restorana Wine & Deli. S obzirom da na vinskoj karti imaju preko 300 etiketa, interesovalo nas je do koje mere je priča o usponu srpskih vina prepoznata i među gostima restorana, ili se tu i dalje držimo starih proverenih (komšijskih) vrednosti – od Vardara do Triglava?

Jedan od najcenjenijih somelijera u Srbji danas, Miroslav Miki Jurišić je bez mnogo dileme i jedan od najomiljenijih, poznavalac vina i vinskih prilika koji ume gostu da približi sadržaj svake vinske flaše. U tome mu dobro dođe gotovo dve decenije iskustva u ugostiteljstvu, gde je kroz praksu spoznao sve tajne kafane.

Miki-Jurasevic

 

Sve je više naših vina o kojima možete s ponosom da pričate, o jednoj divnoj tamjanici, prokupcu, kadarki, bagrini…

 

Od decembra 2012. godine Jurišić je glavni somelijer trenutno najintrigantnijeg novosadskog restorana Wine & Deli. Zato nas je posebno zanimalo da od ovog vrsnog poznavaoca domaćih vinskih & gastronomskih prilika čujemo da li aktuelni uspon domaćih vina prati i pojačano interesovanje publike za srpskim vinima u restoranu. Ili se i dalje držimo starih proverenih (komšijskih) vrednosti – od Vardara do Triglava? 

- Definitivno je stupila na scenu neka nova svest o srpskim vinima, našim autohtonim sortama, specifičnom ukusu podneblja. Interesovanje publike je sve očiglednije – priča Jurišić, koji je do nedavno radio kao glavni somelijer u još jednoj novosadskoj gastronomskoj instituciji, restoranu Zak. – Meni je pokazatelj to da, kada priđem stolu i spomenem prokupac ili tamjaniku stranim gostima, vidim da su nešto već čuli o tim vinima, žele da ih probaju… A koliko juče sve to im je bila totalna nepoznanica i po pravilu bi naručivali kaberne, šardone ili neku od poznatih internacionalnih sorti.

U tom prvom susretu sa nepoznatim vinom, najvažnija je priča koja bi gosta trebalo da zaintrigira. Jurišić akcenat stavlja na spajanju lokalne kuhinje i lokalnog teroara. Jer, kaže, srpska vina mogu danas da popune čitav dijapazon kuhinje, od predjela do dezerta. Poseban adut u tome su sve kvalitetnija vina od autohtonih sorti, potpuno ili nedovoljno poznatih u inostranstvu.

Miki-Jurasevic-01
- Recimo, ove godine imamo fenomenalan prokupac, prošle je to bila tamjanika. Svaka berba donosi nešto novo. Uz to, srpska vina su generalno iz godine u godinu bolja, ima tu i ozbiljnih kabernea, šardonea, zanimljivih pinoa, onda italijanski rizling kao tipično vino ovog fruškogorskog regiona… Sve u svemu, ovdašnja vina počinju da dobijaju ozbiljan volumen, lepu priču i teroara odakle dolaze i ozbiljnu publiku. Veliki je pomak napravljen sa prokupcem, imamo i neke fantastične rezultate sa smederevkom, da ne spominjem koliko se lepo tamjanika iskristalisala. Sve je više takvih naših vina o kojima možete s ponosom da pričate, o jednoj divnoj tamjanici, prokupcu, kadarki, bagrini…

A kada prođe prva priča koja može da nalikuje i na nekakvu srpsku vinsku bajku koja će zaintrigirati gosta, sledi reakcija!

- Kada stranci prvi put pomirišu tamjaniku, u večini slučajeva očekuju zbog muskatnog tona da će dobiti poluslatko ili polusuvo vino, a onda se iznenade kada u čaši otkriju suvo vino lepih kiselina, koje ih nadahne. To neće dobiti u Italiji, Španiji ili Nemačkoj, već ovde. Zato sam iz sve snage za to da podignemo na veći stepen svest o našim autohtonim sortama, o našem vinarstvu. Jer, da budemo iskreni, Francuz će piti šardone zato što je to njegovo vino, Italijan sebično čuva sanđoveze i kjanti, a mi treba da čuvamo i negujemo to naše što imamo. I onda će nam se tako i vratiti. Jedino tako možemo da uspemo.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama