Najveće vinske zablude

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

vine-mistakes-5Začudili bi se koliko ih je kad bi samo nabrojali sve moguće vinske zablude, bilo da je reč o njuškanju, grgoljanju, čuvanju vina ili uživanju u njemu. Evo nekoliko najevidentnijih koje se lako daju prevazići.

„Zablude sam evo prestao da brojim...” - pevalo je svojevremeno „Bijelo dugme”. To je stav koji vinopije najčešće primenjuju posle brojnih učenja na sopstvenim ali i tuđim greškama.

Pa, koje su to najčešće enološke zablude?

vine-mistakes3Probna zabluda - „Stručnjak”
Ova zabluda je izraz arogancije onoga koji misli da mnogo toga zna o vinu. Na pitanje prilikom degustiranja šta mislite o ovome?, „stručnjak” će se rado poštapati duhovitom pošalicom koja ne otkriva ni atom njegovog vinskog umeća, a glasi: „Meni ima ukus na vino”. Zaista, u čaši je proizvod fermentisanog grožđanog soka od koga se eventualno možete napiti. Tu dileme nema, ali kad je znanje „stručnjaka” u pitanju, sve oči za stolom se lagano i preteće okreću u njegovom pravcu.

Wine-CorksPrva zabluda - pampur
Sommelier pruža tek izvađeni čep iz flaše. Osoba za stolom, zadužena za naručivanje vina, uzima ga i miriše. Stop! Pa njuškanje i proveravanje čepa da vino nije ciknulo nije bio razlog zbog koga je pampur ponuđen na uvid. Ovaj postupak vodi poreklo od pre mnogo decenija kad je postojao običaj da se u buteljke sa skupim etiketama ulije daleko jeftinije vino. To malo podseća na ono što se danas događa u Kini, i ne samo u Kini. Znači, u to vreme je bilo lako nabaviti skupu etiketu, ali takvo pakovanje obično nije imalo i kvalitetan i skup čep pošto su se elitne vinarije trudile da kvalitet ide u „paru”. Uostalom, šta imate od mirisanja čepa? Neka vam sommelier sipa vino u čašu, sačekajte par sekundi i probajte. Slika je daleko oštrija nego na čepu.

Druga zabluda - mućkanjewomen_with_wine_glass
Snažno mućkanje, protresanje vina da se vrti po zidovima čaše, gotovo da je sinonim dobrog poznavanja istog. Svaka degustacija u pojedinim trenucima liči na radnju sa mašinama za pranje veša uključenim na centrifugu. To vrćkanje vina zaista ima uticaja na oslobađanje aroma pošto se vrši ubrzana aerizacija, ali se tečnost istovremeno i zagreva te brže isparava. Vinski nos jeste bitan deo iskustva uživanja u vinu, ali za sve ono što u najavama čitate, one divne opise šumskog voća, džema od šljiva, duvana, kože, zemlje, asfalta pa i pepela, zaslužno je vaše nepce. Koje od vrtenja vina u čaši nema ni mrvicu koristi. Uostalom, malo je onih koji će svojim nepcem zaista osetiti sve nabrojane vinske epitete, jer ima osetljivijih i manje osetljivijih palata. Svakako.

Treća zabluda - druga šansa
Postoji mišljenje da nakon transporta, pri kome se tečnost mućka u flaši, vino mora da odmori, odstoji ili odleži pre otvaranja i upotrebe. Ovaj fenomen koji se naziva i „putni šok” nekako se poklapa sa tvrdnjom da nedavno flaširana vina takođe zahtevaju „letovanje ili zimovanje". Odmor u svakom slučaju. I zaista, ovo nije zabluda. Ukoliko ste posećivali vinarije, ili nakon tih poseta, po povratku vadili vino iz gepeka i momentalno ga ulivali u čaše, primetili ste da ono što ste probali u podrumu gotovo nimalo ne liči na ono što ste pazarili. Bes na vinara je neopravdan. Nije vam ništa podvalio. Jednostavno, „putni” ili „punilački” šok pošteno protrese vince, ono se odbrambenim refleksom nekako zgrči, utegne, postane odjednom dosadno, mutavo, nepitko. Nezanimljivo. I zato ga pustite da odahne, najbolje par dana, da se sabere. Ali, zato jedna velika zabluda postoji. Koliko vam se puta desilo da uz najveći oprez i koncentraciju probate neko vino i donesete valjan, opravdan, objektivan sud o njemu kao o slabom, lošem, neizbalansiranom vinu sa neprijatnim kiselinama. Ili neinteresantnom. A onda razmislite: Da li je čaša bila odgovarajuća? Da nije temperatura bila viša ili niža? Da li ste bili raspoloženi za vino ili ste pre toga mrsili masnu prasetinu i sanjali o ledenoj čaši piva? Da vas nije neko zamajavao? Da nije vino upravo doneseno iz nekog gepeka ili pre nekoliko sati flaširano?

Razmislite o tome. I dajte mu drugu šansu. Neki put će vas vino u drugom krugu prijatno iznenaditi. Pa i pošteno posramiti.

Evo, dali smo vam nekoliko primera vinskih zabluda kojih ima na stotine. Ukoliko imate neku specifičnu, slobodno dopunite tekst...

Više iz ove kategorije « Šta je doneo Beowine 2013 Pink Day »
nazad na vrh

Online prodvnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama