Lazarevac, Dan posle

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

podrum-Janko-do-poslednje-kČetvrti festival vina u Lazarevcu održan pod sloganom „Vreme je za vino, pijmo domaće”, imao je nekoliko pozitivnih i jednu, možda teško primetnu, negativnu konotaciju.

Pozitivno:

- Bio je to možda najmasovniji i najposećeniji izlazak srpskih vinara na jednu zajedničku manifestaciju. Tačno 48 vinarija i podruma ponudilo je svoje proizvode na uvid šire javnosti.

- Između 700 i 1.000 posetilaca obišlo je ponudu u staroj hali. Reći će te: 20 posetilaca na jednog vinara, pa i nije nešto. Ali, statistika je uzeta prema broju iznajmljenih čaša i kaucija, a mi smo se uverili da je veliki broj gostiju doneo sopstveni pribor za „jelo”.

vitezi- Manifestaciju su zajedno otvorili ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić. Gospodin iz zemlje izlazećeg Sunca je potvrdio da su vina dobra i da bi ih Japanci rado pili, a da će ih on lično sva isprobati. Opet, gospodin Antić je priznao da je i sam malo vinar. Da ima nešto zemlje pod lozom i da će se svojski potruditi za dalji razvoj vinarstva makar u ataru Beograda jer je vinarstvo i vinogradarstvo jedan od mogućih aduta ove države u narednom periodu.

- Beogradski vinski viteški red Singidunum je pod svoje okrilje primio rokera Boru Čorbu, ali je kao dama vina inaugurisana i novinarka dnevnog lista Danas, Katarina Živanović. Ovaj vinski red je jedan od najmlađih, osnovan je na Svetog Trifuna 2010. godine i time postao peti po starosti u Srbiji. Priča se da im uskoro predstoji velika reorganizacija, pa ko zna, možda Bora dostigne i stepen „velikog majstora”. Naravno, ako se dobro pokaže.

Negativno:

Dolazeći u Lazarevac, na centralnoj gradskoj ulici smo napravili malu anketu među starijim tinejdžerima. Jedan od pet je znao da se ova manifestacija održava u Lazarevcu, a tek svaki deseti je umeo da nas uputi i gde se održava. Možda omladina nije prava publika za vinske manifestacije, ali podmladak je osovina svake starosti. I mudrosti. Pa sledi topla preporuka organizatorima: edukujte, prvenstveno u svom dvorištu. Do sledeće, još masovnije manifestacije.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama