Najbolje vino na Balkanu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

web-galina-neforou

Vinski festivali i takmičenja niču kao pečurke posle kiše što je dokaz očigledne ekspanzije interesovanja za ovaj vid kulture, ne samo u Srbiji već i u regionu. Očekivanja su velika, a uspeh i nadanja lakše će se proceniti u oštroj međunarodnoj konkurenciji. Prvi veliki izazov tog tipa u ovom delu Evrope mogao bi se dogoditi već polovinom juna kada bude startovao internacionalni vinski trofej Balkana u Sofiji.

Galina Neforou (na slici) upravni je direktor prvog izdanja takmičarskog festivala vina Balkan International Wine Competition (BIWC), koji će se od 14. do 17. juna održati u Sofiji. Pored izložbe i ocenjivanja uzoraka iz oko 1.500 regionalnih vinarija, održaće se brojni master klasovi a vodiće ih svetski stručnjaci sa titulom Masters of Wine (MW). Brojni drugi hepeninzi biće posvećeni svakoj od zemalja regiona i njihovim najboljim vinima i vinarijama. Prva dva dana su isključivo takmičarskog karaktera dok su preostala dva namenjena sajmu vina i posetiocima, ljubiteljima, trgovcima, novinarima, blogerima iz Bugarske ali i čitavog sveta. Prvenstveno takmičarska, ova manifestacija ipak očekuje preko pet hiljada posetilaca.

sofia- Naši osnovni ciljevi su da provišemo celu regiju na svetskom tržištu - tvrdi Galina Neforou. Kvalitet vina Balkana je zadivljujući, što se posebno dokazalo u poslednjih deset godina. Veliki je broj i šarolikost sorti u svakoj od zemalja, a ljudi su se pomalo umorili pijući isključivo internacionalne sorte. Pa zašto im onda ne bi omogućili da probaju nešto novo, dobro i pre svega originalno. Lično, nikad nisam probala sorte kao što su prokupac, tamjanika, frankovka koje su u suštini zaista velika vina. Ulazeći u ovaj projekat nisam imala predstavu da je Balkan na petom mestu u svetskoj hijerarhiji vina što je gotovo neverovatno i da niko to ne primećuje!

 Koliko je za vas veliki Balkan u vinskom smislu?
- To je jedanaest zemalja i očekujemo oko 1.500 vinarija
Koji vam je bio najveći problem pri organizaciji?
- Osnovati i pokrenuti ovakvu manifestaciju zahteva veliko ulaganje i mnogo napora. Neke zemlje poput Hrvatske i Slovenije koje se ne osećaju dovoljno "balkanski" nisu odmah pozitivno reagovale. Ali mi želimo da pričamo na pozitivan način, kako Balkan nije ono loše, već naprotiv, da Balkan i vina idu izvanredno ruku pod ruku, i da je to jedinstvena prilika za promociju čitavog regiona.

 

Visok kvalitet i gotovo potpuna nepoznanica u vinskom svetu odjednom?
- Apsolutno! Posle Francuske, Italije, Španije, USA dolazi - Balkan. Kad se rodila ideja o balkanskom takmičenju vina, javila se potreba da ocenjivanje bude objektivno i na najvišem nivou. Zato sam krenula od najboljih, odabrala četiri čoveka sa titulom Masters of Wine. Predsednik komisije je Grk Konstantinos Lazarakis, jedini MW na Balkanu i Istočnoj Evropi. Sveukupno, sudije će biti 22 vrhunska vinska profesionalca, uključujući po jednog iz svake od zemalja regiona, ali i sa različitih vinskih tržišta od kojih su sva zanimljiva regionalnim proizvođačima.

rajta-sRajta ocenjuje vrh Balkana
Pored predsednika komisije MW Konstantinosa Lazarakisa (Grčka), i Stevana Rajte, predstavnika Srbije, o najboljim vinima odlučivaće: MW Caroline Gilby (GB), MW Christy Canterbury (USA), MW Paul Liversedge (Švajc.), Jaime Araujo (USA), JanHolmström (Swe), Vladimir Tsapelik (Rus), Isa Bal (Tur), Markus Stolz (Nem), Alessandro Griccioli (Ita) i predstavnici zemalja iz regiona.

 

 

Popust na registraciji!

Ukoliko se za BIWC Sofia prijavite na adresi Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 10. maja 2012. godine, možete uštedeti na dva načina: 100 evra na registraciji učešća kao izlagača (puna cena 450 evra) ali i 10 evra za učestvovanje u ocenjivanju (puna cena 60 evra). Krajnji rok za prijave je 31. maj 2012. godine, a dostavlja se šest boca po etiketi za takmičarski deo. Dodela Velikog Trofeja BIWC, ostalih trofeja i nagrada održaće se na svečanoj ceremoniji i gala večeri u Grand hotelu Sofia 16. juna u 20:30 časova.

nazad na vrh

Srodni tekstovi