Za koju vinsku manifestaciju vinari kažu da je najbolja!

  • Objavljeno u Vesti
Po ukusu publike i vinara, Wine Garden Po ukusu publike i vinara, Wine Garden

Vinski festivali, ovakvi i onakvi, preplavili su Srbiji poslednjih godina. Iako su mnogi očekivali da će njihov broj nekako sam da se redukuje, da će konkurencija učiniti svoje, to se ne dešava. Barem ne za sada.

Postavlja se logično pitanje koliko će još vinari moći to da prate i koliko uopšte ima publike spremne da sve to obilazi? Podaci pokazuju kako je veliki broj vinarija krenuo da pravi strožu selekciju manifestacija na kojima će predstaviti svoja vina. Na sve strane niti može da se stigne, niti ima previše smisla. A sve to poprilično i košta.

Napravili smo zato anketu i pitali 147 vinara i predstavnika vinarija: Koja je po vama najbolja vinska manifestacija u Srbiji i zašto?

Evo šta su odgovori pokazali!

Na vrhu najcenjenijih našle su se ubedljivo dve manifestacije – Wine Garden u Botaničkoj bašti u Beogradu i Wine Vision by Open Balkan takođe u Beogradu, obe veoma mlade po stažu, Wine Garden je do sada imao šest izdanja, a Wine Vision tek dva.

Wine Vision by Open Balkan 2022
Veličina je bitna, Wine Vision by Open Balkan

 Inače, Wine Garden je u većini odgovora apostrofiran kao najlepša manifestacija koja uz to privlači i sasvim drugačiju publiku od one koja obilazi druge vinske festivale. Naime, to je jedina manifestacija koja u velikom broju okuplja direktne kupce i ljubitelje vina koji su tu došli da se lepo provedu (čak na pet punktova dešavaju se koncerti različitog žanra) i usput otkriju neka nova vina. S druge strane, Wine Vision, ambiciozni državni projekat, izdvojio se kao najveći po broju izlagača i najbolji za sklapanje poslova.

Na trećem mestu našla se još jedna relativno mlada manifestacija Grand Tasting u beogradskom hotelu Metropol Palace koja je praktično od starta 2019. godine stekla reputaciju najprestižnijeg vinskog okupljanja, nešto poput regionalne vinske lige šampiona na kojoj 50 izabranih vinarija s prostora ex YU predstavlja svoja najbolja vina. Vinari su u ovom slučaju istakli da je to manifestacija koja okuplja najedukovaniju vinsku publiku, te da je to pravo mesto za odmeravanje „mišića“ među najboljima.

Slede dve manifestacije izvan Beograda – Vinski park u Sremskoj Mitrovici, koncepta sličnog Wine Gardenu s tim da je u Mitrovici ulaz besplatan i prateći program znatno manji, te Interfest u Novom Sadu gde je ulaz takođe besplatan.

GT 24 (373)
Najbolja publika, Grand Tasting

Od ostalih vinskih manifestacija u Srbiji koje su vinari najčešće izdvajali nalaze se još Wine Jam, čiji koncept nepretencioznih, malih pop-up urbanih vinskih zabava na različitim mestima u Beogradu drži pažnju već 15-ak godina, zatim Regionala u Hotelu Metropol Palace Belgrade, jedinstveni salon vina od lokalnih i autohtonih sorti regiona, i Terroirs koji ima fokus na autentičnim vinima regiona.

Pojedine vinarije dale su u ovoj anketi prednost lokalnim manifestacijama, kao što je Festival šumadijskih vina u Topoli, a tek tu i tamo po jedan ili dva glasa dobile su manifestacije WineMart, Dani prokupca, Festival grašca, Salon vina Kragujevac... I to je praktično to što su vinari iz Srbije naveli kao najbolje od više desetina vinskih manifestacija koje se svake godine organizuju!

Konačno, valja primetiti da u ovoj anketi ni jedanput nije pomenut Beogradski salon vina u hotelu Hyatt, do pre desetak godina bez dileme najpopularniji vinski događaj u Srbiji, kao ni Wine Style salon vina, obe manifestacije s dugom tradicijom.

Nema šta, vremena se menjaju. S razvojem srpske vinske scene došlo je i do prestrojavanja vinskih manifestacija gde je koncept po principu „daj što više“ ustuknuo pred manifestacijama koje se fokusiraju ili na određenu publiku ili određene sorte i stilove vina.

Manifestacije koje su dobile 10 ili više glasova

1. Wine Garden (63)
2. Wine Vision by Open Balkan (57)
3. Grand Tasting (28)
4. Vinski park (14)
5. Interfest (14)
6. Wine Jam (12)
7. Regionala (11)
8. Terroirs (10)

* Pojedine vinarije su izdvojile više od jedne manifestacije

nazad na vrh