Prvi nastup Udruženja organskih vinara Srbije

  • Objavljeno u Vesti
Prvi nastup Udruženja organskih vinara Srbije

Galerija N.Eon bila je na Spasovdan pozornica prvog nastupa Udruženja proizvođača organskog grožđa i vina Srbije. Dvanaest vinarija, od najveće Kovačević, do najmanje Kopljare, iskazalo je ogroman potencijal organskih i biodinamički rađenih vina a neki noviteti odmah su zapali za oko.

Pet nat, sve traženiji vinski stil dostiže kulminaciju u vinima Burma, Bikicki, Plavinci i Ivanović. Neoplanta Petillant Naturel 2023 Burma, jedini od te sorte u Srbiji je u prvi mah prepun lepih mehurića, blage naznake dima koja se odmah rasprši te ostaje fascinantan doživljaj kajsija i bresaka u ustima. Pravi izvor slasti i aroma mlade vinarije.

Pet nat od pino griđa iz berbe 2021 vinarije Bikicki dugo je čekao na ovu premijeru. Nešto manje mehurića ali i potpuno drugačiji aromatski kompleks od opisanog vinarije Burma. Iz sočnog vina sa oko 13% alkohola dopiru naleti pomorandže, mandarine, grejpa dok pažnju privlači i rubin crveni CU 2021 iz dekantera.

Pet nat Good dog Bruno vinarije Plavinci apsolutno je spreman za tržište koje ga nestrpljivo iščekuje dok je Sauvignon Blanc 2023 jako mlad ali već poželjan. Na ovom štandu prisutna su i vina Jović iz Knjaževca.

organisti 1 natup eon 3 result
Štand bikicki baš ispred slike Vere Bikicki

Pet nat Jara, kupaža prokupca, tamjanike i žilavke vinarije Ivanović privlači pažnju ruskih ljubitelja vina. Sjajna je i barikirana tamjanika No. 3/4 Ivanović iz berbe 2021 rasprodata pre više od godinu dana a dostupna samo za ovakve manifestacije.

- Berbu 2022 nemam a 2023 ću flaširati za nekoliko dana i može odmah na tržište pošto je odležala u tanku – objašnjava Ivan Ivanović. - Već dve godine ne prodajem barikiranu tamjaniku i roze jer mi se nisu svideli. Roze 2021 je previše macerirao pa nije bio ni ružica ni crveno vino, a onda sam 2022. krenuo u izgradnju novog podruma gde se tokom radova obrušio deo vrionice i bukvalno zatrpao tank. Konačno evo rozea sad u prodaji i jedino što nije organski.

Neobično snažne boje je lepo zaokruženi novi Pinoranž 2023 Vinarium, oranž od pino griđa, dok je takođe novi Merlo 2020 krajnje sočno i pitko organsko vino. U portfoliju Vinarium postoji i treće sertifikovano vino Crna Tamjanika koje ovaj put nije prezentovano.

organisti 1 natup eon 9 result
Vrhunski pet nat Burma

Iz Stalaća je Mladen Vujić doneo već čuvene oranže, Tamjaniku i Chardonnay MV iz berbe 2021, vina savršene strukture i aroma potpuno drugačija od vina istih sorti na tržištu.

Šardone i sovinjon, berba 2022 iz linije S vinarije Kovačević, macerirali i fermentisali u hrastovim bačvama od 3000 litara gde je šardone potom barikiran, nude podjedanko zanimljiv izraz, no posebnu pažnju obraćamo na pitkost kupaže kaberne - merlo Aurelius s. Elegantno vino sa mnogo crvenog i crnog voća verovatno je najbolje do sad iz linije crvenih vina Aurelius.

Vinarija McC škota Dona MekKuloha iz Erdevika sa ponosom je iznela oznaku Demeter na svoj štand. Pritom očarava čistim i laganim, ali lepršavim i elegantnim vinom pino noar sorte sa dugom i aromatičnom završnicom.

Vinarija Despotika je u sorti morava otkrila more inspiracije, a podjednako dobar utisak ostavlja ona iz tanka, baš kao i barikirana ili oranž varijanta. Sa druge strane, biodinamička vinarija Imperator sa Demeter sertifikatom donela je najveći broj etiketa. Uz novi dizajn predstavljena su i neka nova vina kao što je pitka crvena kupaža MaQ 2021.

organisti 1 natup eon 4 result
Samo prirodno – Andrija Rajković (Vinarija Kopljare) i Branislav Anđelić (Vinarija Plavinci)

Posebnu pažnju privukla je najmanja vinarija na smotri Kopljare, i vinar-agronom Andrija Rajković propagirajući životnu filozofiju vina i vinarije a to je vraćanje prirodi.

 - Da se ja pitam, a neću se pitati kad se sestra Katarina kao magistar tehnologije vrati iz inostranstva, nikada ne bih vino stavio niti u drvo, niti u amforu. Smatram da trebaju biti lepršava, lagana, da se mogu piti čitav dan, a ja kada probam barikirano vino posle druge čaše mi se više i ne pije. Jednostavno mi se pokvari doživljaj ispijanja vina – iskren je Andrija, diplomirani agronom, inženjer poljoprivredne tehnike i asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu gde radi kao asistent na mehanizaciji.

Doneo je tri, praktično četiri vina od kojih jedno crveno iz 2023. samo za internu upotrebu. To je poslednji litar kupaže crne tamjanike i prokupca neobične svežine i brojnih začinskih i herbalnih aroma uz malo buble guma. Drugo crveno vino je spremni Beban od kaberne frana i marselana nazvan prema imenu mađarskog pastuva kog poseduju.

Vinarija na oko 300 metara nadmorske visine je kapaciteta 3.500 litara, koliki je i prinos u dobroj godini a nalazi se između Aranđelovca i Orašca gde je otac posadio vinograd kad je sestra upisala prvi razred srednje škole sa ciljem da završi i Poljoprivredni fakultet. Tako je i bilo a nakon diplomskog je otišla u Ameriku, potom upisala master Vinifera u Francuskoj pa će potom još godinu dana u Oregon.

organisti 1 natup eon 10 result
Ivanović vina po ukusu Rusa 

Probali smo smederevku Uspomena kao uspomenu na vojničke dane kada je otac pio najlepšu smederevku, tamjaniku Pletisanka gde ništa nije barikirano, ništa filtrirano. Imaju i Šardoriz, spoj šardonea i rajnskog rizlinga koji nisu doneli jer je zbog nedostatka vazdušnog poklopca vino moralo biti isključeno iz organske proizvodnje.

Ove godine posadili su još 700 čokota skadarke čije sadnice praktično moraju sami da proizvedu pošto ih nema, te oko 600 čokota kaberne frana, crne tamjanike i prokupca koje su od starta u organskoj proizvodnji-

- Tražili smo od ministarstva da nam odobre sadnju konvencionalnog sadnog materijala jer organskog nema – žali se Rajković. – Nema ni internacionalnih a kamoli autohtonih sorti. Ja se inače bavim i atestiranjem prskalica mašina za zaštitu i smatram da bi mi kao organski proizvođači prvi trebali da napravimo iskorak u toj sferi pokazujući kako je to atestiranje jako važno, a kod nas pogotovo.

Na rastanku objašnjava kako na imanju gaje osam konja i da mu je želja da na placu uzetom u zakup podigne 50 ari vinograda koji će se obrađivati isključivo uz pomoć plemenitih životinja a vina biti nešto sasvim drugačije od onoga što srpsko pa i svetsko tržište nudi.

- Našao sam mehanizaciju koja može da se pogoni konjima koji neće biti previše napregnuti a ideja je da radimo potpuno kako se nekada radilo.

I bi tako. Ili će biti...   |

nazad na vrh