Grašac beli Vinum je najbolje vino Balkana

  • Objavljeno u Vesti
Grašac beli Vinum je najbolje vino Balkana

Grašac, od špricer vina do vrha Balkana. Od kad je italijanskom rizlingu vraćeno njegovo negdašnje ime grašac pre samo nekoliko leta dogodila se fenomenološki bitna promena. Kiselkasto vince kao začin za soda vodu obuklo je brojne nove oblike i stilove, sazrelo na razne načine i kao Grašac beli 2020 Vinčić vinulo se na vrh svetske Decanter WWA liste u svojoj kategoriji, a sad kao Grašac beli 2019 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, proglašeno je najboljim vinom Balkana na BIWC 2024.

Ova vinarija postigla je antologijski uspeh na pomenutom nadmetanju osvojivši uz trofej čak četiri dvostruke zlatne medalje pa su uz trijumfalno vino zasijale i etikete Chardonnay 2019 i Chardonnay 2021 te barikirani Grašac 26a 2019.

Vinum vinarija 100 412

Kako objasniti vrtoglavi uzlet sorte grašac ozbiljno fokusiran u vinariji Vinum od kad je penušavac Dina 2018 iste sorte osvojio Best of Show titulu na BIWC 2021 nadmetanju, ili penušavi trofej na svetskom nadmetanju grašaca Grow du Monde 2022 u Hrvatskoj? Zašto zaboraviti titulu najboljeg belog vina od autohtone sorte za Grašac beli 2018 na ocenjivanju Saveza vinara i vinogradara Srbije?

A pre svega toga treba zaviriti malo dalje u prošlost do titule Najboljeg belog vina Srbije u Best Buy kategoriji 2014. pa potom 2020. godine i prisustvo na toj listi gotovo u kontinuitetu. Kvalitet – cena, savršen odnos. Uostalom najbolje vino Balkana u ovom trenutku staje svega 1.200 dinara.

Vinum intervju 13 441
Dr Milan Ubavić, vlasnik vinarije Vinum

- Apsolutna posvećenost kvalitetu u vinogradu, sati i sati provedeni među čokotima gde izbor samo kvalitetnog grožđa iz probirne berbe ide u barike i proizvodnju, uz maksimalnu posvećenost tehnologa u podrumu, kako Jovice Uroševića pa potom Anđele Živanović, načinili su razliku – veliki uspeh vinarije Vinum pokušava da objasni vlasnik, dr Milan Ubavić.

I dok je Chardonnay 2019 sa signaturom prethodnog enologa Jovice Uroševića, vina od 2021. pa i ovo slavodobitno potpisuje Anđela.

- Priznajem da smo prilično pozitivno iznenađeni. Poslala sam vertikalu grašaca na BIWC i nadala se jako dobrim povratnim kritikama i rezultatima, ali kada sam videla da smo osvojili trofej momentalno smo napravili mini slavlje u vinariji. Takođe mi je drago za šardone kog smo u poslednje vreme ostavili malo po strani fokusirani na barikirani Grašac 26a i Grašac beli pošto je priča oko grašca prosto planula. To mi je priznajem drago jer ga izuzetno volim mada mi je i šardone jedno od omiljenih vina.

Anđela navodi da su baš nedavno u vinariji komentarisali činjenicu kako je italijanski rizling, pre nego što je postao grašac bio u senci, da je rastao tek postepeno a onda odjednom doživeo pravi bum. Sada je i umarširao na vrh Balkana...

WG Vinum 06
Anđele Živanović, tehnolog vinarije Vinum

- I zbilja, daleko češće nego ranije ljudi koji dolaze u vinariju tačno znaju šta žele da probaju. Kupuju grašac beli u klasik varijanti ako je u pitanju druženje, a za specijalan ručak Grašac 26a.

No na pitanje zbog čega je došlo do „prevrata grašca“, kako to sa osmehom definiše Anđela, ogromnog skoka koji je ova sorta generalno postigla u svim vinarijama, pravog odgovora nema. Nema ga ni Milan Ubavić ali ga ni ne traži.

- Moj jedini zahtev je da samo kvalitet ide u bocu jer imam tu sreću da sve što ne valja ispečem u rakiju od koje pravimo lepa pića. Ne mora svako grožđe u bocu jer prosto, ne mora. Nama je važna činjenica da je budem korektan, da svi zajedno živimo jednu istu priču a to je Vinum. I maksimalno se svi trude, do sitnih detalja razgovaramo, dogovaramo. A Anđelina ideja da pošalje vertikalu grašca na takmičenje je... Svaka njoj čast! Nažalost nemamo velike količine vina, sve serije su male i odmah kreću na tržište što znači da nam pri izlasku na balkansko takmičenje nije bio cilj da podignemo prodaju i cene proizvoda. To nama nije primarno već je na prvom mestu dokazivanje naše istrajnosti u svakodnevnom radu, predanost poslu i kvalitetu.   |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh