Povratak Odbačenih, epizoda Deurić

  • Objavljeno u Vesti
Povratak Odbačenih, epizoda Deurić

Tihi i Prle su istorija, sadašnjost i prave zvezde su Ružno pače,13. Prase i Crna ovca, u čije dosijee je istražna komisija Vino.rs konačno imala pun uvid.

Negde oko Praznika rada zatičemo se na Fruškoj gori u bašti vinarije Deurić. Za stolom su još direktor vinarije, inače agronom po struci Mirko Niškanović i Milena (prezime poznato istražiteljima). Nakon uživanja u novom rozeu koji će uskoro na police i mezetluka poslaganih na dasci, u čaši je ono zbog čega smo potegli na put - prvo vino iz nove ekstravagantne linije najviše klase Odbačeni.

- Odbačeni su formirani tek nakon što su napravljena vina, verovatno je to jedina linija gde nismo prvo zamislili šta želimo da dobijemo – otkriva poslovnu tajnu Niškanović zagledan u blan de noir pino noar Ružno Pače 2021.

Pokušavamo da se setimo da li u Srbiji postoji još neko belo vino od crnog grožđa? Ima jedna bela kadarka, jedan beli prokupac u Župi... Ali pino noara nema. A kako je sve krenulo?

- Svake godine imamo tri, četiri, pet ili šest vina koja u smislu posebnog načina proizvodnje u podrumu eksperimentalno radimo a ovaj blandenoar je jedno od njih – nastavlja Mirko. - I skupilo se dosta tih ogleda, previše ekstravagantnih i nedovoljne količine da idu pred šire tržište u redovnu prodaju. Mlade koleginice iz marketinga, Nataša i ovde prisutna Milena dobile su ultimativni zadatak. „Evo imate čitavu liniju vina, probajte ih i same smislite sve od početka do kraja. Kompletnu priču.

Vinarija Deuric Mirko Niškanović
Mirko Niškanović, direktor vinarije Deurić

Devojke su sele, osmislile ime, u kom pravcu će priča ići i sve ostalo. Bukvalno su napravile brend a što je još bolje, taj se brend može širiti u mali milion etiketa koje se naravno neće ponavljati. Već će to biti stalno novi eksperimenti. A šta ako neko jednog dana dođe i traži baš ovo Ružno pače? Pa ništa, jednostavno ćemo reći: „Nema, prodalo se“.

- Al’ ima nešto novo, drugačije a isto tako dobro – konačno se smeje i Milena.

Niškanović otkriva šta je bio eksperiment. Napraviti belo vino od crnog grožđa već su „diplomirali“ sa penušavcem Princeps Brut Nature 2015, takođe od sorte pino noar. Ali ovo je sad mirno vino gde su rešili da nakon alkoholne, krenu i u malolaktičku fermentaciju. Što inače u belim vinima ne rade jer se trude da zadrže svežinu. No prevagnula je želja da se dobije nešto novo a odmah potom u boce stižu i barikirana morava, pa marselan rađen spontanom fermentacijom u baricima.

Odbaceni Ruzno pace Deuric vinarija

I dok hvalimo duhovite crteže na etiketama, rad Aleksandra Bunčića, docenta na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, Ružno pače se pretvara u predivnu labudicu u čaši. Što mu više vremena date utisak je veličanstveniji. Estrakt suvog cveća i voća u završnici, gde ukus i arome doslovno prate utiske sa nosa, samo voluminozno narasta. Idalnih 12,5% alkohola u neskladu je sa ekspresijom gustih „sveća“ na zidovima čaše a uz sočnu svežinu komentar zaokružujemo na tri slova, vino je – top!

Sa terasa koje krase redovi morave posađeni 2015. godine stiže barikirano vino iz praktično prve značajne berbe (2018) ove sorte na Fruškoj gori. Pod etiketom 13. Prase krije se morava kultivisana godinu dana u novom francuskom hrastu koji je vino u početku potpuno prekrio ali se kasnije situacija preokrenula. Podatak koji oduzima dah poznavaocima vina glasi: morava je u boci odležavala pet godina!

- O tome sve vreme pričam – uzbuđen je Niškanović. - Pet godina u boci je toj moravi trebalo kako bi dala ovo što sada pijemo.

A to nešto ne liči na moravu kakvu uglavnom poznajemo, bilo da je reč o mladom vinu ili čak oranž varijanti iz Šumadije. Već jedan jako dobar, rekli bi rajnski rizling podržan od vešto ukomponovanog drveta.

Odbaceni 13 prase Deuric vinarija

13. Prase na izgled nije zelenkasto vino već gotovo zeleno, prelepog mirisa čija se elegancija oseća već na nosu. A ukus, kao da su u vino upale zelene jabuke da izdominiraju. Lepršavo ali veoma sadržajno, što bi narod rekao, kao  pesma.

- Odvažili smo se u barikiranju sorte nakon nekih početnih uspeha sa našom Severnom Moravom, ali da bi to vino nakon barikiranja došlo u ovaj stadijum potrebno je užasno mnogo strpljenja i barem četiri do pet godina u boci. Ako me pitate kako bih ga najkraće okarakterisao, 13. Prase je Grand cru barikirani rizling – iskren je Niškanović dodajući kako je posebno zanimljivo što isključivo može da se pije u Deurić restoranu jer su količine izrazito male.

- Što se ljubitelja vina tiče, 13. Prase je trenutno omiljeni Odbačeni – ubacuje se Milena. - Ko god je probao kupio je barem bocu u našem vinskom šopu. Posebno oni kojima je marselan Crna ovca prejak, jer Prase apsolutno poseduje vinsku ozbiljnost koja svima odgovara. Ma sva tri vina su... Čim smo ih probali i popričali sa Mirkom, znali smo da je to – to, i da nema zbog čega da brinemo oko prezentacije. Pritom, dobra ideja može dalje da se nastavi.

Odbaceni Crna Ovca Deuric vinarija

Pomenuti marselan Crna ovca 2018 ispratio je moćni gulaš kome su u vinariji prisutni radnici udahnuli dušu dobrim raspoloženjem. Sočne kiseline je vino zarilo u meko, raskuvano meso.

I mi volimo eksperimente pogotovo uspešne. Tvrdimo: 13. Prase besprekorno zaokružuje gulaš na kašiku, tako majstorski ispunjen začinima da je aromatski sladak kao med. Bukvalno savršeno prati ovo belo vino i ne zna se ko kome dodaje višak slasti, meso vinu ili 13. Prase hrani. Takođe, morava uz lokalni sir sa aromatičnim biljem komponuje gastro operu za Malu Remetu gde se vinarija nalazi.

Na drugačiji ali sjajan način, Crna ovca u gustom mirisnom jelu razvija sočne kiseline što nose doživljaj voćne bombone utopljene u crnu čokoladu. Marselan je inače dobijen u uspravnim otvorenim baricima i ručnim potapanjem uz spontanu fermentaciju. Odatle je oceđen u nove barike.

- U proizvodnji je to bilo jako puno drveta ali je marselan uspeo da se izbori te da voćnost i struktura maksimalno prevaziđu uticaj drveta. Nema spora da je vino barikirano, – zaključuje iskusni tehnolog na rastanku - ali voćnost je čak dva plana ispred drugih utisaka.

I tada dolazi ono glavno. Nakon što je prošao primarni doživljaj voćne i čokoladne bombone, zahvaljujući pomenutom drvetu sve je krenulo da se zgušnjava. Ali ne u džemastom pravcu već bukvalno kao dehidrirano voće, još tačnije kao esencija voća.

Odbačeni nisu otpisani, naprotiv!   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh