Kina preti kaznenim carinama za vina iz EU

  • Objavljeno u Vesti
Kina preti kaznenim carinama za vina iz EU

Ekonomski rat između Kine i Evropske unije ne posustaje, a nova žrtva u tom natezanju mogla bi da budu vina iz EU.

Naime, nakon rezultata istrage Evropske komisije o nelojalnoj konkurenciji kineske robe na tržištu EU, zvaničnici u Kini su nagovestili da bi meta kaznenih kontra mera mogla biti vina i mlečni proizvodi iz Evrope.

To je jasan znak zategnutih trgovinskih odnosa između dve strane i dolazi u vreme kada je EU završila istragu o kineskim državnim subvencijama za sektor električnih vozila i donela odluku da za iste podigne carinu.

china wine 1

Inače, ranije ove godine Kina je najavila formalnu antidampinšku istragu o žestokim pićima uvezenim iz EU gde je potencijalno najveći gubitnik Francuska i njihovi proizvođači konjaka s obzirom na to da je Kina treće najveće tržište za izvoz frnacuskih konjaka i vina čija je vrednost prošle godine iznosila 1,2 milijarde evra.

O tome je bilo reči i prilikom nedavnog susreta francuskog predsednika Emanuela Makrona i kineksog predsednika Si Đinpinga u Parizu, a na državnoj večeri u Jelisejskoj palati domaćini su gostima iz Kine poslužili između ostalog i dva vrhunska konjaka, Hennessi XO i Martell Cordon Bleu XO, kao i vina Chateau Lafite Rothschild 2007 i Corton-Charlemagne Grand Cru 2020.

Ako se dogodi da Kina dodatno ocarini uvezena vina iz EU, to će bez sumnje biti ozbiljan udarac za evropsku vinsku industriju koja je prošle godine na globalnom nivou zabeležila izvoz od rekordnih 17,9 milijardi evra.  | 

nazad na vrh