Marmalada Deurić među Michelin zvezdicama

  • Objavljeno u Info
Mirko Niškanović ispred restorana Story sa dve Michelin zvezdice Mirko Niškanović ispred restorana Story sa dve Michelin zvezdice

Marmalada (Marmalade 2022), oranž vino vinarije Deurić, zaludela je London i restorane sa Michelin zvezdicama, ali se u njima piju i druga vina fruškogorske vinarije.

Direktor vinarije Mirko Niškanović bio je u poseti najvećem londonskom vinskom sajmu London Wine Fair 2024 ali je razlog posete prestonici Velike Britanije za vinariju Deurić bio još zanimljiviji. Naime vina ovog proizvođača, konkretno Pinot Noir, uvrštena su na vinsku kartu legendarnog londonskog restorana Fat Duck koji ima tri Michelin zvezdice ali i u druge restorane i vajnšopove.

Sjajni Chardonnay Classic i Pinot Noir pozicionirali su se u restoranu Story sa dve zvezdice, zajedno sa oranž vinom Marmalade od sorte šardone koje vinarija prema ekskluzivnom ugovoru radi za UK tržište i njihovog distrubutera NIKO Preston. Iza ovog uvoznika stoji Nikola Šalipur, čovek sa ovih prostora koji dugi niz godina živi i radi u Londonu a za njega vinarija Deurić ekskluzivno proizvodi i dva pet nata, jedan od sovinjon blana i gewurztraminera dok je drugi, Treasure 2022, sortni sovinjon.

Deuric vina u story restoranu
Foto: story_cellar

Sve u svemu, u Londonu su sada dostupna brojna Deurić vina i to na posebnim lokacijama. Tako čuveni Bacchanalia Mayfair fine dining and private members Club nudi etikete Severna Morava, Marmalade i Pinot Noir.

Highbury Vinters, najbolji prodavac vina po oceni IWC i najbolji vajnšop 2023. u Londonu po oceni magazina Decanter, drži vina Severna Morava, Marmalade, Treasure, Pinot, penušavac The i roze Urban.

Neka od ovih vina ili pet natove moguće je kupiti ili piti u Lattitude Wine, takođe jednom od vodećih vinskih trgovaca 2023. godine, Brix and Bones koji predstavlja 100 najboljih lokalnih restorana u UK, restoranima Pine Restaurant i The Forest Side Restaurant and Hotel sa po jednom Michelin zvezdicom, dok je morava dostupna u Nomad Hotel Mayfair, hotelu na listi 50 najboljih u svetu. Takođe su i sve tri prodavnice Theatre of Wine stavile Pinot Noir na listu.

- Ljudi su prosto poludeli za Marmaladom, neprestano dobijamo upite uvoznika za to vino ali naglašavamo, radimo je isključivo za NIKO Preston - kažu nam u vinariji iz Male Remete dok istovremeno otkrivaju malu tajnu. – Brat Nikole Šalipura je nedavno odmah uz street food restoran Pretop na Zemunskoj pijaci, otvorio Lole Wine Shop. I to je još jedino mesto na svetu gde se mogu kupiti pomenuti pet natovi kao i oranž šardone Marmalade.   |

nazad na vrh