10 godina Vinske galerije Vukoje

  • Objavljeno u Vesti
10 godina Vinske galerije Vukoje

Jedan od najboljih hercegovačkih restorana Vinska galerija Vukoje u Trebinju obeležila je 10. godina uspešnog rada. Bila je to prilika da se u spektakularnom ambijentu restorana pokrenutog na vrhu vinarije Podrumi Vukoje 1982 okupe brojne zvanice i prijatelji porodice Vukoje.

- Bilo je ovo uzbudljivih deset godina, ali i veoma uspešnih – priča Radovan Vukoje, vlasnik vinarije i restorana. – Mislim da smo uslužili više od pola miliona gostiju i da je Vinska galerija Vukoje izrasla u jedno od najvažnijih odredišta na Hercegovačkoj vinskoj cesti, projektu koji je startovao pre dvadesetak godina.

10 godina vinske galerije (52)
Porodica i tradicija za vrhunski kvalitet, Radovan i Jagoda Vukoje

Kuhinja Vinske galerije predstavlja poštovanje prema bojama, mirisu, tradiciji i jedinstvenim emocijama velikog kulinarskog bogatstva Hercegovine. Rezultat su jela „okupana“ u hercegovačkom aromatičnom bilju od povrća i voća iz sopstvenog uzgoja, autohtonog trebinjskog jagnjeta sa zanoveti, gatačkog teleta, čuvene bilećke jarčevine, rečne ribe, mlečnih proizvoda iz Nevesinja koja se spajaju u jedan drugačiji i jedinstven koncept moderne tradicionalne kuhinje.

O popularnosti ovog kulinarsko-enološkog hrama govori i to što su među posetiocima proteklih godina bile brojne javne ličnosti iz sveta kulture, muzike, sporta, diplomatije, a u restoranu su izgleda posebno ponosni na to što im je gošća bila i slavna glumica Monika Beluči.

10 godina vinske galerije (503)
Autentična Hercegovina na moderan način, 10 godina Vinske galerije Vukoje

I dok je za vrhunska vina najzaslužniji Radovan Vukoje, odgovornost za kuhinju preuzima njegova supruga Jagoda koja uz gostujuće kuvare kreira meni za svaku sezonu.

- Kuhinja nam je bitna jer ona je podrška vinima. Cilj je u restoranu da najefektnije spojimo lokalna jela s vrhunskim lokalnim vinom iz našeg podruma. Zato mnogo polažemo na kvalitet i poreklo namirnica, sarađujemo sa malim farmama u okolini Trebinja, ali veći deo toga i sami proizvodimo iz našeg uzgoja povrća i voća na lokalitetu Zasad polje. Tu imamo i farmu ovaca, a takođe proizvodimo i sopstveno maslinovo ulje ekstra devičanske kvalitete koje nam daje dodatni touch jelima – kaže Vukoje.

10 godina vinske galerije (543)
Profesionalnost i posvećenost poslu, deo osoblja Vinske galerije Vukoje

Ovde valja dodati da dodatni touch čitavom restoranu daje i brojno ljubazno osoblje, od kuvara do konobara i somelijera, mnogi od njih kao deo velike porodice Vukoje koja je pre više od četiri decenije krenula u ovaj obiman vinski podruhvat kao porodična vinarija i uspela taj duh da zadrži do danas.

A ako ste se upitali šta bi bila preporuka domaćina za gosta koji prvi put dođe u Vinsku galeriju Vukoje, evo šta bi na to rekao Radovan:

- Izbor jela zavisi pre svega o vinu koje gost želi da pije. Ako je hercegovačka žilavka onda je za mene to pre svega rižoto sa raštanom i gamborima, a ukoliko je izbor vranac najbolje bi se uz njega uklopio juneći biftek u ekstra devičanskom maslinovom ulju!

Sada kada i to znate ostaje još da se i sami uverite zašto je Vinska galerija Vukoje na tako dobrom glasu i zašto je ovih prvih deset godina samo prvo poglavlje jedinstvene hedonističke priče Hercegovine.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh